Майже 60% українців нині є прихильниками масового «озброєння». А що про це думаєте ви?

Майже 60% українців нині є прихильниками масового «озброєння». А що про це думаєте ви?
  • Про особисту безпеку, питання зброї та динаміку оцінки образу України провели чергове велике опитування громадян. 
  • Абсолютна більшість українців продовжують вважати, що справи в країні йдуть у правильному напрямку. А що думають з інших питань?

В країні провели одинадцяте та дванадцяте загальнонаціональні опитування «Україна в умовах війни». Розповідаємо про результати цих опитувань, проведених Соціологічною групою «Рейтинг» в травні.

Одинадцяте за рахунком від початку війни опитування, стосувалося особистої свободи, безпеки та питання зброї. Говорячи про Україну 73% опитаних зазначили, що ситуація в країні напружена, 22% — критична, і лише 4% — спокійна. 

Якщо говорити про наш центральний регіон, то понад 60% вважають ситуацію в їхньому населеному пункті спокійною. 

Відео дня

За останніх чотири місяці значно зросла значущість для респондентів безпеки життя (52%) та захисту від терористичних і військових загроз (52%) – ці два фактори очолюють рейтинг важливих складових у сфері особистої безпеки.

Одним з важливих результатів є те, що понад 90% опитаних згодні з тезою, що свобода є однією з головних цінностей для українців. 

Окремим блоком в опитуванні йшлося про надання права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами. Як бачимо, в умовах війни більше, ніж удвічі зросла кількість тих, хто підтримує надання громадянам України права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами. Сьогодні підтримують таку ініціативу 58%, у порівнянні з 2021, коли прихильників було 23%. 

«Наявність власної зброї або зброї у володінні когось з близьких чи рідних викликає більше відчуття захищеності (48%), ніж наявність поруч інших громадян з легальною вогнепальною зброєю (33%)», — читаємо в дослідженні. 

Прихильників «озброєння» громадян більше серед мешканців центру країни, саме нашого регіону. А що з цього приводу думаєте ви?

Опитування

Чи підтримуєте легалізацію вогнепальної зброї?

Понад 60% вважають, що масове озброєння громадян України вогнепальною зброєю сприятиме зміцненню обороноздатності країни. Водночас 58% побоюються, що вільна купівля вогнепальної зброї призведе до збільшення злочинності.

«Близько 80% респондентів не відчували необхідності володіти вогнепальною зброєю до початку вторгнення росії. Натомість сьогодні 44% хотіли б бути власниками вогнепальної зброї і боєприпасів до неї. В результаті, сьогодні третина з тих, хто не хотів мати зброю до війни – змінили думку на протилежну, а майже половина з них хочуть аби зброю мали члени родини», — йдеться у результатах опитування. 

Водночас 64% вважають, що існує значна загроза нелегального обігу зброї після закінчення війни.

У дванадцятому опитуванні «Рейтингу» йшлося про динаміку оцінки образу держави. 

Думка населення щодо правильності напрямку, в якому йдуть справи в країні, майже не змінилася — майже 80% дають схвальну відповідь. 

«В період війни значно покращилися оцінки ефективності української держави. Якщо наприкінці 2021 року лише 5% вважало, що центральні органи влади справлялися майже зі всіма своїми обов’язками, то у травні 2022 їх кількість зросла до 54%», — роблять висновок соціологи. 

Попри війну у країні покращилися й оцінки умов життя для більшості населення України. Зараз 59% вважають, що умови є загалом задовільними, напротивагу 34% наприкінці 2021. 

Також позитивно українці думають й про майбутнє нашої держави. Лише 13% людей вважають, що ситуація не буде змінюватися, а ще торік таких людей було майже 40%. 

При цьому значно зросла кількість оптимістів: з 13% у 2021 до 76% нині. З точки зору регіонального та вікового поділу відповіді є доволі однорідними — всі регіони вірять у краще майбутнє України.

Читайте також:

«Чоловік продавав місце в черзі»: як у Вінниці стартував продаж нової марки з рускім кораблем

Наслідки великих цін на пальне. 18 гривень за проїзд хочуть брати у вінницьких маршрутках

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • valentin vilchynskyy

    Особливо під час війни населення України має право на самозахист від агресора і мародерів . Необхідно приняти відповідний  закон
  • Читач41

    Півкраїни п'є щотижня, а то й щодня, в таких умовах щоб пересічні люди мали зброю - це буде Сомалі, країна втоне в крові. А проти ракети пістолет все одно погоди не робить
  • Ruslan Fawkes

    В нас не дозволять,влада боїться народу
  • Larisa Sobchuk

    Тільки за.

keyboard_arrow_up