На Олімпіаду у Пекін вінничанка вирушила після ковіду. Лижниця дотепер не має житла

На Олімпіаду у Пекін вінничанка вирушила після ковіду. Лижниця дотепер не має житла
Валентина Камінська, майстер спорту з лижних перегонів, три роки поспіль виборює першість в Україні
  • Сьогодні, 1 лютого, на XXIV зимові Олімпійські ігри у Пекін вирушила єдина представниця області лижниця Валентина Камінська.
  • Це її третя Олімпіада, яка стартує 4 лютого у столиці Китаю.
  • Три останніх роки Камінська є абсолютною чемпіонкою України з лижних перегонів.
  •  Чим ще займається крім спорту? Що ще дізналися про неї?

Перший старт у Валентини Камінської на Олімпіаді у Пекіні запланований на 5 лютого нинішнього року.  Які прогнози дає один з її тренерів Валерій Погребняк на виступ на Олімпіаді? Що кажуть про неї викладачі нашого педагогічного університету, де Камінська здобула два дипломи магістра, а нині навчається в аспірантурі?   

Пише кандидатську роботу і… вірші, має дипломи двох вишів — університету у Мінську та Вінницького державного педагогічного університету, зареєстрована у місті Бар, винаймає житло у Вінниці, до 2018 року проживала у Білорусі, змінила громадянство з білоруського на українське — все це про Валентину Камінську розповіли її тренер і викладачі педагогічного університету.

Спортсменка у цей час перебувала на зборах, готувалася до змагань у Пекіні.

Відео дня

— Валентина майже не спілкується з журналістами, — сказав її тренер Валерій Погребняк. — Чому? Це окрема історія.

Один з професорів згадав, як вона складала вступні іспити, розповів над якою науковою роботою працює нині…

Підніжку поставив позитивний тест

1 лютого Валентина Камінська вирушила рейсом з аеропорту у Борисполі до Пекіна. «Наздоганяла» своїх колег по команді. Лижні перегони у збірній представлені сімома спортсменами — двома чоловіками і п’ятьма жінками. Вони раніше відбули на змагання. Валентина готувалася не з командою. Ковід завадив.

— Позитивний тест у неї виявили 9 листопада, після повернення з Естонії, — розповідає тренер Валерій Погребняк. — Там відбувався етап  Кубка світу. Щоправда, через три дні повторний тест показав негативний результат. Однак Валентина почувалася не кращим чином. Два тижні лікувала недугу.

Як стверджує тренер, саме через це Камінська не поїхала в Італію, де лижники збірної готувалися до виступів у Пекіні. Після лікування наша землячка тренувалася на одній з баз у Західній Україні.

— Щоб читачі зрозуміли, чим відрізняються між собою згадані місця підготовки, поясню це простим чином, — каже Валерій Погребняк. — У Китаї стадіон розташований на висоті 1800 метрів над рівнем моря. Саме таке місце для тренувань є в Італії, де займалися наші збірники. Валентина тренувалася на висоті тільки 850 метрів.

За словами співрозмовника, часу на адаптацію у Піднебесній у неї теж менше, ніж у колег по команді. Вони прибули у Китай на три дні раніше. Тренер наголошує на відмінності часових поясів у нашій країні і Китаї.

— Все це, безумовно, створює додаткові труднощі для нашої Валентини, — говорить Погребняк. — Особливо непокоїть те, що вона хворіла. Залишається покладатися на її силу волі, чого нашій землячці, повірте, не бракує. Які мої прогнози на її виступи? Раніше я був упевнений, що побачу її прізвище у списку тридцяти кращих лижниць світу. Причому, розраховував, що це буде місце приблизно з 15 по 20. Тепер оптимізму стало менше. Але, як кажуть в народі, поживемо-побачимо.

У світовому рейтингу ТОП-300 наша Валентина пятдесята

Погребняк звертає увагу на рейтинг ТОП-300 учасників Олімпіади у Пекіні: 150 чоловіків і стільки ж жінок. Йдеться про тих олімпійців, які вибороли ліцензію для участі у змаганнях з найвищою кількістю балів. У Валентини  Камінської  у цьому рейтингу 50 місце. На це звертає увагу її тренер.

Каже, саме цей факт давав йому підстави прогнозувати входження у число тридцяти кращих лижниць світу.

«Хочу бути українкою»

Як Камінська потрапила в Україну і обрала місце проживання Вінницю? Народилася і виросла у білоруському місті Могильов. Як каже Погребняк, із семи років входила до школи Олімпійського резерву. Закінчила історичний факультет Мінського університету. Весь час тренувалася.

Вона трикратний чемпіон Білорусі з лижних перегонів. Виборола звання Майстра спорту міжнародного класу. Була учасницею двох зимових Олімпіад: у 2014-му році у російському Сочі, у 2018 — у Південній Кореї.

— Після повернення з Олімпіади у Кореї Валентина дала велике інтерв’ю одному з білоруських журналів, — говорить тренер Валерій Погребняк. — Відверто розповіла про проблеми у лижному спорті, про недостатнє фінансування і т.д. Каже, що журналіст не все чітко відтворив з її розповіді. Після того на її адресу полетіли критичні стріли. Дійшло до того, що Камінська вирішила змінити країну.

Тренер каже, що він давно стежив за її виступами. Читав, що її батько українець, родом з Херсонщини. Цей факт викликав цікавість і привертав увагу до доньки українця.

У ті непрості для спортсменки дні Погребняк зателефонував їй, висловив слова підтримки. Потім ще набирав її номер декілька разів. Запитав, чи не могла б вона подумати над переїздом в Україну і виступати за українську команду.

