«Чоловік продавав місце в черзі»: як у Вінниці стартував продаж нової марки з рускім кораблем

«Чоловік продавав місце в черзі»: як у Вінниці стартував продаж нової марки з рускім кораблем
  • Як і очікувалося, марок із зображенням острова Зміїний та затопленого крейсера «москва» виявилося значно менше, ніж охочих її придбати.
  • Подекуди справа доходила до погроз, хтось мав майже тисячний номер у черзі, а декому таки вдалося отримати бажану марку. 

Вчора, 23 травня, Укрпошта розпочала продаж нової марки зі знищенним російським крейсером «москва». У той же день чи не всі всеукраїнські видання поширили світлини з довжелезними чергами за маркою біля столичних поштових відділень. 

Пізніше гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський повідомив, що за день продали близько 800 тисяч марок. Загалом їх випустили 5 мільйонів штук. 

У Вінниці також не обійшлося без ажіотажу. Продаж марок «Рускій воєнний корабель… всьо» розпочали у відділеннях о 14.00. Однак чергу містяни почали займати ще зрання. 

Відео дня

Вінничанка Тетяна розповідає, що прийшла до відділення на Соборній о 15.00. Тоді марки продали лише першій 50-ці охочих, а вона у черзі опинилася на 860-й сходинці.  

— Я не встигла купити марку, бо о 17.00 їх вже всі розкупили. Сказали, що будуть продавати й у четвер, але не знаю, скільки їх буде. Там же й філателістичний відділ, туди приходить найбільша кількість людей,  — говорить Тетяна. — Увесь цей продаж не назвеш прозорим. Люди не знають, яку насправді кількість марок привозять у те чи інше відділення. Сказали сто, значить стільки й продадуть, а насправді їх могли завести набагато більше, просто вони собі їх забрали.  

Відомо, що перша партія нових марок для Вінниччини склала 26 тисяч штук. Їх продавали не більше шести штук, себто два аркуші, в одні руки. Дехто з присутніх знаходив способи отримати більше. 

— Біля мене стояв чоловік, і на його аркуші було чомусь п’ять марок. Я запитала, чому так. Адже цілий аркуш має набагато більшу вартість. А він сказав, що перед ним стояв інший чоловік, який продавав місця в черзі в обмін на марку, — продовжує Тетяна. 

Наш журналіст спробував придбати марку в іншому відділенні Укрпошти, що на проспекті Коцюбинського. Близько 13.00 перед ним у черзі стояло не більше десяти людей. Однак ближче до 14.00 черга налічувала вже близько 80 людей. Приблизно тоді й привезли довгоочікувані марки.

— Вибачайте, це все, що нам привезли, — демонструючи лише 15 комплектів марок повідомила присутнім працівниця відділення.

Почулося загальне невдоволення. Чи не одразу з’явилася друга черга з нахаб, які намагалися пролізти вперед. На зауваження присутніх вони не реагували або відповідали, що насправді вони першими прийшли до відділення, просто відходили на деякий час. 

Вінничани не вірили працівницям Укрпошти, що їм могли привезти таку мізерну кількість марок: «Що ми нам таке говорите? Їх же п’ять мільйонів», «Ви їх собі забрали! Потім втричі дорожче продаватимете!», «А покажіть накладні! Тоді ми побачимо, чи правду ви нам говорите». У відділенні закиди відкидали, але й документального підтвердження озвученій ними кількості наявних марок присутнім не надали.

Чи не одразу після старту продажів марок в інших двох кутах відділення розпочали паралельний продаж конверта та листівки з аналогічними зображеннями. Одні миттю побігли купувати ці альтернативи маркам, інші кричали, що черга одна, тому потрібно продавати це на одній касі. Других ніхто не послухав, а перших потім не схотіли пускати до загальної черги, мовляв, ви ж пішли до іншої каси, а значить покинули чергу. Кілька разів доходило до прямих погроз. Люди, якщо вірити їхнім словам, були ладні бити одне одного.

На хвилі подій в Україні та зростання рівня патріотизму серед населення, люди погодилися пропустити без черги двох чоловіків у військовій формі: «Ви нас захищаєте! Ми вам вдячні!». Втім, хлопець, який стояв перед журналістом, не оцінив цей жест доброї волі: «Вони тут, як і ми всі прохолоджуються у Вінниці! Вони ж не приїхали з передової. Ми не мали їх пропускати».

Більшість присутніх розуміли, що їм не дістанеться марок, тому просили працівниць відділення продавати не по шість штук, а бодай по три в одні руки. Однак люди попереду черги купували таки по шість, а касирки їх навіть не намагалися переконувати брати менше. 

— Взагалі-то я прийшла сюди десь п’ятою, заплатити за комуналку. Заразом запитала про марки. А коли дізналася, що їх скоро підвезуть, то вирішила почекати, — розповідала журналісту жінка у черзі. — Це добре, що сьогодні понеділок, ринок закритий, інакше б ми у відділення не вмістилися. 

Загадана жінка не змогла придбати марку. Зокрема, через нахаб, які пролізли поза чергою. Останню забрав чоловік, що стояв перед нею. 

— Більше марок немає, — звернулася до присутніх жінка на касі. Її почали звинувачувати у брехні, заявляти, що ми, мовляв, нікуди не підемо, довго стояли, робіть що хочете, але марки мають бути. — Ви можете написати номери своїх мобільних. Коли з’являться марки, я вам зателефоную. 

Не маючи іншого виходу, люди з черги почали записувати свої мобільні. 

Так виглядає попередня марка із серії

Іншим містянам пощастило дещо більше. Вінничанка Ольга розповіла, що дізнавшись про нові марки, попросила свого брата піти на пошту та придбати її. Однак виявилося, що у самому відділенні ніхто ще не знав, що до них мають привезти марку. Хлопець пробув на пошті до 14.00, але нічого не змінилося.

— Тоді я зателефонувала до відділення і попросила, щоб залишили мені марку, коли її привезуть. Вони записали мій номер та прізвище, — розповідає Ольга. — Сьогодні зранку (24 травня, — автор) мені перетелефонували, сказали, що привезли. Продавали лише по одній марці в одні руки (мова не про аркуш, а про штуку — автор). Тепер у мене є одна марка та один купон із відомим зображенням, який також продали братові. Коштувало усе це 44 гривні.

Додамо, що 24 травня стартував онлайн-продаж нових марок. Придбати їх можна було одразу на чотирьох платформах: Укрпошта, Розетка, Каста, Пром. За кілька годин їх усі розкупили. 

Наступну партію марок на Вінниччині очікують у четвер, 26 травня. Якщо ціна не зміниться, то вартість аркуша з трьома марками коштуватиме 201 гривню. 


Читайте також:

Дефіцит пального у Вінниці. Коли зникнуть черги на заправках?

«Віримо, що це пришвидшить нашу перемогу»: як маленькі вінничани допомагають ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (43)
  • Dmytro Dibrovskyi

    Шось мені підказує що треба закупити пару палет сірників заздалегідь... 😄
  • Tatiana Khutorianska

    Заголовок «Чоловік продавав місце в черзі». А чому йому ніхто морду не набив? Чому всі обговорюють марку а не те як українці наживаються один на одному. Продають чергу, продають роботу , продають гуманітарну допомогу яку висилають люди , продають місця де наші війська а потім плачуть чого у вас війна. Допоки в нас не прокинеться власна гідність , гордість перемоги не буде.
  • Наталія Лугова

    А керівники та працівники відділеннь никали марки ,,своїм,, !
  • Наталья Рябченко

    З глузду з'їхали

keyboard_arrow_up