«Раділи всі — і студенти, і викладачі». Як в аграрному пройшов перший день навчального року?

«Раділи всі — і студенти, і викладачі». Як в аграрному пройшов перший день навчального року?
Першими серед вінницьких вишів розпочали навчальний рік в аграрному університеті — 1 серпня за парти сіли другокурсники
  • Понад 82% другокурсників ВНАУ сіли за парти 1 серпня.
  • Найчастіше запитували викладачів, коли можна буде постійно вчитися аудиторно.
  • Як в університеті поєднали дві форми занять — очну і дистанційну?
  • Якою була реакція батьків, що їх дітей зібрали у стінах вишу у такий тривожний час?

Аграрний університет першим серед вінницьких вишів розпочав новий навчальний рік. Заняття організували у двох формах — аудиторній і дистанційній. Така висока явка студентів у перший день навчального року, як нині, не завжди була навіть у доковідний період.

Відчувалася особлива радість зустрічі з альма-матер. За парти сіли другокурсники. У минулому навчальному році майже весь час вони опановувалаи знання дистанційно. Не дивно, що дехто зі студентів не міг приховати сліз. Юнаки і дівчата раділи від довгоочікуваної зустрічі з однолітками, не приховуючи своїх почуттів.

Хіба тільки студенти?

Відео дня

Батьки застерігали не ризикувати

Проректор університету доктор економічних наук Світлана Лутковська зізналася у розмові з 20minut.ua, що від хвилювання також витирала сльози.

— У нас сьогодні були такі відчуття, про які кажуть, з журбою радість обнялась, — розповідає пані Світлана. — Війна наклала свій відбиток на наше життя. Тому не дивно, що дехто  радів і плакав водночас. Інші стримували такі само емоції.

У двох групах економістів відсутніми були тільки по одному студенту. Після випробувань, що їх пройшли студенти і викладачі, всі остаточно упевнилися в тому, що аудиторне заняття є найважливішою і найефективнішою формою навчання, причому для усіх учасників освітнього процесу. І не тільки навчання. Це ще й форма спілкування для молоді.

Не дивно, що студенти найчастіше запитували, коли можна буде постійно навчатися аудиторно?

Втім, дехто з батьків застерігав керівників вишу, щоб не ризикували. Не запрошували студентів у стіни навчального закладу.

Їх можна зрозуміти. Особливо після того, що сталося у нашому місті 14 липня, коли російські ракети вдарили по Вінниці.

— Ми пояснювали таким, що у повній мірі відчуваємо відповідальність за їхніх дітей, — продовжує проректор Лутковська. — І не лише на словах. В університеті багато зробили, аби  всі учасники  освітнього процесу мали надійний захист під час сигналів тривоги. Запрошували батьків приїхати подивитися. Надсилали фотознімки місць укриття.

Навіть у храмі обладнали укриття

Як пояснила співрозмовниця, на території університету достатньо захисних споруд. Всі вони сертифіковані.

— Коли під час перевірки комісія сказала, що умови у підвальних приміщеннях дозволять навіть аудиторії обладнати, ми дослухалися до такої пропозиції, — говорить Світлана Лутковська. — Тепер у нас є чотири лекційні аудиторії в укриттях. У них можна розмістити від 50 до 150 студентів.

До речі, одне з укриттів знаходиться у підвальному приміщенні університетського храму. І навчальна аудиторія там також. Зрештою, шлях покажуть стрілки. Їх нанесли на асфальті і на будівлях. Вони позначені фарбою з елементами, що відсвічують у темну пору.

Кожен студент, хто у цей день сів за парти в аграрному, знає шлях до укриттів.

Під час ознайомлення з укриттями, а також інструктажем, у студентів виникало чимало запитань, говорить проректор університету. Деякі з них були надзвичайно скрупульозні. Наприклад, цікавилися, якщо сигнал тривоги застане студента посередині коридору в навчальному корпусі, то в яке крило сходів поспішати на вихід – ліворуч, чи праворуч. Словом, навіть такі дрібниці обговорили у перший навчальний день.

«Так мало, тільки тиждень»

В аграрному розробили графік очного навчання студентів. Як уже згадувалося вище, першими сіли за парти другокурсники. Вони навчатимуться один тиждень по суботу включно. Наступного тижня їх змінить третій курс. Теж на один тиждень.

Четвертий курс навчатимуться протягом двох тижнів: спершу одна половина студентів прийде в аудиторії, а потім друга. За ними настане черга першокурсників, а також магістрів першого року навчання.

Визначено час і для бакалаврів та магістрів другого року навчання.

Після тижневих занять в аудиторіях студенти перейдуть на дистанційну форму навчання.

До речі, 1 серпня розпочалася сесія в заочників.

Ця категорія також здивувала викладачів. Кажуть, у старі добрі часи багато заочників шукали можливості, якби уникнути лекцій. То нині на сесію прибули понад 70% заочників.

…Перший навчальний день аудиторних занять в аграрному минув без сигналу тривоги. Якщо  сигнали оповіщення дадуть про себе знати, юнаки і дівчата зобов’язані залишити вдень аудиторії, увечері чи вночі гуртожиток. Якщо хтось з них забуде це зробити у позаурочний час, їм нагадають про це  викладачі, які чергуватимуть у гуртожитках.

— Один тиждень в університеті, це дуже мало, — нарікали у перший день навчання студенти. — Можна хоча б два?..

 

Читайте також:

«Біжу 50 км, щоб купити пікап на передову». Вінничанка організовує благодійний ультрамарафон

У центрі Вінниці знайшли підземелля… чи підвал? Розповідаємо про нову археологічну знахідку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • zxc ghoul

    ВАХАХХАВХВАХАВ, можете спитати буль-якого студента не з стих, хто танцює під дудку викладачів і деканів і він вам скаже, що всі нормальні студенти проти очного навчання)
  • Читач49

    "Молодці", вказали де знаходиться бомбосховище .Мало того, що чоловік на сході і дитину ще під ризики,на зупинках транспортних також ви відповідаєте за дітей?Ніякі бомбосховища, не убезпечують дітей,то лише на словах ви, що не бачили вирвів від ракетних ударів?Та й з гуртожитками казна що робиться, тиждень один  живе ,другий інші,а речі,миючі постіль,подушки,посуд,тягати за собою,ніхто за них не відповідає.   В добавок до усього,високоосвідчена дитина дуже добре,а жива краще.
  • Альона Волошина

    А чому ніхто не пише, як студенти мають жити в гуртожитках. Тиждень живуть, а тиждень з речами і на вихід. Куди вони мають діватись зі своїми холодильниками, посудом та одеялами. Звісно ж це нікого не цікавить.
    Головне, що прихистили Харківський вуз та надали їм наші гуртожитки, а наших дітей викинули надвір. Нічого не міняється в цій країні.

keyboard_arrow_up