Якщо ніде подіти дитину. Чи можна взяти відпустку або лікарняний на період карантину?

Якщо ніде подіти дитину. Чи можна взяти відпустку або лікарняний на період карантину?
  • По 3 квітня на карантин закриті школи. Садочки частково теж не працюють.
  • Батькам, чиї діти не залишаються самі, важко впоратися з проблемою.
  • Юристи пояснили, як у такий час взяти відпустку та чи можна піти на лікарняний.

Чи можна взяти відпустку на період карантину? 

Порадами поділилося у фейсбуці адвокатське об'єднання «Форсеті». За статтею 25 Закону України «Про відпустки», на період оголошення карантину матері, яка має дитину віком до 14 років, в обов'язковому порядку надається відпустка. Однак, заробітна плата у цей час не зберігається.

Відпустку може взяти також інший член сім'ї: батько, дідусь чи бабуся.

Що потрібно для оформлення відпустки:

Відео дня
  • письмова заява працівника на ім'я роботодавця,
  • копія свідоцтва про народження дитини,
  • довідка з навчального закладу про оголошення карантину.

«Якщо дитина старша 14 років, можна просити відпустку за сімейними обставинами не більше, ніж на 15 календарних днів на рік, — йдеться у повідомленні. — Також у період карантину можна скористатися правом працювати на умовах неповного робочого часу. Це передбачає стаття 56 Кодексу законів про працю».

Також роботодавець зобов'язаний встановити неповний робочий час для вагітних, матерів дітей віком до 14 років або дитину інваліда

Чи можна взяти лікарняний?

Взяти можна, але і тут є нюанси. Звичайний лікарняний для догляду за здоровою дитиною, як кажуть юристи, не оплачується. А от якщо дитина захворіла під час карантину, то так — ви маєте право на оплачуваний лист непрацездатності.

Станом на 19 годину 12 березня в Україні офіційно підтверджено три випадки зараження коронавірусом.

 

Читайте також:

Кінотеатри закрити, а туалети — відкрити. Моргунов пояснив, що кому робити під час карантину

Школи закрили, а в садочках — особливий режим. У Вінниці з 12 березня ввели карантин

Через коронавірус до 3 квітня в Україні запровадили карантин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валентина Модний Одяг

    З кленом сім'ї дитину залишати не буду))))))
  • Джек

    кароче жопа.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up