В Ладижині загинуло 9 тонн червонокнижної риби. Що знищило акваферму з осетром і білугою?

В Ладижині загинуло 9 тонн червонокнижної риби. Що знищило акваферму з осетром і білугою?
  • Вчора, 3 жовтня, державна екологічна інспекція у Вінницькій області отримала інформацію про мор риби на аквафермі в Ладижині, де вирощують осетрових риб.
  • Чому загинули тонни червонокнижної риби у господарстві, яке до нас переїхало з Маріуполя — дізнались журналісти «20 хвилин» у власників фірми, яка через мор риби змушена припинити роботу.

В Ладижині загинула ціла ферма, або дев'ять тонн червонокнижної риби. Це була білуга і стадо племінного азовського осетра. Про мор риби повідомили на сторінці акваферми.

«Життя всіх осетрів зупинилося за ніч. Дев'ять тонн риби! Сьогодні знищено єдине унікальне стадо племінного азовського осетра, — йдеться в повідомленні. — Викид у воду неймовірно великої кількості шкідливих речовин призвів до миттєвої смерті 9 тонн червонокнижної риби».

Відео дня

3 тисячі осетрових: загинуло унікальне стадо

Фахівці державної екологічної інспекції у Вінницькій області разом з працівниками Держпродспоживслужби, працівниками поліції та прокуратури виїхали для обстеження водойми та відбору проб води з Ладижинського водосховища річки Південний Буг.

«В місцях виявлення загиблої риби спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю відбирали проби води для визначення вмісту забруднюючих речовин, — інформує Державна екологічна інспекція. 

«Спеціалістами Вінницького рибоохоронного патруля одразу був здійснений виїзд для обстеження водойми, — пише Рибоохоронний патруль. — За наслідками проведеного огляду виявлено, що загинули осетрові види риб приблизною кількістю 3000 екз., вагою біля 9т., в тому числі маточні поголів’я «Осетра російського», «Ленського осетра» та «Білуги».

Наразі проводять інструментально-лабораторне дослідження відібраних проб на вміст забруднюючих речовин. Про результати дослідження повідомлять згодом. За даним фактом внесли відомості до ЄРДР і почали досудове розслідування.

Спочатку крали, тепер отруїли

За десять років господарство, яке переїхало до нас з Маріуполя через війну, пройшло нелегкий шлях. Спочатку власники акваферми, де вирощують осетрових риб, в 2014 році рятували унікальну червонокнижну рибу від російських загарбників, коли були бої під Маріуполем. Потім довелося рятувати осетрові в Ладижині від місцевих жителів.

«Ми не опустили руки, коли у 2022-му на початку повномасштабного вторгнення з нашого господарства в Ладижині вкрали велику частину Азовського осетра і білуги. Поліція досі шукає крадіїв. Цього літа ураган зламав нашу понтонну лінію, але ми врятували осетрів», — йдеться у дописі на Фейсбуці.

Власники ферми зазначають, що постійно рухалися вперед, покращували смак ікри та вдосконалювали технологію вирощування. Ікру купували клієнти не тільки з України, а й з усього світу.

«Ми завжди говорили, що створюємо майбутнє, адже осетри живуть понад сто років і найкращий урожай нашої ікри побачать наші онуки. На жаль, не все в наших силах. Ми не можемо зупинити забруднення води в річці Південний Буг. Величезний резервуар на річці, в якому росли наші осетри, тепер виглядає як зливна яма. Знищено єдине унікальне стадо племінного азовського осетра», — розповідають власники ферми.

2 мільйона доларів збитку і закриття ферми

В інтерв'ю журналістці «20 хвилин» власник господарства Олександр Корх розповів, що мор риби приніс шкоди на суму понад два мільйони доларів. Після цієї трагедії йому доведеться закрити акваферму, десятки працівників звільнити.

— Майже 10 років пропрацювало наше підприємство, а тепер ми змушені припинити свою діяльність, — розповідає власник Ukrainian Caviar Berry Олександр Корх. — 20-тирічні племінні осетри загинули через екологічну катастрофу у Ладижині Вінницької області. Таких, через війну, нам більше не достати, адже ми їх привезли з Азовського моря. Вони пережили бої 2014 року під Маріуполем, потім Херсон і шість років тому приїхали в Ладижин. Загинули білуги, російські, леньскі, бестера, вислоноси та уся молодь. Усе стадо на 9 тонн. Хто отруює Ладижинське водосховище — навряд чи місцева влада шукатиме. Як і не шукатиме тих, хто нам порізав сітки у 2022-му і викрав тонну елітних порід риб. Тоді збитку нашому господарству завдали на 300 тисяч доларів. Зараз, через злив нечистот у Ладижинське водосховище, загинуло осетра з чорною ікрою на понад два мільйона доларів, це без вартості устаткування та інших витрат. Відтак, наша багаторічна історія закінчилася провалом разом із нашими рибками.

В поліції повідомили, що за фактом загибелі риби у Ладижинському водосховищі відкрили кримінальне провадження за частиною другою статті 242 (Порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України. Причину встановлять після проведення експертиз зразків води та риби, відібраних під час проведення слідчих дій.

 

Читайте також:

Понад дві тонни риби, а саме 45 750 екземплярів, загинуло на Ладижинському водосховищі

Південний Буг вкритий тоннами мертвої риби в районі Степашок

«Найбільше у воді мертвих пліток і лящів». На Ладижинському водосховищі знову масово загинула риба

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Татьяна Черниченко

    Хіба це держава?
  • Antonina Besarab

    Стільки шкоди , а вони все розслідують і нічого не знаходять . Уже не перший раз  гине риба  , що це ?
  • Лидия Петровская

    Весь вересень гине тоннами риба в Ладижинському водосховищі.І комісіїї перевіряли і списали на спеку.
    Добре отримали від тих,хто забруднив так воду і мовчали тихенько.
    Нічого у нас не міняється.

    Людмила Мензул reply Лидия Петровская

    Лидия Петровская косюк падло знищує цілий регіон своєю Рябою,але гроші не смердять.
  • Тарас Кученко

    Не можуть під@ри Буг поділити от і гине риба ,а екологи знову скажуть  всьому винна ,, аномальна спека''

keyboard_arrow_up