Хто забруднює Південний Буг? Дослідники склали мапу з річками України

Хто забруднює Південний Буг? Дослідники склали мапу з річками України
Фото з архіву "20хвилин"
  • На основі даних Держагентства водних ресурсів журналісти порталу «Тексти» зробили мапу забрудненості річок України.
  • У ній є дані про головну вінницьку річку — Південний Буг.
  • Як змінювалася якість води за останні п’ять років, де вона найбрудніша та хто саме скидає відходи в нашу річку?

На порталі «Тексти» зробили масштабне дослідження води в найбільших річках України. Для цього журналісти зібрали дані з 400 пунктів контролю від Держагентства водних ресурсів. У результаті склали докупи 16 параметрів забрудненості річок за останні п’ять років.

Журналісти нанесли на мапу України найбільші річкові басейни. На кожному з них позначені місця, де співробітники Держагентства збирають воду на аналіз — «квітки». Якщо у позначки багато рожевих «пелюсток» — значить забруднення перевищує норму, «блакитних» — вода в межах норми.

Відео дня

Для прикладу, якість води Південного Бугу в місцях навколо Вінниці.

У водозаборі «Водоканалу» вище норми:

  • перманганатна окислюваність (вміст токсичних речовин);
  • хімічне споживання кисню;
  • біохімічне споживання кисню.

За очисними спорудами на Сабарові (1,5 кілометри нижче греблі Сабарівського водосховища) до вище перерахованих показників, які перевищують норму, додаються:

  • висока концентрація нітрит-іонів та іонів амонію (органічних речовин зі стічних вод і каналізації).

Це все є сигналом, що за останні п’ять років в Буг скинули багато забрудненої води. Дослідження за цим посиланням

А ще на мапі є кнопка «Хто забруднює річки в твоїй області»: список підприємств, які, за офіційними даними Держводагентства, забруднюють ріки. Підприємства відповідальні за значну частину забруднення рік у Вінницькій області:

  • Тульчинське ДП КП «Вінницяоблводоканал» м. Тульчин 0,444 млн. куб
  • ДП «Іллінціводоканал» 0,234 млн. куб
  • Крижопільська філія ТОВ «Фуд Девелопмент» 0,103 млн. куб
  • Немирівський КПП м. Немирів 0,021 млн. куб
  • ПП «Михалич і КО» смт. Вороновиця 0,018 млн. куб
  • КП «Надія» смт. Вороновиця 0, 013 млн. куб

А чому вони продовжують забруднювати воду? У «Текстах» дають таку відповідь на це питання:

«Підприємства повинні очищувати усю воду, яку скидають у річки. Але часом вони не можуть цього зробити, оскільки мають застарілі технології, а модернізація коштує надто дорого. Іноді необхідне обладнання взагалі відсутнє. В той же час деякі підприємства свідомо економлять на очисних спорудах, щоб отримати додатковий прибуток.

У таких випадках держава може надати підприємству право скидати в річки забруднену воду. Проте, кількість речовин, які вони можуть скинути, обмежують. Вона встановлює «гранично допустимі скиди», скорочено — ГДС.

ГДС потрібні для того, аби поступово зменшувати рівень забруднення. За право забруднювати довкілля підприємства платять екологічний податок. Якщо вони перевищують встановлені норми — то зобов’язані сплатити штраф.

Одна з функцій ГДС — зробити невигідним забруднення річок. В Україні діє державна стратегія екологічної політики. У ній закріплено, що до 2020 року кількість речовин-забруднювачів має зменшитись на 15%. Тому підприємства повинні модернізувати свої очисні споруди, щоб відповідати новим вимогам», — йдеться на сайті.

Нагадаємо, в районі «Водоканалу» почали чистити Південний Буг.

Читайте також:

Фото у матеріалі: скріншоти з матеріалу texty.org.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Иванов Иван

    де вы взялы це слово мавпа карта

    Задунайский Торонтуй reply Иванов Иван

    Рогули, сэр.
  • Nota Bene

    цікаво...
  • Next

    ...

    Nota Bene reply Next

    100%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up