Конкурс на главу НАБУ: колишній прокурор з Вінниці Сергій Гупяк може очолити Національне антикорупційне бюро

Конкурс на главу НАБУ: колишній прокурор з Вінниці Сергій Гупяк може очолити Національне антикорупційне бюро
Сергій Гупяк — начальник слідчого відділу територіального управління ДБР на Хмельниччині, з дислокацією у Вінниці.
  • В Україні триває конкурс на посаду директора Національного антикорупційного бюро.
  • Сьогодні, 4 березня, комісія з проведення конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро України визначила трьох кандидатів.
  • Повідомили, що колишній прокурор з Вінниці Сергій Гупяк пройшов у фінал. 

Сьогодні, 4 березня 2023 року, комісія з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро України через відкрите голосування визначила трьох кандидатів, які відповідають вимогам та мають кращі професійний досвід, знання і якості для виконання службових обов’язків Директора НАБУ для подання Кабінету Міністрів України.

Про це повідомляє пресцентр НАБУ.

Ними стали:

Відео дня
  1. Гупяк Сергій
  2. Кривонос Семен
  3. Осипчук Роман

У цьому списку —  Сергій Гупяк, начальник слідчого відділу територіального управління ДБР на Хмельниччині, з дислокацією у Вінниці.

— Завданням комісії було оцінити доброчесність, професійний досвід, знання та якості кандидатів з метою визначення трьох фіналістів; забезпечити прозорий і справедливий підхід до відбору нового Директора НАБУ та слугувати незалежним арбітром для учасників конкурсу, — йдеться у повідомленні.

Комісія врахувала досвід проведення попередніх конкурсів на керівні посади в органи державної влади та поєднала етапи конкурсу з вимогами, передбаченими Законом України про НАБУ.

 

Конкурс проходив під час війни, масованих ракетних ударів по українських містах та постійних повітряних тривогах. Попри усе, комісії вдалося у максимально стислі строки провести усі етапи конкурсу і відібрати кращих кандидатів. 

Зокрема, на першому етапі збору документів, отримали 78 пакетів документів, опрацювали на відповідність вимогам конкурсу і допустили до наступного етапу 74 кандидати. Другий етап тестування складався із серії тестів, як то тестування на знання законодавства, тестування на загальні здібності та навички, оцінювання особистісних компетенцій та виконання практичного завдання.

Результати тестування

Конкурсна комісія з відбору кандидатів на директора Національного антикорупційного бюро проголосувала за трьох переможців: Семена Кривоноса, Сергія Гупяка та Романа Осипчука. Про це йдеться на засіданні комісії.

Остаточного переможця, який обійме посаду директора, має обрати Кабмін.

Семен Кривонос є головою Державної інспекції архітектури та містобудування. Сергій Гупяк працює в управлінні Держбюро розслідувань на Хмельниччині. Роман Осипчук очолює Управління внутрішнього контролю НАБУ. За цих кандидатів проголосували 4 з 6 членів конкурсної комісії. Двоє з них – представники міжнародних організацій, як передбачено процедурою конкурсу.

Голова комісії звернув увагу, що перемога цих кандидатів не означає, що вони набрали найбільше балів на всіх етапах, а скоріше є баналсуванням між усіма вимогами, повідомляє УП.

Кандидати проходили тестування на знання законодавства та на загальні здібності. Вони мали співбесіди щодо доброчесності та компетентності. Також, як розповіли в комісії, психологи складали портрети на учасників конкурсу.

Сергій Гупяк набрав 97 (зі 100) балів під час тестування на знання законодавства і 128 (зі 145) – у тестах на загальні здібності. Семен Кривонос мав 99 балів за знання законодавство, 122 – за загальні здібності. Роман Осипчук отримав 95 балів за знання законодавства і 123 за загальні здібності.

До всіх трьох кандидатів були питання під час оцінки їхньої доброчесності, однак, на думку комісії, вони надали у відповідь необхідні пояснення та документи. Лише стосовно Осипчука залишились питання, відповідями на які задовольнились не всі члени комісії. При цьому психологічний портрет Осипчука і його рис як керівника, за словами голови комісії, був одним із найкращих.

Співбесіда Сергія Гупяка

Вінницький кандидат на посаду директора НАБУ Сергій Гупяк брав участь у співбесіді на доброчесність.

