На Стіні пам'яті 620 імен загиблих на війні вінничан. Як зараз виглядає меморіальний комплекс?

На Стіні пам'яті 620 імен загиблих на війні вінничан. Як зараз виглядає меморіальний комплекс?
  • Стіна пам'яті — це частина меморіального комплексу у центрі міста, де можна знайти інформацію про загиблих на війні вінничан та вінничанок.
  • Через продовження російської агресії за останній рік на Стіні з'явилося 220 нових імен наших земляків та землячок.  

Одним з місць вшанування загиблих під час російсько-української війни у Вінниці є Стіна пам'яті, яку відкрили наприкінці минулого літа. Побачити її можна в центрі міста, біля пам'ятнику Шевченку. 

Ця модульна конструкція візуально справді нагадує стіну, що має гранітний фундамент і поділена на площини. Площини містять по 20 слотів, в кожному з яких портрет Героя чи Геройки, ім'я та прізвище, роки життя та місце загибелі. 

Під час відкриття Стіни пам'яті на ній містилися імена 400 людей. Усі вони наші земляки та землячки, які віддали свої життя за Україну під час Революції Гідності, АТО/ООС та повномасштабного вторгнення. 

Відео дня

На жаль, впродовж останнього року Стіну пам'яті кілька разів довелося доповнювати новими площинами. Сьогодні там вже 620 імен загиблих вінничан та вінничанок. Імена 80-ти останніх з'явилися там зовсім нещодавно. Це здебільшого вінничани, які загинули впродовж минулого року та перших місяців 2024-го. 

— Далі розширювати Стіну пам'яті ми будемо в бік краєзнавчого музею. Якщо так станеться, що місця на одній стороні площі не вистачить, у майбутньому ми перейдемо на іншу. Однак там комплекс продовжуватиметься вже не у вигляді стіни, як зараз, а у вигляді інших фігур. Якими вони будуть, зараз сказати не готовий, — розповідає заступник директора департаменту комунального господарства та благоустрою Юрій Ковальчук.

За його ж словами, на площі більше не планують проводити ніяких робіт або ж додавання нових декоративних елементів. Єдині зміни — це доповнення Стіни пам'яті іменами загиблих Героїв та Геройок. Цьогоріч на ці потреби з бюджету громади спрямували 835 тисяч 982 гривні. 

— Ми неодноразово зустрічалися з рідними загиблих, аби почути їхні побажання та пропозиції. Вони хотіли новий екран на інтерактивній стелі, дзвін, який битиме у день загибелі оборонців, альпінарій. Усе це ми зробили, — продовжує Юрій Ковальчук. — Тепер ставитимемо лише гранітний фундамент і площини з фото. 

Нагадаємо, що в липня 2023 року почали капремонт на площі Шевченка. Мета ремонту — створення меморіального місця. Виконання робіт та закупівля усіх матеріалів коштувало бюджету громади 7 мільйонів 891 тисячу гривень.
 

Читайте також:

«Йду з посади через стан здоров'я» Сергій Борзов більше не очільник Вінниччини

Дружини військовослужбовців можуть не платити відсотки за кредит: що для цього потрібно зробити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Валя

    😢
  • Алла

    Вічна пам'ять нашим хлопчикам!🙏🙏🙏 Краще було б,щоб вона не доповнювалась.... ніким і ніколи!🇺🇦💙💛
  • Pchesja

    А СКІЛЬКИ ПРОПАВШИХ БЕЗВІСТИ?? Є ДЕСЬ ТАКА ЦИФРА ПО ВІННИЦІ ТА ОБЛАСТІ???

    Ольга reply Pchesja

    Навіть уявити важко😢
  • Olga

    Співчуваю

    Ольга reply Olga

    😢

keyboard_arrow_up