«Не будем чіпати могили героїв. Лише ті, до яких ніхто не приходить» — про суботник на кладовищі

«Не будем чіпати могили героїв. Лише ті, до яких ніхто не приходить» — про суботник на кладовищі
  • Ви рахували, скільки на кладовищі закинутих могил? Такі є навіть на Алеї слави.
  • Вінничанка Анастасія Біліченко запропонувала зібратися 15 червня о 9.00 ранку на Сабарівському кладовищі та поприбирати там.

Допис дівчини про прибирання швидко зібрав бажаючих долучитися. А ще безліч невдоволених коментарів, які в основному були про ганебний піар на могилах героїв і про заборону робити щось там. Дівчина каже, її не зрозуміли, ніхто і не думав чіпати могили.

У суботу волонтери збираються прибирати на міжквартальних вулицях, зібрати мусор, покосити траву, помити сміттєві контейнери і туалети.

І так, є кілька могил на Алеї слави, за якими ніхто не доглядає, і це неправильно.

Замінити прапори на закинутих могилах

— Є військовий, Роман Іващенко, він помер півтора року тому, я дізналась про нього з допису Маріанни Колос, мами Назара Гринцевича (Грінки), — розповідає вінничанка Анастасія Біліченко, яка організувала прибирання на кладовищі. — На могилі цього хлопця був погнивший хрест, розірваний прапор, земля просіла.

Дівчина там все зробила. А ще зв’язалась з військовою адміністрацією Луганської області і запитала, чи вони не проти того, щоб за могилою Романа Іващенка слідкувала вона.

— Роман з Луганської області, воював на фронті, був поранений в голову, його привезли в вінницьку лікарню, тут він помер, тут його і поховали, — розповідає Анастасія Біліченко. — Я запитала: «Чи є якась надія на те, що його могилу провідають рідні?». Мені відповіли: «Вірогідність мінус 1%, тому що його родина в окупації».

А через те, що Анастасія там прибирала і збирається надалі дбати про могилу хлопця, з Луганської області її надіслали листа з подякою.

— Я так зрозуміла, що ніхто навіть не знав, де Роман похований, — говорить дівчина. — Тож після нашої розмови мені прислали його фотокартку, рушник на хреста, прапор. Просили це все встановити на могилі. Але там є ще такі могили. Там є хлопці-сироти, а ще є хлопці, рідні яких знаходяться на окупованих територіях, і ми збираємось там прибрати. Але ніхто не буде там нічого змінювати або ставити щось своє. Ми не будемо чіпати могили, ми будемо прибирати сміття. А ще доведемо до ладу туалети, помиємо сміттєві баки.

За словами Насті, завдяки оголошеному збору коштів, вдалося зібрати 8500 гривень. За ці гроші дівчина купила прапори, вона хоче замінити їх на закинутих могилах, решту залишить людям, що працюють на кладовищі, і ті у разі потреби самі можуть поміняти їх. А ще дівчина купила кілька віників, сапок…, і теж після прибирання залишить все на кладовищі.

Все почалось з допису мами «Грінки»

Наглядач за Сабарівським кладовищем Василь Фортинский немає нічого проти волонтерів, які мають прийти в суботу і прибирати територію. Хоча і вважає, що все це почалось через скандали, до яких призвели дописи Маріанни Колос, мами Назарія Гринцевича. Де було про сміття, нестачу води і брудні туалети.

— Так, в нас дійсно були перебої з водою, але зараз провели водопровід, і з водою все гаразд, туалети ми чистимо по мірі наповнення, і є в нас люди, які прибирають і косять траву навколо кварталів, — розповідає наглядач кладовища Василь Фортинский.

Але не в самих кварталах, не навколо могил. Тому що, за словами наглядача кладовища, для цього є власники могил. І тут так — одні хочуть, щоб там косили, інші не хочуть. І, до речі, за покинутими могилами не дивиться ніхто.

— Я розмовляв з цією дівчиною Настею, вона сказала про дві могили на Алеї слави, за якими ніхто не дивиться. Я кажу: «Треба було сказати, дві могили ми обробили б якось, це ж не проблема», — говорить Василь Фортинський. — Але вона вже зібрала команду.

До речі, про прибирання, Анастасія Біличенко просила чоловіків не приходити, тому що допомагати їм будуть працівники кладовища. І щоб не було схоже на піар, дівчина просила не приходити з камерами і не знімати, але якщо є бажання допомогти…
 

Читайте також:

Нові тарифи, пенсії та мобілізація. Що зміниться для вінничан у червні

Скільки заробляють і що мають голови судів у Вінниці та їх родичі? Подивилися декларації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Волошин

    Потрібно озвучити, до кого ніхто не з'явився, та пред'явити їм підвищену увагу. Хоч щось...
  • Оля Грабовляк

    Молодці.ЦЕ дуже хорошо ,що в вас ще не перевелися справжні люди.
  • Вікторія

    А там що є туалети?
  • boboxaxa

    Будуйте крематорій щоб не займали землю

    Галина reply boboxaxa

    Якщо такий розумний і багатий то візьми і сам побудуй,а не давай поради. Диванних радників в Україні до дідька і,як я розумію, ти один із них.

    Mykolaivna reply boboxaxa

    Забули Вас шановний спитатись що робити людям!

    boboxaxa reply Mykolaivna

    Нехай землю не займають

    Hanna reply boboxaxa

    Ти хворе

    Mykolaivna reply boboxaxa

    Не наривайтесь на грубощі!

    boboxaxa reply Mykolaivna

    То вони воювали за свою землю і отримали 2 метри ?

    Mykolaivna reply boboxaxa

    Не всіх війна забрала!Ви раняне на голову!

    Галина reply Mykolaivna

    Він не ранений, його під час пологів не спіймали,а з підлоги підняли.

keyboard_arrow_up