Питання до кандидата стосувалися переважно джерел походження коштів на майно в нього та його родини. Наприклад, 2,5 га землі та будівлі у селі Лукашівка Вінницької області, що були придбані за 240 тисяч гривень у 2007 році. Власниками цього майна стали Сергій Гупяк і його батько.

Кандидат пояснив, що на той момент він був студентом юридичної академії, тому таких грошів не мав. Але його мати з 1999 року була підприємицею, мала статки на таку покупку. І, крім того, на купівлю цього майна був взятий іпотечний кредит, розміром $40 тисяч.

— Моя мати мала кошти, набуті законним шляхом і можливість придбати це майно. А оформлювали його на мене і батька для того, якщо я відмовлюся надалі працювати у правоохоронних органах чи мій батько змінить рід діяльності, то щоб ми мали місце для здійснення спільної діяльності. Але я хотів би акцентувати, що у 2007 році я був ще студентом і відповідно, коштів на таку покупку не мав, — говорив на співбесіді Гупяк.

Також комісія запитала про походження автомобілів, повʼязаних з кандидатом. Щодо автомобіля батька Opel Zafira за 11 тисяч доларів, кандидат пояснив, що кошти на нього зʼявилися завдяки продажу попередньої машини та нерухомості. 

Кандидат також вказав придбану разом з матірʼю машину Toyota RAV4 Hybrid за 930 тисяч гривень. Свою частку, за словами кандидата, він заплатив також коштами з проданої нерухомості та з компенсації за невикористану відпустку.

З важливого та цікавого: кандидат відмовився надавати інформацію про контрагентів батьків, пославшись на Закон України «Про запобігання корупції». Він переконаний, що не зобов’язаний відповідати за правочини осіб, які не є його близькими родичами.

Біографія Сергія Гуляка

В автобіографії, яку надав Сергій Гупяк, беручи участь в конкурсі на посаду керівника НАБУ, йдеться:

Сергій Гупяк середню освіту здобув у Вінниці. У вересні 2003 року вступив до Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Закінчив навчання у виші в 2008 році, отримавши повну вищу освіту з відзнакою за спеціальністю «Правознавство». Також пройшов військову підготовку при кафедрі загальноосвітніх та правових дисциплін Військово-юридичного факультету Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого.

У Збройних Силах України не служив.

У червні 2012 року закінчив з відзнакою Національну академію прокуратури України.

В органах прокуратури працював з 4 квітня 2008 року, починаючи з посади слідчого Вінницької міжрайонної природоохоронної прокуратури. З жовтня 2013 року обіймав керівні посади в органах прокуратури.

З 17 березня 2021 року до 31 січня 2022 року працював начальником 4-го слідчого відділу Територіального управління ДБР. А з 1 лютого 2022 року працював керівником зазначеного відділу, Підполковник ДБР.

До кримінальної чи адміністративної відповідальності не притягувався. Не має судимості. Не є був та не є членом політичних партій. Не займався підприємницькою діяльністю.

Одружений, виховує двох синів.

Очолить НАБУ на 7 років

Зауважимо, що майбутній керівник цього антикорупційного органу займатиме головну посаду протягом наступних семи років. Призначати та звільняти цю людину на посаду може лише Кабінет міністрів України, і тільки з підстав, які визначені у законі про НАБУ.

 

З 28 лютого до 4 березня з кандидатами на посаду директора НАБУ відбудуться співбесіди на відповідність критерію компетентності. 

 

Читайте також:

Конкурс на главу НАБУ: до фінального етапу потрапив вінничанин

Ексочільник поліції області Шевцов готував для фсб «план» терактів проти України. СБУ повідомила про держзраду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Віталій Білоконь

    Пан Гупяка або. не знає законів, або вчинив проти мене кримінальне правопорушення за ст.396ч.1 Приховання злочину.Рішення конкурсної комісії свідчить все-таки ,що вчинив проти мене злочин і я подав про це заяву до ДБР.
  • Игорь Яндрос

    О!То це треба через дію записатись і чекати поки рак на горі свисне.
    Придурки.
  • Владимир Завальнюк

    Усьо. Завіса.
  • Jason Staeton

    Бувших наркоманів і повій не буває.... корупція теж саме... тільки після хоча б року в армії на передовій на такі посади треба шукати кадри...і з пораненнями бажано...кулі біля скроні підвищують рівень ДОБРОЧЕСНОСТІ...А НЕ КОНКУРСИ...

keyboard_arrow_up