«З таким головою будинок завалиться». Чому ОСББ це не завжди добре для дому?

«З таким головою будинок завалиться». Чому ОСББ це не завжди добре для дому?
  • Більше року в багатоповерхівці на вулиці Короленка,33 не припиняються чвари між екс-головою об’єднання співвласників Ігорем Лізановським та нинішним очільником правління Андрієм Кошубським.
  • Лізановський звинувачує Кошубського у розтратах, а Кошубський — у блокуванні роботи ОСББ
  • А в результаті страждають мешканці, які не можуть отримати капремонту даху, цілих труб у підвалі та працюючих ліфтів.

До редакції звернувся Ігор Лізановський. Він обіймав посаду голови правління у об’єднанні співвласників «Короленка,33» (далі — ОСББ), що керує будинком за цією ж адресою. Чоловік розповів, що в кінці 2016 року його незаконно звільнили. А тепер, через бездіяльність нового голови ОСББ, він просто побоюється, що ця багатоповерхівка одного дня завалиться.

Ігор Лізановський (зліва)

— Протокол зборів і підписи співмешканців, де мене усунули як голову — були підроблені. З цим документом Кошубський (новий голова - авт.) пішов до місцевого держреєстратора, але його не зареєстрували. До цього звертався з листом до цієї служби, де перелічив усі факти порушення, — казав Лізановський. — Далі Андрій Кошубський поїхав аж у Могилів-Подільський, де його змогли зареєстрували як голову ОСББ. З тих пір я намагаюсь оскаржити у судах це рішення, але усе марно.

Далі Лізановський звинуватив голову правління в тому, що той не робить капітальних ремонтів будинку. І ще зауважив, що нинішний голова робить поточні ремонти своїми руками, за що «платить собі».

Відео дня

— Він замовляє роботи у себе, як у фізичної особи-підприємця. У будинку «латалися» тільки діри. А за моїми розрахунками, на рахунку об'єднання за увесь час мало бути накопичено 550 тисяч гривень. Але, як ми бачимо — ліфти вже 10 днів відключені. Значить, грошей немає. На що він витрачає кошти — невідомо.

Боржники та віник

Пан Ігор запросив журналістів на збори співвласників, 31 березня. На них були присутні близько сотні людей, переважно похилого віку. Візуально, будинок не виглядає у аварійному стані, як розказував Лізановський: неушкоджені стіни, цілі вікна у під’їздах.

Проте на кожній з дверей до під’їздів приклеєний лист з оголошенням, що ліфти відключені через борг.

Ніби-то, це й має стати причиною обговорення на зборах. Але, на диво, першим нагальним питанням, стало… заборонити журналісту фіксацію події. Що є прямим порушенням статі 2 закону «Про друковані засоби масової інформації».  Пообіцявши, що за поширення інформації про збори буде кримінальна відповідальність, жителі врешті-решт заспокоїлися та почали розглядати проблеми свого будинку.

Олександр Гаврилюк та Андрій Кошубський (зліва-направо)

Виконавчий директор правління Олександр Гаврилюк розказав людям, що на зборах мають визначити голів правління, визначити тариф на утримання будинку, підключити ОСББ до сайту, заслухати звіт голови правління та багато іншого.

— А чому ліфти не працюють? Чому я з палицею маю щодня підніматися та спускатися цими сходами?! — обурювався дідуган.

На що йому відповідав Гаврилюк, що «усе розглянуть згідно порядку денного». Хоча далі говорив про боротьбу з боржниками, про величезні суми за світло та про совок для вагітної прибиральниці. Люди, наслухавшись усіх страхіть, погодилися на більший тариф за утримання будинку — 4,30 гривень за квадратний метр.

Далі він розказав, що є план перекрити дах, відремонтувати труби у підвалі та багато інших робіт. Також вказав, що на рахунку об’єднання є 247 тисяч гривень. Хоча, за словами Гаврилюка, на всі роботи цього не вистачить.

— Так гроші є! А чому ж ліфти не працюють? Чому в п’ятому під’їзді труби у підвалі течуть? — не заспокоювалися деякі мешканці.

