Мешканець з мого будинку захворів на коронавірус. Що тепер робити?

Мешканець з мого будинку захворів на коронавірус. Що тепер робити?
  • Що робити людям, якщо в одного з мешканців у його будинку виявлять COVID-19 — викликати поліцію, повідомляти голову ОСББ чи самоізолюватись? 

 

У країні стрімко збільшується кількість хворих на коронавірус. Станом на сьогодні, 1 квітня, вже захворіло 669 людей і є 17 летальних випадків. Ми вже вам розповідали про ознаки та перебіг коронавірусу, а також неодноразово нагадували про важливість карантинних заходів.

Тепер ми розповідаємо, що робити, якщо ви побачите під вікнами машину «швидкої» і дізнаєтесь, що у мешканця вашого будинку виявили хворобу? На жаль, ми чули про випадки у інших містах країни, де рідних інфікованого коронавірусом українця забирали на обсервацію до лікарні через протести мешканців будинку, де вони проживають.

То як правильно реагувати, якщо дізнаєтесь, що ваш сусід по будинку захворів? Чи потрапляєте ви у зону ризику зараження та яких заходів безпеки треба дотримуватись? 

Відео дня

Для того, щоб знайти відповіді на ці запитання ми зателефонували на гарячу лінію МОЗ. Контактів є кілька, їх можна легко знайти на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я. Проте це виявилось ще тим випробуванням, телефонували ми туди впродовж години з десяток разів. 

На урядовій гарячій лінії «1545», яка, як наголошують у МОЗ, працює цілодобово і відповідає на звернення про коронавірус — з оператором нам так і не вдалось поговорити. У слухавці ми чули лише «всі оператори зараз зайняті, зателефонуйте пізніше».  

Також на сайті є обласні гарячі лінії. Як виявилось, це контакти на станції «швидкої» у Вінниці. Їхні диспетчерки сказали, що коментувати нічого не можуть, адже не мають такої компетенції і одразу переключали на «головного», який так і не підняв слухавку. 

Також ми зателефонували на вінницьку обласну гарячу лінію щодо питань про коронавірусу, їхні контакти написані на сайті ОДА. Проте і там нам відповіді на запитання ніхто не надав, як і у Центрі громадського здоров’я.

Лише консультантка лінії МОЗ, куди ми також дзвонили декілька разів і з близько десятого разу нам таки вдалось туди додзвонитись, розповіла нам «що робити, якщо мешканець з вашого будинку захворів на COVID-19?»

Консультантка гарячої лінії пояснила, що мешканець будинку, у якого виявили коронавірус, має повністю дотримуватися рекомендацій лікарів та самоізоляції. 

— Людина, яка захворіла, має повідомити міську владу про свій стан. Вони повинні надати рекомендації, чим продезінфікувати будинок або направити бригаду, яка проведе дезінфекцію, — каже консультатка. — Найчастіше це робить ОСББ або ЖЕКи, їм у свою чергу міська влада надає рекомендації чим дезінфікувати. 

Фахівець пояснює, до проведення цих робіт всі мешканці будинку мають обов'язково самоізолюватися, а потім впродовж двох тижнів стежити за своїм самопочуттям.

Також ми розпитались голову одного з вінницьких ОСББ, як би він діяв в подібній ситуації, до кого б звертався та чи надавали їм бодай якусь інструкцію. Як пояснив голова ОСББ Михайло Ягодзинський він би діяв залежно від випадку. Якщо захворіла людина, контактувала з багатьма мешканцями, то повідомити останніх потрібно одразу ж.  

— Якщо випадок у нашому будинку буде виявлений, то люди самі все дізнаються швидше, ніж я встигну всім повідомити, — розповідає голова ОСББ Михайло. — Не потрібно зайвої паніки, моє завдання — дізнатись з ким ця людина з будинку контактувала і слідкувати чи з ними все гаразд. У разі потреби повідомити відповідні установи, щоб цих людей ізолювали. 

Чоловік розповів, що заходи безпеки у будинку впроваджені ще з початку карантину. Санобробку під'їзду проводять щодня, а також розвісили інформаційні плакати. 

Читайте також:

«Продукти в упаковках — протирайте спиртом»: як безпечно ходити в магазин під час карантину

«Я так не можу». Як вижити в соціальній ізоляції і не пересваритися з рідними

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Сніжана Афанасьева

    Вдома сидіти !
  • Денис Томчук

  • Larisa Nikolaevna

    Три тижні на карантині,чекали дезінфекції в під'їзді , про яку нам тільки звітують. Зробила сама. Кому і навіщо замилюють очі,чим зайняті зараз жеківські прибиральники і чи є вони взагалі ?

    Andrei Polik reply Larisa Nikolaevna

    Larisa Nikolaevna жеки-то совковий непотріб!!!створюйте ОСББ або вступіть в уже існуючий!!!

    Артем Сницар reply Larisa Nikolaevna

    Точно так же, вообще не видел ни разу дезинфекторов, только раз в неделю уборщица весь подьезд моет от пыли и убирает мусор
  • покращення

    в схроны переходить да ище поздравляю с очередными улучшениями в медицыне
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up