Камери автофіксації швидкості. Чому їх вирішили ввімкнути під час війни

Камери автофіксації швидкості. Чому їх вирішили ввімкнути під час війни
Штраф за перевищення швидкості — до 1700 грн. Камери можуть фіксувати порушення на дорогах цілодобово / На фото одна з камер, що розміщені у нашому місті
  • Незабаром у центральних та західних областях України знову почне працювати КАСКАД.
  • До повномасштабної війни ці камери фіксували перевищення швидкості та надсилали порушникам штрафи.
  • У чому причина запускати систему під час війни з росією і коли камери запрацюють у Вінниці?

«Через декілька днів буде відновлено роботу камер автоматичної фіксації швидкості», — таку несподівану новину повідомив очільник МВС Денис Монастирський. Це він сказав 4 травня, під час марафону «Єдині новини».

Причини

У МВС анонсували, що почнуть вмикати камери на загальнодержавних трасах в центрі та на заході України.

«Навіть на Київщині, поблизу таких міст як Ірпінь та Буча», — повідомив Монастирський.

Відео дня

Причина — нехтування водіями правил дорожнього руху. «Останньою краплею» стала автокатастрофа на трасі Київ-Чоп, поблизу села Ситне, що на Рівненщині. Третього травня там зіштовхнулися мікроавтобус, бензовоз та рейсовий автобус. 

Унаслідок удару вантажівка вибухнула, спалахнули й інші авто. 26 людей згоріли живцем, 12 отримали травми. Загинув і винуватець аварії.

«На зустрічну смугу виїхав мікроавтобус Mercedes-Benz Vito, який здійснював маневр обгону. Водій не впорався з керуванням та здійснив зіткнення з бензовозом. Своєю чергою авто з пальним виїхало на зустрічну смугу та зіткнулось із пасажирським автобусом Setra, де перебували 35 пасажирів, а також водій. Відбувся вибух, люди одночасно загинули», — повідомили в МВС деталі трагічної аварії.

В рівненській поліції розповіли, що серед постраждалих були 12 чоловіків (6 загинули) та 26 жінок (20 загинули). Серед жертв автокатастрофи — двоє 17-річних підлітків. Усього в автобусі перебувало кілька сімей, які прямували з Харкова до польського міста Зґожелець.

Що з камерами у Вінниці

До початку повномасштабної війни в Україні функціонували 270 приладів, що розташовані у 25 містах та 16 областях. Після 24 лютого камери автофіксації порушень ПДР вимкнули, а дорожні знаки були демонтовані. Скільки пристроїв було знищено через бойові дії — в поліції не повідомляють.

Речниця патрульної поліції Вінницької області Тетяна Плахотнюк розповіла, що в нашому регіоні тривають підготовчі роботи для увімкнення камер. Вона підтвердила інформацію, що станом на 9 травня ці пристрої на Вінниччині не працюють.

— Ведуться підготовчі роботи щодо їх повторного увімкнення. Зокрема, встановлюють і раніше демонтовані дорожні знаки, які вказують на наявність камери, — сказала Плахотнюк. — Конкретної дати, коли вони запрацюють, не можу сказати. Це рішення приймають централізовано, в головному департаменті патрульної поліції. Однак ми завчасно оприлюднимо у соцмережах та на нашому сайті, з якого часу і які саме камери автофіксації порушень ПДР почнуть працювати.

У Вінниці та в передмісті діяли 11 комплексів КАСКАД. Останній з них, біля будинку на Пирогова, 61, запустили 21 лютого — за три дні до початку повномасштабної війни.

«Запуск під час війни — абсурдна ідея»

До першої річниці роботи системи автофіксації порушень у поліції відзначили, що кількість ДТП із загиблими та/або травмованими у місцях, де встановлені камери, знизилась майже на 65%.

Проте вмикати їх під час війни — абсурдна ідея, вважає активіст «Дорожнього контролю Вінниця» Володимир Затайдух. Чоловік нарікає на те, що камера автофіксації порушень ПДР не розрізняє автомобілі цивільних, військових та екстрених служб. Тож, за його словами, штрафи будуть отримувати й порушники, і ті люди, що вимушено перевищують швидкість.

— Пожежники, військові, медики «швидкої» — у мирний час вони отримували штрафи за перевищення швидкості, коли виїжджали на виклик, — сказав Володимир Затайдух. — Під час війни ці люди першими прибувають на місце обстрілів. І за виконання свого обов'язку будуть отримувати штрафи. Така ж ситуація буде і з волонтерами: вони краще заплатять несправедливі штрафи, аніж не зможуть вчасно довезти допомогу військовим, евакуювати людей з прифронтових регіонів тощо.

Ще чоловік нагадав, що аби заплутати ворога, самі дорожники знищували вказівники міст та інші дорожні знаки. Без їх відновлення, навіть законодавство забороняє запускати камери автофіксації перевищення швидкості.

Опитування

Як ставитесь до запуску камер фіксації порушень ПДР просто під час війни?

— На мою думку, однією з головних проблем є вразливість системи до хакерських атак. Люди, які займаються кібербезпекою, стверджують, що спецслужби рф можуть отримати доступ до наших камер автофіксації порушень ПДР. І так ми «допоможемо» росії побачити переміщення наших військових, — зауважив чоловік. 

— Систему потрібно модернізувати: перевірити її кіберзахист; прослідкувати, щоб штрафи, принаймні, не отримували працівники екстрених служб, військові, — додав Володимир Затайдух.

Застосунки на смартфон, які покажуть розташування камер

Актуальна мапа розташування КАСКАДів — є на сайті МВС.

Після того, як патрульна поліція оголосить про те, що система почала працювати, радимо водіям встановити застосунки, які сигналізують про наближення до таких камер.

Це, зокрема, додаток «Камери швидкості», який можна безплатно завантажити як на Android, так і на iOS. Обрали цей застосунок, бо в нього найвища оцінка та багато позитивних відгуків від користувачів серед подібних додатків у онлайн-магазинах.

 

Читайте також:

В Україні відновлюють роботу камер автофіксації швидкості. Місця зйомки у Вінниці й області

Навозили і досить! Чому пільгове розмитнення «євроблях» планують скасувати в Україні

Чи приймуть замовлення під час комендантської години? Перевірили, як працює таксі у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Микола Шафар

    Щоб більше душити простих людей, викачати гроші, роботи нема зарплати нема - постанови давай. Браво полііція. А в чиновників все є і ( свої) постанови неплатят.

    AK reply Микола Шафар

    Прості люди не ганяють по 120км/год на трасі. Якщо тупі не розуміють і не мають жодної поваги до учасників руху, потрібно більше таких автофіксацій.
  • Pasha Aivazov

    В РФ така сама система , фіксації ПДР+ напевно потрібно повертати реєстратори, Війна закінчилася?
  • Юлія Рижук

    Допомога ворогу?

    impad267 impad267 reply Юлія Рижук

    36 чоловік не вор0г вбив, а свій ідіот!!!

    Тыдыш reply impad267 impad267

    ось тільки там камер немає

keyboard_arrow_up