Колона монахів перекривала Соборну. Що це було?

Колона монахів перекривала Соборну. Що це було?
  • Вдень, 22 лютого, десятки монахів рушили від Центрального автовокзалу через міст на Соборну.
  • Хода просувалася повільно, через що на Центральному мосту утворилися затори. 
  • Організатори події кажуть, що така чернеча хода у Вінниці відбулася вперше. А до якого свята?

Удень біля храму Пресвятої Богородиці, що на Київській, 1, зібралися десятки монахів та вірян. Усередині церкви відбувалася служба, яку провів єпископ київської єпархії Української греко-католицької церкви, владика Йосиф Мілян.

Закликав вірян молитися за мир і допомагати нужденним, а між тим висловив свої компліменти й Вінниці: сказав, що обожнює швейцарський трамвай, тихе середмістя Вінниці. Жартома додав, що жаль, що не працює фонтан «Рошен».

Відео дня

Тим часом ченці, віряни та священнослужителі збиралися перед входом у храм. Стали шикуватися в колону і готуватися до ходи в бік Соборної. Сам же владика розказав, що цього дня вони святкують День чернецтва, який планували відзначити ще 15 лютого. І до того ж, це свято вони вперше відзначають так масово у Вінниці.

— Монах — це той, який відрікається світу для того, щоб служити світу. Монахи складають три обіти — убозтво (нічого не мати), послуху (слухатися своїх настоятелів) і чистоти (не мати родини, пильнувати мову і думку, наслідувати Ісуса Христа), — каже владика Йосиф. — Ми щоденно молимося за мир і спокій в Україні, за вимушених переселенців та біженців. Чернецтво сьогодні покликано тяжко працювати для утвердження Божого Духа. Воно повинно включитися у соціальне служіння, в освіту. Думаю, що частина чернецтва готові служити українській медицині. Тому сьогодні ми готові людині послужити.

Під виспівування молитов хода рушила до Центру міста. Їх супроводжувала поліція, тож машинам, які не встигли «проскочити» теж довелося стати частиною колони.

Перед виходом на Центральний міст хода чернецтва вже «назбирала» з собою десяток машин та пару тролейбусів з трамваями.

Учасники процесії зупинилися перед Спасо-Преображенським собором ПЦУ, де заспівали коротку молитву, перехрестилися і пішли вже до костелу Діви Марії Ангельської.

Хода закінчилася покладанням квітів до статуї Івана Павла ІІ та молитвою до святого папи за успіх чернечих місій під час війни та миру.

Цього дня передбачені ще декілька заходів: лекція отця Андрія Зелінського щодо ціннісних аспектів богопосвяченого життя в контексті викликів сучасності; вистава аматорського театру «Алетея». До заходів можуть долучитися всі охочі.

 

 

Читайте також:

Меморіальну дошку з іменами загиблих вінничан встановили біля Собору

Екскурсія собором. Що всередині головного православного храму Вінниці

Фоторепортаж з комуналки. Як на Соборній живуть без туалетів, ванних кімнат та надій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (63)
  • Жанна Аликина

    То хтось знає,що то була за хода і з нагоди чого? Бо ,щоб прочитати всю статтю,чомусь вперше на "20 хвилин" запрошують авторизацію...🙄

    Жанна Аликина reply Жанна Аликина

    Мирослава Куртаніч у них день чернецтва,а люди ,бачу, скаржаться,що транспорт перегородили і інші були вимушені чекати. Дійсно,не можна було не виходити на ті рельси.🙄

    Мирослава Куртаніч reply Жанна Аликина

    Zhanna  Alikina я нормально зайшла.День чернецтва у них був і приїжджав якийсь головний з Києва
  • Ніна Ніколюк

    Їздять на розкішних автомобілях , то вдень пройтись по центральній вулиці здорово!!!
  • Любовь Ильчишина

    Це називается аби дома  не сидять.
  • Виктория Виктория

    Дааа, по коментах  видно , що ідіотів багато🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

    Опасный Генри reply Виктория Виктория

    Алена Алена, привки. Я католический грек и я из моськвы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera Від читача 18:58 смс для Анечки 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up