— У травні 2018-го ми зустрічали у Києві поїзд Мінськ-Київ, — продовжує Погребняк. — Ним приїхала Валентина на запрошення федерації Лижного спорту України. Довго спілкувалися, обмінювалися думками. Потім провели гостю в дорогу. Вона повернулася до Мінська. Але вже тоді сказала, що хоче стати українкою. Нагадувала, що її батько українець. Казала, що Україна приваблює її. Дотепер запам’ятав один факт з її розповіді. Валентина говорила, що у білоруській команді лижниць вона була єдиною білорускою, всі інші — росіяни.

Набуття українського громадянства спрощував той факт, що батько Валентини за національністю українець. Пройти всі процедури, передбачені законодавством,  допомагав Валерій Погребняк. Каже, зареєстрував її у місті Бар, у своєму помешканні. Дотепер там прописана. Найскладнішими для спортсменки виявилися перші дев’ять місяців. Це був період, коли не мала можливості заробляти кошти. Її підтримували. І вона зуміла вистояти у цей непростий час у своєму житті.

Морально гнітив ще один факт… Який саме?

Залишилася без здобутих лаврів

— Змінивши країну, Валентина пожертвувала усіма своїми лаврами і здобутками, — говорить Погребняк. — Всі її спортивні звання, починаючи з майстра спорту міжнародного класу, у нас не визнавалися. Тому 15 травня того ж року, коли вона вийшла на перше тренування, у неї не було навіть якого-небудь розряду з лиж. Так само, як потім на перших змаганнях в Україні. У відповідній графі значився прочерк. Перше тренування з нею провів наш відомий тренер лижників В’ячеслав Яржинський.  

Спортсменка наполегливо працювала. І вже у грудні місяці 2018-го виконала норматив майстра спорту з лижних перегонів.

За всю історію нашої області ми не мали спортсмена-зимника на Олімпіаді, якщо не брати до уваги наших відомих паралімпійців. Камінська стала першою спортсменкою із зимових видів спорту, яка представляє Вінниччину на Олімпійських іграх. На цьому факті особливо наголошує її тренер Погребняк.

Каже, що Валентина надзвичайно любить Україну. Продовжила навчання в університеті, щоб вивчити історію нашої держави. Вона ще й гарні вірші пише,  є серед них такі, що присвячені нашій державі. Вчилася одночасно на двох факультетах — історії і права та фізичного виховання і спорту. На історичному заочно, на фізвихованні — денній формі. Після отримання дипломів магістра поступила в аспірантуру.

Іспити дозволили на російській мові

Доктор історичних наук професор Валерій Кононенко був у складі екзаменаційної комісії, коли Валентина Камінська складала іспити для вступу до магістратури.

— На той час ми зіткнулися з проблемою незнання абітурієнтом української мови, — розповів журналісту професор Кононенко. — Вирішили дозволити відповідати на російській. Звичайно, члени комісії знали історію Камінської з її переїздом, прийняттям громадянства. На комісію вона справила враження освіченої, вдумливої людини.

Коли абітурієнтка відповіла на всі три питання екзаменаційного білета, хтось  поцікавився у неї, чим викликаний її переїзд до України. Валентина тоді усміхнулася і відповіла коротко, але мудро:

— Мене запросили — я приїхала.

Професор Кононеко, на прохання журналіста, назвав тему наукової роботи, над якою працює нині аспірантка Камінська. Її дослідження пов’язане з тим, як держава бере участь у розвитку спорту: «Механізми формування та реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту в Україні». Захищатиме роботу на здобуття вченого ступеня кандидата наук з державного управління.

Декан факультету фізичного виховання Інна Асаулюк розповіла, що Камінська отримала диплом магістра з відзнакою. Говорить про неї, як про надзвичайно старанну та відповідальну студентку.

Три роки поспіль перемагає в Україні

З нашою землячкою працюють три тренери — Валерій Погребняк, Олександр Пуцко та В’ячеслав Яржинський.

Серед перемог останніх років Погребняк називає те, що Камінська три роки поспіль виборює звання абсолютної чемпіонки України з лижних перегонів на різних дистанціях.

«Урожайним» на здобутки був для неї минулий 2021 рік. У змаганнях на Кубок України перемогла у гонці на дистанції 30 кілометрів. У Фінляндії на Кубку світу продемонструвала 11-й результат. У Німеччині на Чемпіонаті світу стала тринадцятою з лижних гонок і виборола друге місце на дистанції 15 км у змаганнях з лижоролерів.

Тренер Погребняк стверджує, що в успіхах його вихованки є заслуга тих, хто постійно надає підтримку. Без цього лижниця не мала б можливості тренуватися і брати участь у змаганнях. Фінансово підтримують нашу олімпійку у департаментах спорту Вінниці й області, міська й обласна влада.

Тим часом Валентина Камінська зізналася тренеру, що має намір у майбутньому боротися за ліцензію на наступні зимові Олімпійські ігри. Відбудуться вони у 2026 році в Італії.

 

Читайте також:

«З останніх сил тримала хлопця, який звисав з мосту…» Як 18-річна дівчина врятувала близького друга

Книжковий ажіотаж через «єПідтримку». Перевірили, як вінничани витрачають «ковідну тисячу»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • AK

    Цвіт нації, який покидає домівку. Звісно, для нас це добре, але це горе для Білорусів, що мають ідіота старого, який синіми пальцями вчіпився у крісло і робить терор.

keyboard_arrow_up