— Була заборгованність через Лізановського, який не передав фінансову документацію, — почав пояснювати голова ОСББ Андрій Кошубський. — Але з понеділка усе запрацює, борг за світло сплатив.

За порядком денним співвласники мали б заслухати звіт керівника об’єднання. Але почали сваритися між собою та в результаті вирішили те, що Кошубського треба зняти з керівництва. Хоча й сам пан Андрій був не проти.

Немає ремонтів, бо не дають працювати

Після трьох годин збори оголосили закритими. І, нарешті, журналісту вдалося поговорити вже з екс-головою ОСББ Андрієм Кошубським, аби з’ясувати його позицію у цій дивній історії.

— З 2016 року, коли був знятий Лізановський, він створює максимальні перепони для роботи об'єднання. Але підробки документів з мого боку не було! І Лізановський це знає, бо намагається оскаржити дії реєстратора, а не протокол зборів. А тоді почнуть викликали мешканців дому до суду, де вони підтвердять свої підписи.

Один з мешканців дому показав підвал під 5-тим під'їздом. «Тут струмками тече гаряча вода» — розказав чоловік.

— Чи правда, що у будинку з початку 2017 року нічого не роблять та не ремонтують?

— У зв'язку з тим, що Лізановський досі не передав мені документів — у мене немає кошторису. Виконувати капітальні ремонти не можливо без цього, бо це є порушення. Проте всі аварійні роботи виконуються регулярно: прорвало трубу на 8 березня, оперативно залатали. Будинок доволі старий, йому вже 34 роки. Взагалі, не маючи документів, я був змушений робити усе заново. Працювали на свій страх та ризик.

— Чому вирішили покинути головування в ОСББ?

— Через стрес, який посилюється постійними скаргами від Ігоря Леонідовича. У перший місяць роботи, коли я отримав рахунок після Лізановського, на ньому залишилося 8 тисяч гривень. У лютому почали закуповувати обладнання, замінили лампи на енергозберігаючі. Хоча я був обраний 13 листопада 2016 року, але доступ до рахунку отримав лише 14 січня 2017 року. За цей час Лізановський витратив близько 70 тисяч гривень. Проводилися роботи, на які я не бачив взагалі актів виконаних робіт.

Поліція знайшла кримінал в ОСББ

У ОСББ «Короленка,33» планують робити капремонт даху, повністю замінити труби у підвалах та продовжити модернізацію електромереж, щоб зменшити споживання електрики. І втілити найбільший проект: утеплити будинок. Щоправда, всі ці плани є під великим питанням, бо колишні очільники ОСББ звинувачують один одного у розтратах.

І, як розказав Ігор Лізановський, на Кошубського в поліції відкрили справу за фактом «Підробка документів, печаток». Найсуворіше покарання за цією статею — в'язниця, на термін до трьох років (стаття 358, частина 1 ККУ).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Александр Никишкин

    Ігор Леонідович як я бачу ви вирішили  показати свої здібності керіника в новому  ОСББ за адресою 1 Київський провулок буд 64 .  Дуже дивно як це так сталось , що вас обрали , чи ви самі себе обрали головою цього осбб ...  Прокоментуйте ваше призначення , адже ви не є співвласником будинку  по 1 Київському 64 .  Це напевно таке хоббі  ?
  • Ігор Лізановський

    Пане Олександр ми не в рашці ми в УКРАЇНІ !!!!!! мене як співвласника цікавить на що витрачаються грошові кошти. Правління та голова приховує інформацію про витрати грошових коштів. З травня 2017 на неодноразові запити до правління та голови відповідь не отримана чим порушенні мої законні права. З'ясувати ці питання залишилась лише можливість через компетентні органи. Надайте запитувану інформацію. Пане Олександр перед тим як стверджувати юридичні факти вивчіть чинне законодавство.

