Історія «Великої родини-240»: при ОСББ стало тільки гірше

Історія «Великої родини-240»: при ОСББ стало тільки гірше
Марина Кравчук та Олеся Слободянюк виступають проти чинної голови об'єднання. За їх словами, Зінаїда Душко не робить капітальних ремонтів та не звітує перед мешканцями, хоча того вимагає закон
  • Свіжі ремонти та цілковите розуміння, на що витрачають кошти — така мета у створенні об’єднанні співвласників на заміну ЖЕКам.
  • Але це не про ОСББ «Велика Родина-240», жителі якого вимагають капремонтів та скаржаться на голову об’єднання.
  • Остання перекладає провину у відсутності глобальних ремонтів дому саме на його жителів

До редакції звернулися мешканці дому на Пирогова, 59А. У цій величезній багатоповерхівці на 240 квартир ще в 2009 році створили об’єднання співвласників. Але глобальних змін, таких як утеплення фасаду, заміна даху та ремонт труб — немає. У цьому звинувачують голову об’єднання співвласників Зінаїду Душко, яка, за їх словами, не хоче звітувати перед мешканцями та не бажає покинути свою посаду.

У той же час пані Зінаїда пояснила журналісту, що на масштабні проекти потрібно збирати гроші й на це не погоджуються мешканці всіх квартир. Тоді як, щоб підтримувати будинок в нормальному стані, жінка намагається заощаджувати на всьому.

Відео дня

ЖЕК не впорався з роботою

ОСББ «Велика родина-240», яке є найбільшим у Вінниці, було створене майже 10 років тому. Як згадує жителька будинку, що представилася Галиною Павлівною, мешканці були не задоволені якістю послуг ЖЕКу.

— На Лялі Ратушній тоді зробили перше ОСББ. Ми туди пішли й нам дуже сподобалося. Нам жителі пояснили, що коли керуєш будинком самостійно, то воно краще. У нас так і було одразу. Але згодом, на жаль, ставало тільки гірше. Будинок поступово «розсипається», бо немає капітальних ремонтів.

Пані Галина повела у підвал під її під’їздом. Показала численні латки на трубах, які не утеплені. А потім каже, що гарячої води в будинку немає, бо прорвало трубу між під’їздами. І ще під час оглядин, жителі дізналися, що в їх підвалі живе безхатько.

— Нічого собі! У нас у підвалі завелися бомжі! Он, навіть речі вже тут висять, — казала Галина Павлівна.

Піднімаємося на поверхню, де розмовляємо з іншими мешканцями дому. Родина Марини Кравчук купила тут житло, бо вважала, що «при ОСББ жити краще»

Марина Кравчук

— Гадали, що тут буде краще, ніж при ЖЕКові. А в результаті, не знаємо, що в нашому будинку відбувається. Хоча видно, що голова ОСББ працює. Якщо щось прорвало — вона викликає бригаду та оперативно ремонтують. Але глобальних змін немає. Ні утеплення, ні нових доріжок, ні лавок — нічого.

Куди витрачають гроші

Далі прогулюємося подвір’ям, яке забите машинами. Для дітей тут немає жодних розваг, крім побитих гойдалок. Це, за словами Марини Кравчук, також є недопрацюванням чинної голови об’єднання.

— Немає нормальних дитячих майданчиків. Немає урн для сміття. А ще дерева, які всохли, ніколи не зрубуються. Про те, що у середині будинку, я взагалі мовчу! Елементарно за ті гроші, які ми здавали, можна було б зробити ремонт у під'їздах. Я сплачую щомісяця 200 гривень за утримання будинку, а на що їх витрачають, не знаю.

Олеся Слободянюк

Далі її сусідка Олеся Слободянюк розказала, що голова об’єднання не хоче звітувати перед жителями.

— Я та інші мешканці вимагали дати фінансову звітність, інформацію про тих, хто працює у нашому об'єднанні, скільки отримує коштів. Від неї чула тільки відповідь: «Ви не маєте права!», — розказала Олеся. — Як це так? Ми ж співвласники багатоповерхівки та це майно наше. А ще вона не хоче збирати людей на збори. Вирішили зробити їх самі у квітні. Запрошували голову, а вона не з'явилася.

