Після свят концерн «Хлібпром» підняв відпускні ціни на два види хліба на 15-17 відсотків. Отже, житній подорожчав на 28 копійок, а буханець «білого» зріс у ціні на 24 копійки. Нині відпускні ціни на ці два види хліба становлять 1,86 та 1,80 грн відповідно.
Керівництво концерну пояснює нове й остаточне підвищення цін, щоб зробити рентабельним випікання цих найбільш популярних сортів хліба. Їх щоденно у Вінниці випікається 100 тонн хлібних буханців.
- Підвищення відпускних цін дійсно відбулося 30 грудня. Ще до цього фахівці інспекції з контролю за цінами проводили перевірку діяльності найбільшого виробника хліба в області. Було виявлено, що «Хлібпром» отримав восени 470 тисяч грн необґрунтованого прибутку через зависокі ціни. За це на підприємство накладено економічних санкцій на суму 1,4 млн грн, - розповів учора начальник інспекції контролю за цінами Ігор Галицький.
У цьому контролюючому органі зазначають, що перевірка тривала незвично довго. На підприємстві зволікали з наданням економічних обрахунків. Але все ж з’ясувалося, що забагато випеченого хліба «списується», у відпускні ціни на підприємстві «вбили» зависокі транспортні витрати, також виявлено низку інших порушень із ціною на борошно.
- Працівникам підприємства кажуть, що через те, що діє розпорядження губернатора, в концерні не можуть підняти зарплату працівникам, - зазначає Андрій Гижко, - але це не відповідає дійсності.
За калькуляцією, «Хлібпром» на 42% збільшив адмінвитрати, комерційні витрати – на 52%. І збільшення зарплати у цій калькуляції не передбачено.
Чи довго протримаються нові ціни, цього ніхто з фахівців прогнозувати не береться. Якщо з однією зі складових цінотворення (цінами на газ) стало все ясно, їх уже визначили на 2008 рік, то з іншою складовою – вартістю зерна та борошна – проблема. На біржі тонна пшеничної муки вищого ґатунку коштує 1680 грн, а житньої – 1600 грн.
До того ж в Україні відчутний дефіцит жита. Тому навряд чи підвищення цін стало остаточним.
Зараз уроздріб хліб коштує майже скрізь 2,35 - 2,50 грн за буханець. А має коштувати «чорний» та «білий» хліб 2,35 грн та 2,12 грн відповідно.
Крім цінових новацій, концерн «Хлібпром» також перед самим Новим роком ліквідував дочірнє підприємство «Вінницяхліб» та його філії - Могилів-Подільський і Барський хлібзаводи, перевівши операційну діяльність у пряме підпорядкування концерну. Через ліквідацію ДП «Вінницяхліб» концерну «Хлібпром» бюджет ще не отримав нараховані штрафи.
- Має відбутися ліквідаційна процедура, потім – оскарження санкцій із боку підприємства, - каже Ігор Галицький.
Коли цю процедуру буде завершено, невідомо. Але у реєстраційній палаті Вінниці ДП «Вінницяхліб» концерну «Хлібпром» ще є у реєстрі підприємств.
- Не думаю, що ліквідація ДП вплине на те, що концерн зможе піднімати ціни, як заманеться, - зауважує Андрій Гижко.
Він повідомив, що готується розпорядження губернатора про обмеження не просто торговельних роздрібних надбавок на хліб цих двох сортів і рівня рентабельності, а про обмеження розміру цін. Але це стане можливо, коли вдасться довести монопольне становище концерну на ринку Вінниччини.
Отримати будь-яку інформацію про те, як діятиме «Хлібпром», від гендиректора концерну Вадима Вишневського вчора не вдалося. Штаб-квартира компанії знаходиться у Львові, а на вінницькому підприємстві відмовляються коментувати ситуацію. Але «20 хвилин» ще повернуться до цієї теми.
Крім того, вінничани можуть повідомляти інспекцію про завищення цін у роздрібних магазинах за телефонами гарячої лінії: 66-11-22 та 66-05-59.
Довідка. До виробничої структури ВАТ «Концерн „Хлібпром” належать: «ДП „Львівський хлібозавод №5” (структурні підрозділи - Самбірський хлібокомбінат і Червоноградський хлібозавод), ДП «Вінницяхліб» (структурні підрозділи - Барський хлібозавод і Могилів-Подільський хлібозавод), ДП «Калуський хлібокомбінат», ДП «Гайсинхліб», ДП «Подільське борошно», ДП «Рівнехліб». Концерн є одним із найбільших виробників хліба у центральному та західному регіонах держави.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер