Комуналка, пенсії та доплати військовим. Що зміниться для вінничан у серпні?

Комуналка, пенсії та доплати військовим. Що зміниться для вінничан у серпні?
Фото ілюстративне, з архіву «20хвилин»
  • Останній місяць літа — це наче «затишшя перед бурею».
  • Глобальних законодавчих чи грошових змін у серпні, які вплинуть на життя всіх українців — немає.
  • Щоправда, дещо змінюються нарахування доплат для військовослужбовців.

Які зміни вінничанам принесе останній місяць літа? Розповідаємо про головне.

Пенсії

Останнє підвищення пенсій відбулося 1 липня, наступні — заплановані на жовтень та грудень 2022 року. Тому істотних змін у виплаті пенсій в серпні очікувати не треба. Адже підвищення пенсій пов’язано зі зміною прожиткового мінімуму осіб, які втратили працездатність. На 1 серпня ця сума становить 2 тисячі 27 гривень, що й складає мінімальний розмір пенсії. Максимальний — 20 тисяч 270 гривень.

З аналогічної причини (не змінився рівень прожиткового мінімуму - авт.) в останній місяць літа не зростатимуть інші соціальні виплати, які призначила держава. 

Відео дня

Тобто, не змінилися: декретні виплати, рекомендований розмір аліментів, допомога матерям, які самі виховують дитину, допомога з тимчасового безробіття, допомога на дітей, над якими встановлено піклування або опікунство

Комунальні тарифи

Липневі тарифи на газ та його розподіл, електроенергію і холодну воду лишатимуться цьогоріч чинними й у серпні. 

Для цього Верховна Рада ухвалила закон № 7427, який забороняють підвищувати вартість комунальних послуг для побутових споживачів. Різницю між регульованим і ринковим тарифом компенсують коштами міжнародної допомоги. Нардеп Ярослав Железняк повідомляв, що для цього залучать понад 125 мільярдів гривень.

Заборона на підвищення вартості цих послуг діятиме до кінця воєнного стану та ще шість місяців після його скасування. Варто зауважити, що за нинішньою редакцією закону № 2263-ІХ, воєнний стан триватиме до 23 серпня. 

І ще один момент, про який всі забули — загальноукраїнський карантин через ковід. Він триватиме до 31 серпня.

Не повинні зростати й тарифи на гарячу воду та централізоване опалення. Для цього уряд ухвалив рішення, згідно з яким Нафтогаз продовжить постачати газ виробникам тепла по 7,40 грн/м³.

«Таке рішення дозволяє місцевій владі не підвищувати тарифи ні на тепло, ні на гарячу воду. Фіксована ціна на газ залишається до 31 травня 2023 року», — сказав під час засідання прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Виплати військовим

У серпні має набути чинності закон щодо підвищення виплат деяким військовослужбовцям: вони щомісяця отримуватимуть доплати. І такі виплати почнуть отримувати: 

  • 6 тисяч 500 гривень — повні два кавалери ордена «За мужність» трьох ступенів; 
  • 13 тисяч гривень — лицарі ордена Богдана Хмельницького трьох ступенів (повні кавалери);
  • 19 тисяч 500 гривень — люди, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена Золота Зірка.

Виплати також отримають члени сімей померлих або нагороджених посмертно людей, яким надані вищевказані нагороди. Допомога буде виплачуватися у розмірі від трьох до однієї (у розрахунку на місяць на сім'ю) мінімальної зарплати.

Також уряд вніс зміни у постанови щодо додаткового грошового забезпечення військовослужбовців. За постановою №793 запроваджено норму виплати до 30 тисяч гривень пропорційно часу служби в розрахунку на місяць, а також залежно від місця несення служби та району ведення бойових дій. 

«Це дозволить застосувати справедливий підхід до оплати праці, здійснювати виплати особовому складу залежно від складності виконуваних завдань», — пишуть у своєму аналізі юристи« Юридичної сотні».

Для прикладу:

  • в областях, що не належать до районів ведення бойових дій, розмір виплати додаткової винагороди складе до 10 тисяч гривень;
  • в областях, визначених районами ведення бойових дій, розмір виплати додаткової винагороди буде до 30 тисяч гривень;
  • при виплаті додаткової винагороди до 100 тисяч гривень застосовуватиметься коефіцієнт залежно від безпосередньої участі в бойових діях, виконання бойових розпоряджень, місця несення служби, виконання інших завдань і заходів з національної безпеки та оборони.

Однак, варто зауважити, що такі зміни не застосовуються до військовослужбовців ЗСУ. Нові підходи в нарахуванні винагороди будуть застосовувати для Нацгвардії України, Державної прикордонної служби, Нацполіції, а також осіб рядового та начальницького складу ДСНС.

Для українців в Польщі

У Варшаві відкриють відділення «Паспортного сервісу», де українці зможуть оформити закордонний паспорт та внутрішній паспорт українця (ID-картка). Відкриття відділення заплановано на серпень.

«Водночас уже зараз громадяни України, які перебувають за кордоном, можуть подати заяви-анкети на оформлення паспортних документів за допомогою чотирьох програмно-технічних мобільних комплексів (спеціально облаштовані мікроавтобуси), розташованих на місці майбутньої локації за адресою: Warszawa, al. Jerozolimskie 179, ТЦ «Blue City», — повідомляють у Державній міграційній службі України.

Французька організація, нагадаємо, буде платити по 6 тисяч 660 гривень жертвам російського обстрілу Вінниці 14 липня. Читайте про те, як отримати цю виплату.

 

Читайте також:

Вінничани назбирали гроші на Starlink та відправляють супутниковий інтернет ЗСУ

«Раділи всі — і студенти, і викладачі». Як в Аграрному пройшов перший день навчального року?

Почали все з нуля: історія «солодкого» бізнесу, що переїхав з окупації у Вінницю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач

    Чому лікар вчить латину, закінчує інтернатуру, в моргу практику проходить, а отримує в 10 раз менше, ніж атошник, який тільки знає, де в кулемета кнопка?

    ОБА НА reply Читач

    Ніщо не мішає дипломованому лікарю здобути ще досвід парамедика. Як і всім жителям України, долучитись до оборони держави. Ніхто, крім нас, не буде захищати наші сім'ї. І відсидітись не вдасться. При окупації, ворог мобілізує і в бій. Так, що потрібно зробити вибір.

    Читач reply ОБА НА

    Ви не відповіли на мій коментар, а відвели дискусію в сторону. До речі, виявилося, що атошникам платять всього лиш від 5 (на руки) до 30 тисяч. А 100-рідко,за низки обставин

    ОБА НА reply Читач

    Я лише написав, що прийшло спонтанно в голову. Я не можу дати відповідь прямо, я не компетентний. А хто, на ваш розсуд, повинен захищати Україну і за яку винагороду? До речі, всі добровольці в перші години війни взялись за зброю не думаючи про винагороду. А скільки кинулось тікати з країни... Скільки, на сьогодня, не спішать в воєнкомат. Чомусь думають, що їхні сім'ї повинен хтось боронити. Не чіпайте винагороду бійців. Це подяка Батьківщини за їх позицію.
  • AK

    Бютжет не потягне все це. Потрібно припинии виплати військовим пенсіонарам часів СРСР які тут були розквартировані і приїхали з РФСР, вони ніфіга не робили, живуть тут і здебільшого ненавидять Україну та все українське.
  • Андрій Петрович Корчинський

    Вибачте. Можливо не в тему.
  • Андрій Петрович Корчинський

    У Барі є така порода людей, що не байдужа долею України.  То ж збілшим порцію комбікорму !

keyboard_arrow_up