Жінка показала побиті стіни під’їзду. Розказала про ліфти, які ламаються по кілька разів на день. Та про старі вікна у під’їздах. Деякі з них закриті плівкою, а не склом.

— Розумієте, більша частина жителів усього дому не задоволені роботою Зінаїди. Ми хочемо її зняти та призначити іншу людину, яка зможе покращити наш спільний дім. Тоді як Зінаїда нині «годує» нас порожніми обіцянками та каже, що щось зробить, але не сьогодні, — казали Марина Кравчук та Олеся Слободянюк.

Проти мене — одиниці

Журналіст поспілкувався й з головою об’єднання Зінаїдою Душко, аби дізнатися відповіді на питання, що так хвилюють жителів ОСББ «Велика родина-240».

— Я голова об'єднання майже сім років. До цього там була інша голова, яка відмовилися працювати у 2011 році. Багато зробила, щоб підтримувати будинок в належному стані, — розказує Зінаїда. — Замінила труби холодної води, заасфальтувала доріжку, яка раніше була болотом. Якщо в будинку трапляються пориви, то я міняю труби.... Та ще багато іншої роботи було!

Жінка розказала й про випадок, коли мешканці вимагали фінансову звітність.

— Вдерлися до мене у квартиру. Вимагали фінансову звітність, хотіли побачити, хто працевлаштований в об'єднанні, а я не можу показати ці документи. Там крім прізвищ, є персональні дані, ідентифікаційні номери!

Зінаїда Душко запевнила, що самі жителі не хочуть утеплення всього дому.

— Я розбиралася в програмі «70 на 30». Сказали в мерії, що на утеплення будинку потрібно щонайменше шість мільйонів, з яких ми маємо сплатити 30% — а це 1,5 мільйона гривень. Усього з цілого будинку на цю програму погодилися тільки жителі 90 квартир, підписів яких не достатньо. Навіть один під'їзд не вдалося утеплити, адже багато противників цього утеплення.

Крім того, голова ОСББ пояснила, що й капітальні ремонти в будинку важко зробити, бо мешканці не хочуть платити за це.

— У нас найнижчий тариф у будинку 3,04 гривні за квадратний метр. Жителі не хочуть його піднімати. А тих грошей, що ми збираємо — не вистачає на всі ті зміни у будинку, які хочуть мешканці. Доводиться заощаджувати на всьому. У нас є резервний фонд, в якому зібрали 60 тисяч гривень. Якщо його пустити на ремонт труб чи на дитячі майданчики, то не буде на ліфти, які цього року мають капітально ремонтувати.

На кінець розмови Зінаїда Душко висловилася, що її роботою не задоволені лише одиниці.

— Оця молодь, яка стверджує, що я нічого не роблю. Вони зібрали свої збори десь місяць тому, куди мене не запросили. У «вайбері» створили переписку, де обливали мене брудом та казали, що в мене родина працює в ОСББ. Ніхто тут з моїх родичів не працює. Але я роблю, багато роботи зроблено. Якщо молодий стане на мою посаду, то він просто завалить цю роботу.

Тільки на зборах можна переобрати голову

Олег Побірський, голова ОСББ «ЮМІР»

— Усе, що трапляється в ОСББ — вирішують його співвласники. Шукати допомоги у міській раді не потрібно. Якщо люди не задоволені роботою голови об’єднання, то вони мають її зняти на зборах та призначити іншого керуючого. До того ж, потрібно дивитися в статут об’єднання співвласників. Можливо, там є ще члени правління, які можуть переобрати голову. Ще один шлях — створити ініціативну групу серед мешканців, які за два тижні до зборів пройдуть поміж квартирами, розкажуть про ситуацію, яка склалася у будинку та зберуть більшість жителів дому. Тільки цими способами можна переобрати голову.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Vladimir Studinsky

    Наверное это справедливо,  если большенства  устраивает такой бардак, тогда вы/мы это и заслужили.
  • Максим Тут

    Ну голова якась сумнівна... що за чєс про персональні дані? Люди мають право знати кошторис і усі витрати.

    Але. 3 грн/м2? Про які ремонти мова? Електроенергія, ліфти, двірник, інженерка, я хз як вони вписуються у 3 грн, які нафік ремонти? Яке УТЕПЛЕННЯ? Люди зглузду з'їхали.
  • Daily

    ОСББ це утопія
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up