    Олександр Петрович Гаврилюк reply Ігор Лізановський

    Пане Ігорю. Дякую що турбуєтесь про мої знання законодавства. Дозвольте і Вам порадити теж саме, може після того, як Ви перечитаєте статут, свого будинку, що самі на зборах, коли Вас обирали в правління, і затверджували, що вся інформація по веденню діяльності ОСББ надається на запит співвласника. Якщо я правильно розумію ви не є співвласник цього будинку. Тому поясніть, на якій підставі ви взагалі мали право вимагати щось від правління, або скаржитись на те, що вам не надають копії документів?

    Ігор Лізановський reply Олександр Петрович Гаврилюк

    ЧОМУ НЕ ПРАЦЮЮТЬ ЛІФТИ пан Олександр при при ЗМІ обіцяв запустити в понеділок(не ствердивши в який). МУЖИК СЛОВО ДАВ СЛОВО ЗАБРАВ а люди похилого віку ходять пішки КАРЇЄРА РОЗПОЧАЛАСЬ З ЧЕРГОВОЇ БРЕХНІ як можна вірити таким людям. Пане Олександр знайдіть 100 грн. на оплату кваліфікованної юридичної консультації вона Вам скоро знадобиться. Всі запити були від власника помешкання оформленні належним чином та відправленні через поштове відділення. А пан голова переховувався від отримання ви чинете такожю
  • Журавлев

    Щось я не можу зрозуміти, на питання: "Чому не виконуються роботи?" керівник штабу УНСО Вінниччини (http://unso.in.ua/uk/tegy-novyn/andriy-koshubskyy) та продавець сувенірів (https://www.work.ua/ua/jobs/by-company/862521/) Кошубський каже, що не передали документи і немає кошторису. ДРУГИЙ РІК НЕМАЄ КОШТОРИСУ!!! Може Андрій не знає, що його треба приймати на кожен рік. Голову змінили, а як вести документацію та господарську діяльність не розібрались.

  • Ігор Лізановський

    Згідно кошторису ОСББ «Вінниця. Короленко 33» надходження  ОСББ «Вінниця. Короленко 33»  складають за місяць 36035,44грн.  за період  з  01.01.2017р. по 31.03.2018р. сума грошових коштів становить 540531,60 грн.,  залишок грошових коштів на 13 січня 2017р. складав  10049,57грн. загалом сума станом на 31.03.2018р. становить 550581,17грн.

                         З цієї суми біля 211000грн. складають пільги та субсидія на оплату житлово-комунальних по¬слуг — це кошти, які надаються громадянам з дер¬жавного бюджету на оплату житлово-комунальних по¬слуг.

    Олександр Петрович Гаврилюк reply Ігор Лізановський

    Пане Ігорю.

    Мене дуже дивує що ваше розуміння, як колишнього голови правління, не відповідає найменшому поняттю про фінансову складову в роботі ОСББ.

    По перше ви не правильно рахуєте, тому що площа, з якої ви берете інформацію по нарахуванням, є не коректною.

    По друге, ви не одноразово наголошували на те, що на рахунку будинку мають бути по над 500 000грн, але зовсім не рахуєте видатки на утримання будинку.

    На сьогодні це по над 6200грн. за обслуговування ліфтів, ще близько 7000грн. освітлення МЗК + ліфти, зарплатня прибиральниці, голові правління, а також юристу и бухгалтеру, з якими ви самі заключали угоду. Додайте ще ЄСВ, податки, військовій збір тощо.

    Може після всіх цих калькуляцій ви і зможете вийти на правдиву суму, що залишалась після всього.

    Ігор Лізановський reply Олександр Петрович Гаврилюк

    Пане Олександр на зборах  ОПРИЛЮДНЕННИЙ ЗАЛИШОК НА РАХУНКУ 247000грн. без документального підтвердження.  Чому боргів до 100000грн. Перевірити ці калькуляції ми зможем лише після розкриття банківської таємниці компетентними органами та проведення повного фінансового та технічного аудиту. Ці калькуляції Ви з паном головою можете надавати свому ректорату - людям похилого віку які на цьому не обізнанні та вірять в цю всю маячню.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up