На «Козацькій леваді» писали картини, згадували Гонту і слухали про війну в Нагорному Карабаху

На «Козацькій леваді»  писали картини, згадували Гонту і слухали про війну в Нагорному Карабаху
На пленери "Подільска вольниця" щоразу збиарються справжні патріоти, згадують історичні події і відтворюють їх у картинах
  • На «Козацькій леваді» біля Тульчина пройшов сьомий міжнародний пленер  «Подільська вольниця-2021».
  • Яку особливість мало нинішнє зібрання митців і до чого тут згадка про Гонту і війну між Азербайджаном і Вірменією?

Ініціатором і засновником пленеру є художник з Тульчина Михайло Довгань разом з дружиною Аліною Славгородською. Нинішній пленер став уже сьомим для митців.

Під вербами на березі ставу

Пан Михайло традиційно запрошує їх до музею просто неба «Козацька левада», що неподалік від Тульчина на березі ставка  в оточенні верб.

Відео дня

Багато зусиль і коштів Михайло Довгань (праворуч) витратив, аби створити такий райський куточок, в якому легко  працюється творчим людям.

Аліна Славгородська встигала і роботи писати, і на кухні поратися - художники харчуються не тільки натхненням.

Не раз гостював тут ще один наш знаний земляк — письменник Володимир Яворівський. І на пленери приїжджав до художників. І ці верби пам’ятають його ще тоді, коли про музей тільки мріяли. Михайло Довгань так згадує про ту зустріч. Каже, сиділи вони утрьох на березі ставу — Чебикін, Яворівський і він, і саме під час дружньої розмови виник задум створити  «Козацьку леваду». Спочатку з’явилася назва, а музей      народжувався не рік, і не два. На жаль, не так давно Яворівського не стало. Учасники пленеру згадували про нього добрим словом.

 

Допомогу у проведенні мистецького зібрання щоразу надає наш славетний земляк, ректор Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін. Він ще й затятий рибалка. Без вудочок не приїздить на "Леваду". Серед організаторів нинішнього заходу значиться також Національна спілка художників та Тульчинська міська рада.

Аліна Славгородська розповіла , що цьогорічне зібрання мало декілька своїх особливостей. По-перше, розширили «спеціалізацію»: крім художників, участь у пленері брали скульптори. По-друге, організували два виїзди за межі «Козацької левади». Зокрема, побували у Буші.

У державному  історико-культурному заповіднику «Буша» екскурсію для художників провела Світлана Собко. Гості одностайні: було цікаво. Гарні спогади залишилися. Натхнення зачерпнули, ніби напилися води з джерельця у спеку.

 Друга поїздка була до Немирова, до санаторію «Авангард». Там гостей приймав директор санаторії Петро Цвень. Ознайомив з палацом графині Марії Щербатової. Пан Цвень приїздив на «Козацьку леваду» на закриття пленеру. Тоді ж до митців прибув міський голова Тульчина Валерій Весняний.

Буде дві виставки робіт, створених під час пленеру. Одну організують у Тульчина за сприяння міської ради. Другу уже традиційно покажуть у стінах Національної академії мистецтв у Києві у взимку.  

Гонта дуже потрібен нам!

Одним з учасників пленеру був скульптор Микола Крижанівський. Він автор багатьох робіт, присвячених українським патріотам.

Не так давно Микола Крижанівський (праворуч, а зліва - Андрій Чебикін), завершив роботу над пам’ятником Івану Гонті. Його планують встановити у селі Гонтівка. Там вже й місце підготували —насипали високий курган обабіч шляху. Здалеку буде видно тим, хто проїздить дорогою, що веде з Могилева-Подільського до Вінниці.

З ескізом памятника Крижанівський ознайомив учасників пленеру. Вони піддримали автора ескізу   скульптури.

Плов для дорогих гостей

Аскер Джавадов, член Спілки художників Азербайджану, переможець престижного міжнародного конкурсу «Great Britan International Art Festival» 2021 року, також працював на «Козацькій леваді».

Він написав роботу про українського козака. До речі, Аскер називає себе сином двох народів —азербайджанського й українського.  Його заслуги перед нашою державою оцінені медаллю. Міністерства культури «За відродження України».

Аскер надзвичайно комунікабельна людина.

Приємно здивував учасників пленеру своїми кулінарними здібностями.

«Аскер приготував такий смачний плов, як кажуть, пальчики оближеш, — говорить Микола Крижанівський. — Він нам пояснював, що такий плов готують для дорогих гостей. Дехто з наших попросив у нього рецепт. Він складний, але страва варта того і тих старань».

Коли митці говорили про Гонту, згадували про нинішню війну на Донбасі. Джавадов говорив про війну Азербайджану й Вірменії. Він мав що сказати, бо особисто брав участь у бойових діях. Було це під час першої Карабахської війни. Він багато має інформації про те, як готувалася операція по звільненню Карабаху цього разу. Розповідав про це українським художникам.

Читайте також:

Олімпійська чемпіонка Наталія Добринська: «Ми в Америці, але моє серці в Токіо»

«Залиште речі в камері схову», або Що мають знати покупці про свої права

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up