Готуємось до суворої зими — в 60-ти закладах охорони здоров’я є генератори

Готуємось до суворої зими — в 60-ти закладах охорони здоров’я є генератори
Ольга Задорожна, директорка обласного департаменту охорони здоров'я
  • За 10-12 днів має розпочинатися опалювальний сезон. Якщо говорити за лікарні, то основне його завдання, забезпечити комфортні умови для пацієнтів.
  • За словами Ольги Задорожної, директорки обласного департаменту охорони здоров’я, на всіх рівнях зараз говорять, що зима буде важка, для економіки, енергетики, тому ми маємо бути готові. 

— В минулому році були великі проблеми з забезпеченням генераторами, ми шукали їх фактично по всьому світу. — говорить Ольга Задорожна. — Завдяки міжнародним інвесторам та благодійникам, які підключилися до цього процесу, на сьогодні всі наші заклади охорони здоров’я, стовідсотково забезпечені ними.

Навіть змогли забезпечити генераторами маленькі амбулаторії по селам нашого регіону.

— Тому що, по-перше, амбулаторний прийом теж має проходити в комфортних умовах, особливо в умовах зими, — каже директорка департаменту. — А по-друге, в амбулаторіях зберігаються вакцини, препарати вакцинального ряду і препарати, які потрібно зберігати з певним температурним режимом. Ці препарати куплені за кошти світового банку, завдання уряду зберігати їх в належному стані, і звісно вони мають бути безпечними для наших пацієнтів. Адже відомо, як агресивно проходить наша вакцинальна кампанія, скільки є анти вакцинаторів і важливо не допустити зрив вакцинальної компанії. Тому ми постарались забезпечити маленькі амбулаторії 3-5 Вт генераторами, для того щоб утримувати їх в належному стані.

Відео дня

Забезпечений стаціонарний сектор

— В нас є близько 60 закладів охорони здоров’я, які займаються стаціонарною допомогою, — говорить Ольга Задорожна. — Там де пацієнти перебувають від 3-х до 5-ти днів, а може і більше. І особливо ті 24 заклади, де зараз знаходяться поранені хлопці — ці пацієнти самі важкі і вони заслуговують на те, щоб перебувати в комфортних умовах. А забезпечення має бути не тільки медикаментозне чи виробами медичного призначення, а також харчуванням і, звичайно, теплом. Тому 60 закладів охорони здоров’я на сьогодні мають близько 280 генераторів.

В області є чотири лікарні, в яких на постійний основі знаходяться внутрішньо переміщені особи.

— Ми приймали їх протягом всього минулого року, а близько 100 людей зараз безпосередньо знаходяться в лікувальних закладах — це пацієнти, які були вивезені з деокупованих територій або із зони бойових дій, — розповідає Ольга Задорожна. — Але вони є соматично важкими — це пацієнти, які пережили не тільки психологічні травми і мають ПТСР, а і пацієнти, які знаходяться в паліативному стані, яким постійно потрібно медична допомога. Вони зараз в наших закладах, які теж забезпечені медикаментозно, харчуванням і генераторами.

Мають підключатися органи самоврядування

Чули про ситуацію, яка склалася в Бершаді, коли сесія не могла зібратися для того, щоб виділити гроші на закупівлю паливно-мастильних матеріалів, а ще закупити дрова для забезпечення котелень лікарні?

— Лише після того, як втрутився губернатор, сесія зібралась і все проголосували, — говорить Ольга Задорожна. — Хіба можна так відноситись до закладів охорони здоров’я? Адже сьогодні ЗСУ і охорона здоров’я на фронті, до нас постійно поступають поранені, населення з зони бойових дій, і в нас постійно має бути підвищена готовність, забезпеченість медикаментами, приладами медичного призначення, паливом для котелень… і генераторами — це не тільки тепло, а ще забезпечення світла для реанімацій і операційних відділень, які мають працювати 24/7.

Тож, на останній нараді МОЗ, де приймали участь керівники лікарень і всі голови територіальних громад, міністр охорони здоров’я дав наступне завдання:

— Якщо при відключенні світла або через якісь проблеми в енергетиці в лікарні протягом 20 хвилин не буде включений генератор і не буде світла для реанімації, операційних і всього іншого — відповідати буде не тільки керівник цієї лікарні, відповідати буде голова територіальної громади, тому що це підрив діяльності галузі, — говорить Ольга Задорожна.

 

Читайте також:

Ніхто, крім нас, не змінить Вінницю на краще. Як писати звернення до міськради?

З листопада за доставку газу треба буде платити іншій компанії. Кому?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up