«Мавіки», пікапи, FPV-дрони. На 122 мільйони гривень Вінниця купує товари для ЗСУ

«Мавіки», пікапи, FPV-дрони. На 122 мільйони гривень Вінниця купує товари для ЗСУ
  • Виконком міської ради оголосив нові закупівлі товарів для потреб ЗСУ. 
  • На все готові витратити понад 122 мільйони гривень. І деякі тендери уже на фінішній стадії. 
  • Розповідаємо, що саме хочуть купити та чи не є завищеними ціни на ці товари.

Найдорожчою з нині оголошених закупівель є придбання 300 комплектів квадрокоптерів DJI MAVIC 3Т.

З тендерної документації читаємо, що мерія хоче нові коптери, в яких будуть вбудовані тепловізори. В складі кожного комплекту, крім самого DJI Mavic 3T має бути: пульт дистанційного керування, захист підвісу, кабелі, інтелектуальна льотна батарея, запасні малошумні пропелери (3 штуки), зарядний пристрій та викрутка.

Очікувана вартість цього тендеру наразі складає 57 мільйонів гривень або 190 тисяч гривень за один комплект. За даними порталу hotline.ua такі ж «Мавіки» зараз продають за ціною від 196 тисяч гривень.

Відео дня

Строк постачання товару — до 31 грудня 2024 року. Але чіткий термін постачання буде вказаний у договорі з підрядником. Як і остаточна ціна, за яку Вінниця купить 300 коптерів для потреб ЗСУ.

Ще купують FPV-дрони

Крім того, місто замовило 2 тисяч одиниць FPV-дронів, про що йдеться в тендері від 20 березня. 

У технічному завданні до закупівлі замовники вказали, що потрібні безпілотники, які зможуть переносити до 1 кілограма корисної ваги, будуть обладнані фото і відео камерою. Усього потрібно дві тисячі комплектів, в яких крім семидюймових FPV-дронів будуть ще пропелери, акумулятор, антена, гайковий ключ, документація.

У мерії журналісту пояснили, що в комплект не входять пульти керування та FPV-окуляри, бо закупівлю проводять за запитами кількох військових частин. І там вказали, що потрібно суто дрони — системи керування ними у наявності.

Так от очікувана вартість за 2 тисячі безпілотників складає 27,8 мільйона гривень або 13 тисяч 900 гривень за одиницю. На торги подалися три компанії, а переможцем обрали товариство «Мінвік», що запропонувало найменшу ціну — 23,39 мільйона гривень за все або 11 тисяч 699 гривень за одиницю. 

Вони запропонували дрон «DartBee». На сайті виробника він коштує від 14,5 тисяч гривень за базову комплектацію. Зараз місто очікує, коли компанія підпише договір підряду. Термін постачання усієї продукції — до 1 червня 2024 року.

Замовили 20 новеньких пікапів

Ще міська влада закуповує пікапи для потреб ЗСУ. А саме 20 Mitsubishi L200 2,4 TD. Загальна очікувана вартість — 27,4 мільйона гривень або 1 мільйон 370 тисяч гривень за одиницю.

Потенційний підрядник (він ще не в статусі «переможця торгів») — товариство «Мегакарс» — готовий продати 20 пікапів за загальною ціною 27 мільйонів 390 тисяч гривень або 1 мільйон 369 тисяч 500 гривень за одиницю.

З пропозиції читаємо, що підрядник пропонує місту Mitsubishi L200 2,4 TD INVITE, 2023-2024 року випуску, які мають п’ять посадкових місць, дизельний двигун, шестиступеневу механічну КПП, повний привід, гідропідсилювач керма, систему ABS, подушки безпеки, кондиціонер салону. І ще надають гарантію — 36 місяців або до досягнення 100 тисяч кілометрів пробігу.

На сайті вінницького автосалону Mitsubishi вказано, що такі пікапи у схожій комплектації продають за ціною від 1,39 мільйона гривень.

Термін постачання усіх 20 пікапів — до 10 травня 2024 року.

Півмільйона одноразових душів

І наостанок, виконком міськради закуповує 500 тисяч штук товару «Одноразовий душ для потреб ЗСУ», де очікувана вартість за усе складає 10 мільйонів гривень. Тобто, по 20 гривень за одиницю.

У склад кожного комплекту мають входити: одноразова пінна губка з гелем, рушник одноразового використання, який вбирає вологу. Товар повинен бути новим, 2024 року виготовлення. Термін придатності — не менше 36 місяців з дати виготовлення.

«Сухі душі» місту продасть товариство «ІМЕКС МАКС», яке визнали переможців торгів. У підсумку, за всю партію з 500 тисяч штук, Вінниця заплатить 7,5 мільйонів гривень або по 15 гривень за один комплект. Тоді як найменша пропозиція на ринку — 21 гривня.

Скільки в підсумку витратять грошей

Очікувана ціна усіх чотирьох закупівель сумарно складає 122,2 мільйона гривень. По трьох з чотирьох закупівель уже майже визначилися з переможцями. І підсумкова ціна нині складає 115,2 мільйона гривень. 

Тобто, не враховуючи те, що найдорожчий тендер ще не завершений (300 «Мавіків 3Т» за 57 млн грн), місто уже може зекономити 7 мільйонів гривень (122,2 млн грн очікуваної вартості  –  115,2 млн грн підсумкової ціни).

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що Вінниця зекономила понад 5 мільйонів гривень на закупівлі 300 «Мавіків» для ЗСУ.

 

Читайте також:

Як Вінниця піклувалася про військових та їх сім’ї у 2023 році: пільги та підтримка

Скандал навколо Буші: як на аукціоні продали історичний шмат гори

На Старому місті колишній табір «Колос» планують забудувати житлом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Жанна

    Гроші ж треба списати.....
  • Жанна

    Згодна,А пікапів на передовій новеньких не потрібно,можна було у двічі більше купити б/у ,А ці воєнкоми собі заберуть як  завжди....
  • Галина

    Мало! На нікому непотрібне миття й щоденне підмітання вулиць виділяють врази більше!

keyboard_arrow_up