Історії вінницьких мостів: коли з'явились, чому підривали і як будували нові

Історії вінницьких мостів: коли з'явились, чому підривали і як будували нові
  • Історія вінницьких мостів починається у другій половині 19-го століття. Тоді поромні переправи почали не справлятися з потоком людей, який сильно збільшився. З того часу і почало виникати питання будівництва мостів.

Про це розповідає «Віртуальний Гід Вінницею».

За свідченням історичних джерел, перший великий мостовий перехід через Південний Буг з'явився у 1886-му році в районі електростанції та з'єднував вулицю Поштову (тепер — Соборну) із сучасним Замостям.

Цей міст був дерев'яним і перехід через нього був платним. За встановленими міською думою тарифами, пішохід мав сплатити одну копійку, за домашню тварину платили три копійки, з екіпажа — чотири копійки, з воза — п'ять.

Відео дня

Міст пробув до 1902 року. Потім на зміну йому звели два залізні мости системи Швеллєра (по 27 тис. пудів кожен), які замовили на Брянському Олександрівському рейкопрокатному механічному заводі. Їх встановили через обидві протоки Бугу, які омивають острів Кемпа. Відтоді перехід і переїзд через міст стали безкоштовними.

Одна з частин мосту, що проходив через острів Кемпа. Мости були уже досить міцними, щоб витримувати велику вагу. У 1913-му році через них пішов перший вінницький трамвай. Рештки колишньої трамвайної системи, до речі, й понині можна побачити на самому острові Кемпа.

З початком окупації Вінниці у 1941-му році мости було підірвано відступаючими радянськими військами. Пізніше збудували тимчасовий міст, через який, щоправда, важкий транспорт не пропускали. Відтак, аж до 1949-го року у місті діяло дві ізольовані трамвайні систем.

У 1953-му році у Вінниці приступили до будівництва сучасного мосту, що до сьогодні сполучає Центр із Замостям. Солідна залізобетонна конструкція завдовжки 129 метрів була гордістю вінницьких будівельників. Міст був розрахований на великі навантаження і на тривалий термін експлуатації.

 

Читайте також:

Забудова півострова Бригантина. Вінничан кличуть на громадські слухання

Куди найчастіше ходять туристи у Вінниці? ТОП-5 найпопулярніших об'єктів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Oleksiy Vasylchuk

    Теперішній міст почали будувати після страшноі аварії, коли трамвай впав у воду і загинуло багато людей.
  • Віталій Лученко

    Вінниця окупована в 1941? А совецька окупація?
  • Станислав Щербаков

    А кто в Виннице отвечает за реставрацию и сохранение исторических зданий и исторического центра города. Местная власть уничтожает историю Винницы. Центр города превращается в большой торговый центр. Пройдитесь историческим центром.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up