На очищення Південного Бугу планують витратити 250 мільйонів гривень

На очищення Південного Бугу планують витратити 250 мільйонів гривень
  • У Вінницької ОДА розказали, що цьогоріч продовжать очищати від мулу річку Південний Буг: візьмуться за ділянки в межах Вінниці, Стрижавки та Хмільника.
  • Чиновники очікують, що отримають фінансування на очищення річки від Державного агентства водних ресурсів.
  • Еколог звернула увагу, що очищення річок земснарядами — це лише «лікування симптомів». Для повноцінної чистки Південного Бугу потрібні радикальні дії.

На Вінниччині в очищення Південного Бугу цьогоріч планують інвестувати близько 250 млн грн за умови співфінансування Державним агентством водних ресурсів України. Про це розказав Укрінформу перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

— На Вінниччині вже виконано низку заходів з очистки акваторії Південного Бугу. Але це лише 1% від того, що треба зробити. Тому цьогоріч будемо активно працювати з Державним агентством водних ресурсів України, аби на конкурсних засадах вибороти право на співфінансування наших проектів. Задля цього вже розробляємо проектно-кошторисну документацію на виконання робіт з очистки донних відкладень орієнтовною вартістю 200 мільйонів гривень, — казав Гижко.

За його словами, зараз розробляють проектно-кошторисну документацію на очистку річки в межах Стрижавки, що коштуватиме понад 80 мільйонів гривень. Також планується розчистка мулу в межах Хмільника. Ціна такої очистки ще близько 50 мільйонів гривень.

Відео дня

Найдорожче коштуватиме очистка Південного Бугу в межах Вінниці: розчистити 11 кілометрів русла вартує орієнтовно 120 мільйонів гривень.

Минулого року силами ОДА очистили 900 метрів русла притоки Південного Бугу — річки Десна та рукав староріччя довжиною 60 метрів; та ще 300 метрів русла річки Південний Буг у санітарній зоні КП «Вінницяводоканал». Там же річку чистив земснаряд, придбаний за кошти міського бюджету Вінниці.

А тепер посадовці планують розширити «флот» земснарядів, на що хочуть витратити більше 12 мільйонів гривень.

Очищення річки земснарядом — це лікування «симптомів»

 Олена Яворська, еколог

— Якщо порівнювати з людиною, що захворіла, то земснаряд наче «аспірин». Він лікує симптоми — очищає річку від намулу, але не прибирає причини замулення водойми. Але без цього не можна розпочати повноцінне «лікування». Забруднення річок є наслідком різноманітних видів діяльності людини, і роботи по очищенню потрібно виконувати в комплексі.

Надалі потрібно зменшити зарегульованість течії — ліквідувати всі штучні водойми, що перестали бути ефективними для господарства. Для прикладу, робили став площею 5-6 гектарів для розведення риб, але нині — для зариблення не використовують увесь об'єм водойми.

Потрібно відновити режим прибережних смуг: забудова поблизу річки продовжується, розорювання та обробка добривами полів — також. Такого не повинно бути, якщо ми хочемо зберегти головне джерело питної води у області.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Vlad Tkachuk

    Вот денег отмоется норм
  • Мила Сторож

    Дадада
  • Марія Адамович

    Щоб не тратити на очищення потрібно навчитись не гадити

    Поpошок reply Марія Адамович

    Маша скільки берегів річки особисто ви прибирали?
  • Віталій Антонюк

    А скільки буде коштувати найняти браконьерський патруль, який не буде відпускати за хабарі браконьєрів, а п““””и їх палками по спині?
    Винищенна риба хіба не призводить до забруднення водоростями?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:07 Завтра вінничани «живим коридором» зустрічатимуть наймолодшого азовця Назарія «Грінку» Гринцевича 14:19 «Укренерго» попереджає про можливі відключення світла по всій Україні у вечірній час 14:15 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:43 Посадовця з Гнівані Віктора Гавришка триматимуть під вартою за розтрату державних коштів Від читача 14:32 ЗАКОН СУВОРИЙ, ПРОТЕ СПРАВЕДЛИВИЙ: НА КОГО РОЗРАХОВАНА ДІЯ СТАТТІ 40 ККУ 12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera 11:23 У Вінницькій «Пироговці» провели унікальну кардіохірургічну операцію photo_camera 11:00 Вінничани роблять РЕБи для захисту від ворожих дронів. Підтримайте гривнею (прес-служба МБФ "Без кордонів") 10:22 Де у Вінниці 8 травня не буде світла, холодної та гарячої води. Адреси 09:53 У Вінниці оновили розклад руху автобусів маршруту №16 09:17 Нічна атака на Вінниччину: ворог влучив в об'єкт інфраструктури 09:04 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні в Україні День пам'яті та примирення. Історія, заборони та прикмети 8 травня 08:11 У Шаргороді стартувала Програма ФІФА з розвитку талантів 21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up