«Карантинна» допомога — 8000 грн. Як вінничани зможуть отримати гроші від держави (ОНОВЛЕНО)

«Карантинна» допомога — 8000 грн. Як вінничани зможуть отримати гроші від держави (ОНОВЛЕНО)
«Якщо держава не дає нам працювати, то нехай платить за наш простій», — казали вінничани на мітингу проти карантину «вихідного дня», 11 листопада
  • Президент Зеленський подав до Ради три законопроекти, які мають підтримати бізнес та населення під час карантину.
  • Якщо нардепи їх ухвалять без змін, то підприємцям і найманим працівникам виплатять одноразову допомогу — 8000 гривень на картку. Юридичним особам обіцяють разову компенсацію — частину, від сплаченого за 10 місяців ЄСВ.
  • Крім того, ще хочуть впровадити податкові послаблення, серед яких списання боргу або його відстрочка до грудня 2021 року. Звідки на все це візьмуть гроші?

«Минулого тижня доручив уряду розробити заходи з підтримки громадян та бізнесу. У суботу та неділю, поки у всіх був карантин «вихідного дня», у нас був брейншторм: пошук інструментів, складні розрахунки, аналіз ефективності, вплив на бюджет та звичайно багато-багато кави», — говорив у своєму влозі президент України Володимир Зеленський.

У результаті Зеленський став ініціатором трьох законопроектів, які мають підтримати населення і бізнес на час карантину. Проекти №4429, №4430, №4431 опубліковані на сайті парламенту.

Відео дня

Розповідаємо, як будуть працювати ці проекти законів, якщо Верховна Рада ухвалить їх без змін.

Матеріальна допомога і компенсація

Законопроект 4429 прописує умови для надання одноразової допомоги найманим працівникам і ФОПам, які через карантин втратили частину прибутку / змушені тимчасово зупинити роботу / скоротили робочий день. Розмір одноразової виплати — 8000 гривень.

Претендувати на цю допомогу можуть лише люди, що працюють офіційно. Другий пункт законопроекту детально розписує порядок призначення і надання виплати. Отож, наймані працівники можуть отримати 8000 гривень від держави, якщо:

  • вид діяльності підприємства є в реєстрі, складеним Мінцифрою;
  • найманий працівник перебуває у трудових відносинах з роботодавцем понад три місяці;
  • щомісячна зарплата не перевищує 30 тисяч гривень (станом на жовтень 2020 року);
Підприємці та працівники, що можуть претендувати на матеріальну допомогу, разову компенсацію сплаченого ЄСВ / Скріншот з порталу «Дія»

Умови отримання допомоги для ФОП:

  • наявність даних у реєстрі Мінцифри;
  • має бути сплачений ЄСВ за два перші квартали 2020 року;
  • строк реєстрації підприємця повинен бути не менший, ніж три місяці до моменту подання заяви на отримання послуги.

Стаття 4 законопроекту прописує порядок надання разової компенсації юридичним особам для відшкодування сплаченого ЄСВ. Її розмір — це сума сплаченого єдиного внеску за десять місяців, яку поділять на десять.

Компенсацію, знову ж таки, можуть отримати підприємства, які мають вид діяльності, що визначений Мінцифрою (графік вище), після звернення з заявою до податкової. Детальний порядок має прописати Кабмін.

Коли змусять повернути

Законопроектом прописуються і відомості, які потрібно зазначити у заяві на отримання 8000 гривень:

  • Прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) заявника, дата народження, ІПН, номер та серія (за наявності) паспорта;
  • Адреса місця проживання;
  • Підтвердження відповідності застрахованої особи положенням цього законопроекту;
  • номер банківського рахунку для виплати допомоги, за стандартом IBAN (29 символів).

У Міністерстві цифрової інформації зазначають, що усі дані можна буде ввести через портал «Дія» за 5 хвилин.

«Понад 1 мільйон українців отримають виплати, а загальний обсяг за цим напрямком становитиме 10 мільярдів гривень. Фінансова допомога надаватиметься одноразово ФОПам та найманим працівникам, які призупинили роботу на час карантину», — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Інформацію, яку надасть людина для отримання допомоги, перевірять. У разі виявлення недостовірних відомостей, вже після виплати одноразової допомоги, кошти від держави змусять повернути в подвійному розмірі.

Податкові послаблення

Законопроект №4430 пропонує зміни до Податкового кодексу, які також, за задумом президента, мають допомогти українцям пережити карантин. Отож, якщо закон ухвалять, то:

  • платникам податків спишуть податковий борг, якщо він не перевищує 3060 гривень (180 неоподаткованих мінімумів) і не був погашений станом на 1 листопада 2020 року;
  • податковий борг платників податків — фізичних осіб, зокрема самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 гривень, відтермінують до 29 грудня 2021 року. Відстрочка здійснюється за особистою заявою до податкової та відбувається без нарахування процентів за користування таким відстроченням;
  • спишуть пені та штрафні санкції у разі самостійної сплати податкового боргу;
  • податкова не застосовуватиме заходи для стягнення боргу, якщо його сума не перевищує 3060 гривень;
  • матеріальну допомогу не оподатковуватимуть податком на доходи фізосіб та податком на прибуток;
  • платники єдиного податку I групи не сплачуватимуть цей податок у грудні 2020-го та в січні-травні 2021 року.

Звідки братимуть гроші

Відповідь на це питання дає ще один законопроект — 4431 — від президента Зеленського. У ньому він пропонує доповнити закон «Про державний бюджет-2020» статтями видатків:

Профінансувати це має сумнозвісний «антиковідний» фонд, третину з якого витратили на ремонт і будівництво доріг. 

За даними Мінфіну, станом на 25 листопада, з цього фонду витратили 40,9 мільярда гривень. Тобто, на фінансування ініціатив президента України лишається близько 26 мільярдів. Звісно, якщо не враховувати заплановані раніше видатки.

«Понад 1 мільйон українців отримають виплати, а загальний обсяг за цим напрямком становитиме 10 мільярдів гривень», — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Прикінцеві положення трьох законопроектів вказують, що в разі їхнього прийняття Верховною Радою, закони починають працювати за день після його опублікування в офіційних виданнях парламенту.

У Вінниці, нагадаємо, ще влітку запровадили антикризову програму з заходами підтримки для бізнесу. Про її роботу в матеріалі: «Навіть 2000 гривень економії — це добре». Чи діють пільги для підприємців у Вінниці?.

 

Читайте також:

До 500 гривень щомісяця будуть платити вінничанам з міського бюджету. Які є нюанси

Вінничани знову зможуть отримувати «пакунок малюка» при народженні дитини

Боротьба з «ковідом» чи ремонт доріг? Як витрачають бюджет Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Володя Дзюбенко

    Ще хто в. Це віре
  • Светлана Московская

    Щоб отримати обіцяні гроші,треба мати здорові нерви і море вільного часу.Чому не повідомляєте скільки різних бюрократичних папірців треба зібрати докупи.Якщо ви такі обізнані,то напишіть людям схему збирання тих папірців.Не знущайтеся з людей
  • Аліна Вінниця

    класно.Я сплачую в місяць 10 тис.- оренди,податки,світло,оохорону,а мені дадуть ,можливо,8......
  • Дмитрий Анна Коленко

    Пока между государством и людьми  полностью неравномерное отношения ! Налоги и штрафы  повышение тарифов во время войны и карантина  со стороны государства и ещё создаются трудности это все оплачивать в виде закрытия предприятий рынков и тд
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up