«Найбільше у воді мертвих пліток і лящів». На Ладижинському водосховищі знову масово загинула риба

«Найбільше у воді мертвих пліток і лящів». На Ладижинському водосховищі знову масово загинула риба
Мертву рибу прибило у вузьку затоку і це створило вражаючу картину, пояснив один з користувачів Ладижинського водосховища
  • Вдруге за останній час зафіксовано масову загибель риби у річці Південний Буг біля Ладижина.
  • Що кажуть з цього приводу екологи і користувач водойми?

Мертва риба всуціль вкрила поверхню Ладижинського водосховища. Таке відео поширила одна з користувачок у Фейсбуці й Інстаграмі.

Журналіст «20 хвилин» з’ясував ситуацію у головного еколога області Юрія Дубового і користувача водойми Ігоря Колісниченка. На жаль, авторка дописів у соціальних мережах не відгукнулася на прохання повідомити, коли саме знімали відео і в якому місці. Вона тільки поширила інформацію на своїх сторінках.

«Екологічна катастрофа на річці Південний Буг в районі села Степашки, — читаємо у її дописі. — Вже третій день. Загинуло тонни риби. Державні органи нічого не роблять та дають пояснення, що вони обстежили річку та не виявили масового мору риби».

Відео дня

Авторка допису закликала активно поширювати відзняте відео з мертвою рибою у Південному Бузі.

 

У Державній екологічній інспекції мали намір поспілкуватися з жінкою. Для того, аби уточнити, в якому місці і коли вона бачила таку кількість загиблої риби. Однак жінка не відповіла.

— Наші працівники виїхали на місце, — розповів керівник обласної екологічної інспекції Юрій Дубовий. — Вони працювали у Погребищі за іншою тематикою. Ми їм зателефонували і доручили вияснити ситуацію з рибою. Якою вони побачили її на місці і яка кількість риби загинула, можна буде говорити після їхнього повернення на роботу. Зрозуміло, що це буде завтра.

Співрозмовник каже, що треба глибше дослідити причину мору риби у Південному Бузі. До вивчення цього питання мали б долучитися науковці, іхтіологи. Спільно виробити відповідні поради, дати рекомендації, як рятувати рибу під час спеки.

На переконання головного еколога області, має бути комплексне дослідження води і стану водойми у період високих температур. Поки що тільки констатуємо факти загибелі риби. Їх встановлювали у попередні роки, це знову повторилося нині.

Найбільші втрати несуть користувачі водойми. Адже вони зариблюють водосховище, робили це і в нинішньому році. Результат отримали не той, на який сподівалися.

Користувачем водойми є Ігор Колісниченко. Ось що він розповів по телефону журналісту «20 хвилин»:

— Насправді ситуація не така страшна, як це показано на відео. Риба загинула. Це правда. Картина на відео вражає тому, що її прибило в затоку. Це невелике місце має ширину приблизно 10 метрів, а довжину — 50 метрів. Тут зібралася мертва риба. Зрозуміло, що в такому випадку затока переповнена різними видами мертвої риби і на камеру це особливо вражає.

Як пояснив співрозмовник, на місце приїхали представники правоохоронних органів. Тут працюють екологи. Вони взяли забір води і  матеріалу. Обраховують збитки. Пан Ігор назвав цифру можливих втрат. Каже, якщо подивитися, то може бути до півтори тонни мертвої риби різних видів риб. За його словами, найбільше серед них це плітка звичайна і лящ.

— Ми дістаємо з води мертвих рибин і прикопуємо, — пояснив користувач водойми.

На його думку, причиною таких значних втрат біоресурсів є висока температура повітря і «цвітіння» води. За його словами, в окремі дні температура води  доходила до 35-38 градусів. «к за таких умов може вижити риба?» — запитує співрозмовник.
 

Читайте також:

«Люди, що з вами не так?» Хто не був на фронті, той не розуміє скаліченого військового

Техногенна катастрофа на Немирівщині: слідчі повідомили про підозру гендиректору агрофірми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Николай Каленчук

    Очередна відмазка.Як завжди винна сама риба.
  • Lesia Zamkova

    Ситуація не така страшна... загинуло до півтрри тони риби. Суперечить сам собі!

    Останній тиждень такої високої температури не було!
  • Саша Сапожник

    Наша ряба рулить
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up