«Маріуполь — це Україна»: у Вінниці переселенці вийшли на акцію проти псевдореферендуму

«Маріуполь — це Україна»: у Вінниці переселенці вийшли на акцію проти псевдореферендуму
  • В суботу, 24 вересня, переселенці з Маріуполя та інших окупованих міст вийшли на національну мирну акцію проти псевдореферендуму, організованого Росією.
  • У Вінниці люди зібралися біля центру «ЯМаріуполь», щоб показати, що місто було, є і буде українським.
  • Крім того, маріупольці наголосили на звільненні всіх полонених, які сьогодні ув’язнені російськими окупантами.

«Ні фейковому референдуму!», «Маріуполь — це Україна!». З такими гаслами у Вінниці  переселенці з Маріуполя та інших окупованих територій зібралися біля центру «ЯМаріуполь», щоб показати, що місто було, є і буде українським попри будь-які фейкові референдуми.

Відео дня

— Більшість маріупольців, а це майже 200 тисяч людей, вже виїхали на вільну територію України, — наголосив на початку зібрання Олександр Халявінський, керівник центру «ЯМаріуполь». — Кожен з них зробив свій справжній вибір за Україну. Наразі в окупованому місті досі залишаються маріупольці, які стали заручниками російських окупантів. Вони чекають на деокупацію, проте не можуть вийти на акції протесту через смертельну небезпеку. Тому маріупольці виходять, аби підтримати Маріупольський Спротив та голосно сказати: Маріуполь — це Україна! Так було, є і буде!

Також на акцію у Вінницю сьогодні приїхали близькі та рідні захисників Маріуполя, які вимагають повернення свої рідних з російського полону. 

Маріупольці та інші переселенці з плакатом із зображенням «Фортеці Азовсталі» під гімн України не стримували свої емоції. І дорослі, і малі плакали через те, що нині не можуть повернутися до своїх рідних міст.

— Ми мешканці Донецької області, переїхали сюди в 2015 році, тому що в наші домівки прийшла росія, — говорить переселенка. — Ми вже скільки років не маємо дому. Ми проти референдумів, які мають проводитись на наших землях. Тому що 10% мешканців тих територій не можуть вирішувати за всіх. Ми не можемо наразі повернутись туди, тому референдум не може бути проведений.

Переселенці впевнені, що люди, які залишилися на окупованих територіях, не мають права вибору і знаходяться в полоні у російських окупантів.

— Я мешканець Херсону, виїхав з окупованої території в травні, — розповідає Геннадій. — Слідкую за подіями, які відбуваються на моїй малій Батьківщині. Я дізнався, що у Вінниці буде відбуватися захід, де люди будуть висловлювати свою позицію стосовно фейкового референдуму. От і вирішив теж прийти і прийняти участь.Тому що мене не влаштовує те, що там відбувається. Я не вірю, що хоч 1% мешканців, які там залишилися, підтримують цю подію. Можливо, хтось там, під примусом, щось і підпише. Можливо, є там є певний відсоток російських громадян, але він не створює і ніколи не створював погоди. Я вважаю, що це фейкова подія, яка потрібна росіянам, щоб заманити сюди своїх громадян. Нехай приїздять — в нас земля хороша, але добрива ніколи не заважають.

Маріупольці заявляють, всі, хто залишився на окупованих територіях, чекають на повернення України.

— Це референдум для мене ніщо, це імітація, картинка, для наївних тих, хто чекав на цей російський мир, — переконана Анна з Маріуполя. — Але він нічого не вирішить.

Нагадаємо, що з 23 по 27 вересня окупаційні адміністрації Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей проводять референдуми за приєднання окупованих територій України до росії. 

Натомість українська влада закликала мешканців тимчасово окупованих територій всіма способами ігнорувати сфальшований окупантами процес голосування на псевдореферендумах щодо незаконного приєднання до росії.

Мирна акція була запланована також у Дніпрі, Києві, Кропивницькому, Хмельницькому, Івано-Франківську, Калуші, Одесі, Львові, Черкасах і Тернополі.

 

Читайте також:

«Хворий і виснажений». Мати захисника «Азовсталі» Андрія Рибачка про звільнення сина

«Мамо, це я, Назар. Я в Україні». Про звільнення з полону наймолодшого азовця Назара Гринцевича

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Тетяна Полевська

    А ті, що в Маріуполі, виходять  з такими плакатами?
  • Наталя Мыронюк

    От якби вони ще так організовано на роботу влаштовуватись йшли,а не чекали гуманітарку,виплат зі своїм ,,ВИ НАМ ДОЛЖНИ,,.
  • Паша Няньчур

    а головне миру і звільнення від ряшки
  • Елена Саблина

    Нажаль маріупольці, більшість, не хочуть бути Україною. Скільки читаю коментарів, вони радіють що расєя прийшла і відбудовує місто. Бачили там встановили в місцевому парку сердечки з підсвіткою, типу нова фотозона...то вони там в захваті просто🤦 а те що сама расєя там натворила, то вони кажуть що це зсу винні 🤷 і Зєля. Якось так 🤷

    Дарья Сергеевна Охрименко reply Елена Саблина

    Елена Саблина може бути...мені здається, що нашим там взагалі не до писання...

    Елена Саблина reply Елена Саблина

    Дарья Сергеевна Охрименко ну може то і капацня пише спєцом 🤨

    Дарья Сергеевна Охрименко reply Елена Саблина

    Елена Саблина є таке але там, ще багато заселили кацапів

keyboard_arrow_up