«Хлопці, ми перемогли!» Американсько-канадське журі визнало переможцем хакатону команду техуніверу

«Хлопці, ми перемогли!» Американсько-канадське журі визнало переможцем хакатону команду техуніверу
Базовий функціонал мобільного додатку для волонтерів презентували 4-курсники техуніверситету на хакатоні "Відбудуємо Україну" і - перемогли!
  • Хакатон для українських студентів «Відбудуємо Україну» організувала канадська компанія за підтримки посольства Канади в Україні.
  • Презентація проектів відбувалася англійською мовою.
  • Перше місце журі присудило команді з чотирьох четвертокурсників національного технічного університету.
  • Який проект представили вінничани?

Про перемогу студентів розповіла 20minut.ua Вікторія Войтко, викладач факультету інформаційних технологій і комп’ютерної інженерії.

Костянтин Левицький, Руслан Примчук, Василь Слушний та Данило Целіш — одногрупники (група ЗПІ-196), які стали переможцями.

У них було тільки три дні...

Пані Вікторія каже, що ця четвірка об’єдналася в команду ще не першому курсі. Відтоді неодноразово брали участь у різноманітних змаганнях. Нинішню перемогу вважають найбільш престижною. Їх роботу високо оцінило американо-канадське журі. Йдеться про відбудову нашої держави у нинішній непростий час війни з російським агресором.

Відео дня

Викладачка випадково натрапила на повідомлення про хакатон. Порадила своїм студентам взяти в ньому участь.

Хлопців зацікавила пропозицією, але…

—До завершення реєстрації залишалося небагато часу, — каже Вікторія Войтко. — Студенти хвилювалася, чи встигнуть запропонувати цікаву ідею. Роботу ускладнювало ще й те, що презентацію треба було підготувати на англійській мові. Спілкування з журі так само передбачалося на engllish.

За словами викладачки, у хлопців було три дні на пошук ідеї і втілення її у презентацію.

Вони справилися! Їхні старання оцінили найвищим результатом.

Руслан перший дізнався новину

Рішення журі чекали увечері. Бо треба було взяти до уваги різницю у часі між нашою країною, Канадою і США, де знаходилося журі. Пані Вікторія каже, що декілька разів заходила в Інтернет. Однак результатів так і не дочекалася.

Ще частіше робили це студенти. Як розповів 20minut.ua Костянтин Левицький, він мало не кожні 15-20 хвилин заглядав на електронну пошту. Робив це до пізнього вечора. Скільки б не оновлював надходження на пошту, а очікуваний лист не з’являвся.

— Щасливчиком виявися Руслан Принчук, — каже Костянтин. — Це йому усміхнулася удача першому дізнатися новину. Та ще й яку! Хлопці, ми перемогли, написав усім нам Руслан.

Повідомили про це викладачці.

-Навіть їхній вихід у фінал для нашого навчального закладу це вже було велике досягнення,- каже Вікторія Войтко.- А перше місце!.. Вони вибороли його серед команд таких титулованих вишів, як Київська і Львівська політехніка, столичний університет Шевченка, Одеський політехнічний.

Мобільний додаток для волонтерів і не тільки

Про представлену роботу розповів Костянтин Ільницький.

—Ми презентували ідею мобільного додатку для волонтерів, його базову реалізацію, базовий функціонал, прототип додатку, — говорить студент. —  Також підготували план подальшого розвитку проекту.

Його суть полягає в тому, щоб об’єднати волонтерську спільноту.

Як каже, пан Костянтин, у кожного з нас є знайомі, які займаються волонтерством. Але все це відбувається розрізнено. Водночас є люди, які б хотіли долучитися до цієї справи, та не знають до кого звертатися.

Костянтин на власному прикладі знає, як до нього зверталися із запитанням, чи не підкаже надійну волонтерську організацію.

Їхній мобільний додаток відображатиме волонтерський рух на одній платформі.

Кожен охочий матиме можливість зареєструватися і бачити, що відбувається у волонтерському середовищі. Наприклад, хто, куди і коли їде. Або кому яка допомога потрібна терміново. Будуть звіти про використання коштів і т.д.

Пані Войтко переконана, що студенти знайшли надзвичайно важливу тему. Вікторія сама займається наданням волонтерської допомоги. Її сестра Світлана разом з чоловіком Сергієм нині виконують завдання у лавах ЗСУ. В університеті створили волонтерський Центр імені Олександри Бурбело, дочки Світлани і Сергія, талановитої письменниці, яка померла у дитячому віці.

-У нас було декілька проектів для хакатону, але зупинилися саме на волонтерському додатку, —  продовжує  Костянтин Левицький. — Ми всі погодилися, що цей проект найкращий серед тих, що пропонували.

Саме Костянтин представляв журі їхню ідею. Каже, відчув інтерес до проекту. Про це свідчили запитання членів журі. Запитань задавали немало. А це значить, що справа варта. Бо вона ще й приверне увагу міжнародної волонтерської спільноти до проблем нашої держави.

— Чи хвилювався під час презентації, адже все на англійській? — запитую у співрозмовника.

—Трохи хвилювався, хотілося чітко відобразити на англійській технологічні терміни, — зізнається Костянтин. — Поруч були Руслан, Василь, Данило. Участь у  презентації всієї команди передбачена умовами хакатону.

Треба 40 тисяч доларів

Студенти вважають, що перше місце журі присудило за актуальність ідеї.

Запитую, скільки коштів необхідно для створення такого мобільного додатку.

За словами співрозмовника, кошти немалі, приблизно 40 тисяч доларів.

Пропонуватимуть ідею спонсорам.   

Організатори хакатону також обіцяють підставити плече - представлятимуть проект на ІТ-конференціях.

Здешевити додаток можна, якщо деякі операції виконуватимуться на благодійних засадах.

Читайте також:

«Забрали з-під носа в орків». Як вівчарку Баді розшукали на окупованій території і вивезли у Вінницю?

Добрі справи та ініціативи вінничан, які вони втілили в життя впродовж 2022 року

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Люба Павельчук

    Дякуємо Канаді за підтримку

keyboard_arrow_up