На Сабарівському кладовищі з'явився колумбарій. Яка вартість цієї послуги

На Сабарівському кладовищі з'явився колумбарій. Яка вартість цієї послуги
  • Колумбарій у Вінниці має майже 900 ніш для урн з прахом. У дирекції кладовища розповіли, що попит на послугу серед вінничан є. Коли споруду введуть в експлуатацію? 

У середині жовтня ми згадували про те, що у Вінниці з'явився колумбарій. Однак тоді його лише планували вводити в експлуатацію. Наразі цей процес на фінішній прямій і найближчим часом там відбудуться перші поховання. 

Колумбарій — це спеціальна споруда з каменю, що візуально нагадує стіну з нішами для урн з прахом. На Сабарівському кладовищі таких стін три, кожна з яких розрахована на 294 ніші. Загалом їх 882. 

— До нас вже зверталися вінничани, які хочуть придбати такі ніші, — розповідає начальник Комбінату комунальних Підприємств Дмитро Науменко. — Ми вже надаємо послуги з їх продажу. Зараз дороблюємо таблички й можна буде вводити в експлуатацію.

Відео дня

За словами Дмитра, для проведення звичайного поховання потрібна земельна ділянка 110 х 220 сантиментів. Тим часом розміри ніш для урн у колумбарію складають лише кілька десятків сантиментів, а розмішуватимуть у нас їх у три рівні. Таким чином вдасться зекономити чимало місця. 

Ніші з урнами закриватимуть гранітними плитами, що на них писатимуться імена та прізвища померлих. Вартість такого поховання наразі складає 2500 гривень. У Києві, до прикладу, вартість місця в колумбарії стартує від 8,5 тисяч, у Хмельницькому — 10 тисяч.  

Приблизно так це виглядатиме у Вінниці

Наразі в Україні є лише три крематорії: в Києві, Харкові та Одесі. Питання будівництва крематорію у Вінниці підіймалося ще з 90-х років, коли відчувався брак місця на кладовищах. Востаннє таке ми переживали у 2017 році, коли кладовище на Луці заповнилося вщент, а нове, Сабарівське, не могли довгий час відкрити через протест місцевих мешканців. 

Тоді з'являлися заклики, зокрема у вигляді петицій, будувати у Вінниці власний крематорій. Автори звернень, серед аргументів на користь своєї ініціативи, писали, що крематорій, по-перше, найбільш гігієнічний спосіб поховання, з точки зору охорони підземних вод та екології. 

По-друге, процес кремації в цілому менш травматичний для психіки родичів покійного. По-третє, урну з прахом можна коли завгодно поховати в ту ж саму могилу, в той час, як звичайне поховання у родинну могилу можна робити лише через 20 років. По-четверте, такий спосіб поховань не потребує виділення величезних земельних площ під поховання. 

Однак проєкт не реалізовують, зокрема, через його велику вартість й норми законодавства, де йдеться, що крематорії передбачені лише у містах-мільйонниках. 

 

Водночас днями тему будівництва крематорію у нашому місті підняв радник міського голови Віктор Перлов. Він запитав: «Чи потрібен Вінниці крематорій?» Серед сотень коментарів-відповідей можна знайти чимало як на підтримку ініціативи, так і проти неї. 

«Так, так і ще раз так. Кладовища переповнені. До того ж під час розкладання тіл все потрапляє в ґрунтові води. Я вже давно живу за кордоном, але сама з Вінниці, і торік в мене помер тато, який давно казав, що після смерті хоче, щоб його тіло було спалене. Він помер у закордонній лікарні і ми звернулись до крематорію. Тут це коштує недорого. Гарна урна, займає мало місця, мрія тата здійснилася і ми не отруюємо природу», — пише Любов Резанко.

«З християнської точки зору не можна перетворювати на попіл тіла померлих. Тіло людини, це храм в якому живе Дух Святий, тому до свого тіла необхідно відноситися відповідно. Навіть у стародавніх народів, які практикували кремацію, в окремих випадках це були і слов'яни, після спалення кістки збиралися і підлягали похованню. Людина яка хрещена в Православній Церкві повинна це знати і пам'ятати», — пише архімандрит ПЦУ Софроній Чуприна.

Опитування

Чи потрібен Вінниці крематорій?


 

Читайте також:

Встановили трамвайні та автобусні зупинки: як виглядає реконструкція на Батозькій

Де тепер шукають гепатит А, коли в «Долині Плюс» його не виявили?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Люда Мельник

    Крематорій потрібний!
  • Ольга Іщенко

    Зрозуміло, що автори статті, нав‘язливо просувають ідею витрачання бюджетних коштів на будівництво крематорію в межах міста, всупереч існуючому законодавству! Але ті 244 особи, які проголосували «за» чи ті, які просувають ідею, створюючи петицію, насамперед нехай подумають не про кремацію близьких людей, а власного тіла, а також дадуть відповідь на питання: чи хочуть вони, щоб крематорій димів безпосередньо біля їх осель!

    Cheshik Polek reply Ольга Іщенко

    Ідея в тому, що землю потрібно розпродати агрохолдингам, а не використовувати для поховань.

    Ольга Іщенко reply Cheshik Polek

    Помиляєтесь, в даному випадку пріоритетом є поховальний бізнес

    Cheshik Polek reply Ольга Іщенко

    Одне іншому не заважає. :)
  • Яна Боровская

    Надайте інформацію, куди потрібно звертати і як відбувається процедура. Дайте контакти, щоб люди не витрачали час на пошуки. Адже, коли людина втрачає близьких, все має бути максимально зрозуміло, що робити і куди звертатись
  • Cheshik Polek

    Стислий зміст одним реченням: "По-четверте, такий спосіб поховань не потребує виділення величезних земельних площ під поховання. "

keyboard_arrow_up