Люди втомилися від онлайн-донатів, тому виходимо на вулицю в офлайн. У Вінниці готують аукціон

Люди втомилися від онлайн-донатів, тому виходимо на вулицю в офлайн. У Вінниці готують аукціон
Анастасія Біліченко свій перший ярмарок на підтримку ЗСУ провела у 2022 році в Лондоні. Тоді на виручені кошти вона купила військовим берці
  • Жінки з різних куточків України відгукнулися на заклик вінничанки Анастасії Біліченко зібрати кошти на тактичні аптечки для Третьої штурмової.
  • На сьогодні вже є більше 50-ти лотів для ярмарку, який відбудеться на День Конституції.
     

Анастасія пробувала зробити онлайн-аукціон на своїй сторінці в інстаграм, але, каже, толку з того мало, тому що насправді люди втомилися вже від донатів.

— Людям не цікаво, навіть якщо починаєш влаштовувати якесь шоу, — розповідає вінничанка Анастасія Біліченко.

Тому вона вирішила влаштувати ярмарок у центрі міста біля Башти. І щоб залучити до цієї справи якомога більше людей — свій захід дівчина проведе 28 червня в День Конституції.

— Дівчата з різних міст України прислали мені різноманітні вироби, і я дуже розраховую на те, що все продасться, і що зможу зібрати необхідну суму для тактичної медицини, — говорить вінничанка. — А щоб запланований благодійний ярмарок мав вигляд більш святковий, там будуть працювати дитячі аніматори. І дітям буде цікаво, і дорослі зможуть зупинитися, щоб придбати якийсь подарунок собі, тим самим допомагаючи хлопцям на фронті.

Відео дня

Подібні акції Анастасія Біліченко проводить з перших днів війни.

— Перший свій ярмарок провела в Лондоні, я була там два місяці від початку війни, — розповідає вінничанка. — Мені прислали купу виробів з українських міст, я їх продала, на виручені кошти купила нашим хлопцям берці.

Настя передала берці в Україну, а через тиждень повернулася сама. Тому що ніде більше жити не хоче. І допомагати військовим краще з дому. І вона допомагала, і ось знову.

— Я навіть не знала, що буду збирати кошти для Третьої штурмової, — говорить Анастасія. — Просто кілька днів тому розмовляла з пораненим військовим, який лікується у Вінниці, і сказала йому: «Хочу допомогти твоїм хлопцям». Його теж раніше не знала, ми познайомилися, коли набрала обертів історія з прибиранням на кладовищі.

Закупили прапори

Історія полягала в тому, що Анастасія Біліченко запропонувала зібратися 15 червня о 9.00 на Алеї слави Сабарівського кладовища і поприбирати там. Її допис швидко зібрав бажаючих долучитися. А ще — безліч невдоволених коментарів, які в основному були про ганебний піар на могилах героїв і про заборону робити щось там.

Дівчина тоді пояснила, що її не зрозуміли, ніхто і не думав чіпати могили, лише закинуті — а такі там теж є. Тож дівчина разом із волонтерами поприбирати на міжквартальних вулицях, зібрали сміття, покосили траву, помили сміттєві контейнери і туалети. А все, що було куплено за зібрані трохи більше 8-ми тисяч гривень, залишили на кладовищі.

— До речі, на ці кошти ми придбали прапори, замінили кілька на могилах, інші залишили в працівників кладовища, тож кому потрібно, можуть піти і взяти, — каже Настя.

Так от цей поранений військовий прокоментував пост Насті про прибирання, висловив підтримку. Сказав, що все вона робить правильно, і що доглядати могили бійців, до яких ніхто не приходить, необхідно. Щоб пам’ять про тих, кого вже немає, так само не занепадала.

— Можливо, мене наштовхнуло на ярмарок те, що цей хлопець поранений, — каже дівчина. — Що раз поранений, то тактична медицина необхідна. Аля я хочу закупити не просто аптечки, а турнікети для зупиненя крові на кінцівках, гемостатичні бинти для ран, оклюзійні наліпки — це те, що легені рятує при пораненні…

Об’єдналися жінки

Дівчина вважає, це дуже важливо, коли люди об’єднуються і хочуть допомогти. А ще показово те, що ніхто з жінок і дівчат, які прислали їй свої вироби, навіть не питали, на яку бригаду і для чого це піде — вони просто роблять те, що можуть.

— Особливо мене зачепила посилка, яка прийшла від жінки з Бучі, — говорить дівчина. — Там наче нічого особливого, жінка зробила свічки і передала їх для проведення аукціону на потреби бійців. Але вражає сам факт, що люди, маючи свою особисту біду, тим не менш залучаються до загальної. Взагалі мені приходять посилки з різних міст України: і з Харкова, і з Дніпра, і з Києва… В основному там ручна робота, прикраси, картини, свічки. А, наприклад, вінничанка запропонувала для аукціону обереги, кожен з яких має своє закодоване слово — Вінниця, Перемога, Щастя.


Читайте також:

Ветерани та військовослужбовці Вінниччини отримають безкоштовне лікування зубів

«Із відчуттям, що я маю бути там, жив із перших днів великої війни». Хірург з Вінниці тепер на фронті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oleg Petrovich

    молодець,Настюха !😇💪🏽
  • Ihor

    Не правильно выбрана локация.
    Надо собирать там где работают богатые люди.
    Например возле ТЦК СП .
    Выше писали:там где папа с сыном.... одного отпустили на бригаду сбор закрыли(но это не точно, вряд-ли они Робин Гуды)

keyboard_arrow_up