«Геть світовий імперіалізм»: як майже сто років тому вінничани виходили на мітинги

«Геть світовий імперіалізм»: як майже сто років тому вінничани виходили на мітинги
  • «Центр історії Вінниці» опублікував та прокоментував чергове архівне відео про наше місто. У ролику йдеться про велелюдний мітинг в самісінькому центрі Вінниці. Сотні чи навіть тисячі людей прийшли підтримати більшовиків. 

У традиційній рубриці «Центру історії Вінниці» #fridaymovie показали відеохроніку 1929 року. У підводці до неї йдеться: «Готель “Савой”, велелюдний мітинг і Китайсько-Східна залізниця». 

Заступник директорка ЦІВу з науково-просвітницької роботи Сергій Гула у відео розповідає, що хроніка зроблена партійним керівництвом більшовиків. Мета — продемонструвати єдність робітничого класу із Червоною армією. 

Відео дня

Сам мітинг присвячений конфлікту на Китайсько-Східній залізниці. Наприкінці 20-х років на цьому стратегічно важливому об’єкті тривала боротьба за розподіл впливу.

На відео можна побачити вінничан з транспарантами. Написи на деяких доволі читабельні: «Геть світовий імперіалізм», «Маси китайського народу за нас», «Підносте прапор соціяльної боротьби проти своїх Денікіних та Врангелів». 

Як каже історик Сергій Гула, такі гасла не випадкові, адже згідно радянської пропаганди, саме на Китайсько-Східній залізниці перебувало чимало шпигунів білогвардійців. 

У хроніці також можна побачити промовця-більшовика, який звертається до мітингарів з одного із балконів «Савою». Наприкінці відео з-за його плеча оператор показує, який вигляд у 1929 році мала центральна вулиця Вінниці.

 

Читайте також:

«Слухайте, жиди! З’явіться на стадіон для відправки в гетто». Страшні сторінки розстрілу євреїв у Вінниці

«Моя бабуся втекла з Донбасу і потрапила на Хімпром». Історія Вінницького хімзаводу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач41

    Треба провести мітинг за заборону мітингів

    Читач41 reply Читач41

    бо треба не мітингуввати, це ні до чого не призводить, а працювати і піднімати країну

keyboard_arrow_up