«Люди з астмою могли відчути дискомфорт»: рівень забрудненості у повітрі Вінниці зріс втричі

«Люди з астмою могли відчути дискомфорт»: рівень забрудненості у повітрі Вінниці зріс втричі
Фото ілюстративне
  • З початку тижня у місті фіксують погіршення якості повітря. Кілька днів тому концентрація однієї з високонебезпечних речовин перевищувала допустиму норму в три рази. Рівень забрудненості повітря у Вінниці — підвищений. 

До редакції звернувся читач, який розповів, що з початку тижня на сайті проєкту Eco City він спостерігає погіршення якості повітря у нашому місті. Проєкт має всеукраїнську мережу автоматизованих станцій громадського моніторингу якості повітря і щогодини видає оновлену інформацію про його стан. 

У повідомленні читача йшлося, що на станції Eco City, яка знаходиться на провулку 2-му Константиновича, фіксують різке погіршення якості повітря. Індекс якості повітря (AQI) тут сягав 116. Такий рівень забруднення має помаранчеве маркування і може спричинити дискомфорт при диханні у людей із захворюваннями легенів, таких як астма, а також у людей з серцевими захворюваннями, дітей і літніх людей. 

Відео дня

Наразі за цією адресою в одних джерелах фіксується цифра 70, — за індексом якості повітря, це вважається помірним рівнем і маркується жовтим кольором. В інших — 102 — нездоровий для чутливих людей рівень, помаранчевий колір.

Куратор громадського моніторингу якості повітря України Eco City Олексій Травецький запевнив, що оптичні сенсори, що вони їх використовують для роботи, мають достатню потужність і здатні реагувати на будь-які зміни прозорості повітря, тому інформацію вони надають достовірну. 

Начальник лабораторії Вінницького обласного центру з гідрометеорології Олександр Ярмолінський підтвердив, що на початку тижня якість повітря у Вінниці й справді погіршилася. За його словами, в першій половині жовтня у повітрі знаходили 15 забруднювальних домішок, основні з яких: завислі речовини, діоксид сірки, оксид вуглецю та діоксид азоту. І специфічні, як-то аміак, формальдегід, важкі метали і фтористий водень, який відноситься до речовин другого класу небезпеки, тобто високонебезпечних. Саме гранично допустима концентрація останнього була перевищеною в три рази.

— У великій концентрації ця речовина, звісно, може зашкодити здоров’ю людини, але у цьому випадку кількість фтористого водню сягала 0,015 мг/м³. Це не велика кількість, та все ж перевищення у три рази, — говорить Олександр Ярмолінський. — Можливо, люди з певними хворобами, наприклад, астмою, могли через це відчути дискомфорт.

Чотири рази на добу лабораторія, що в ній працює Олександр Ярмолінський проводить заміри. Шкідливі речовини у повітрі фіксують часто. Але зазвичай, якщо, наприклад, після ранкових замірів, щось перевищує допустиму норму, то після обідніх ці показники нормалізуються. Цього ж разу перевищення фіксувалося впродовж доби. Олександр припускає, що викид фтористого водню міг йти з якогось із вінницьких підприємств, проте якого саме сказати не може. 

Олександр говорить, що у першій половині жовтня, загальний рівень забруднення у нашому місті характеризувався, як підвищений. Порівняно з аналогічним періодом за 2019 рік, рівень середньомісячної концентрації забруднення у Вінниці незначною мірою знизився за рахунок зменшення концентрацій по завислим речовинам, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, аміаку і формальдегіду. Втім, незначною мірою зріс вміст діоксиду сірки та фтористого водню, що про нього йшлося вище.  

Читайте також:

Як платні парковки можуть врятувати Вінницю від заторів

Чи потрібні Вінниці нові мости? Спеціалісти розповіли про доцільність їхнього будівництва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Lyudmila Savluk

    А я на ковід грвшила😢🤫🤔
  • fank franko

    Розмови про фіксацію підвищення рівня забруднення повітря це добре.Але, чому шановні спеціалісти не кажуть,або замовчують про причини виникнення цього забруднення та шляхи уникнення в подальшому такої ситуації?До чого пусті балачки та констатація фактів?
  • аноним

    так пусть скажут чем забруднено, наверника знают
  • Юра Досиенко

    Все из за пробок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up