«Форт», «Вінницятрансприлад» та інші. Кому треба обов’язково вакцинуватись до 9 грудня?

«Форт», «Вінницятрансприлад» та інші. Кому треба обов’язково вакцинуватись до 9 грудня?
Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • МОЗ розширив перелік професій, співробітники яких мають обов’язково вакцинуватися від коронавірусу.
  • Якщо буде відмова, то тоді на людину очікує відсторонення від роботи. А от звільняти невакцинованих не можна, бо на це немає правових підстав.
  • Кого додали до переліку на щеплення? Які є винятки та протипоказання до вакцинації проти COVID-19?

З 8 листопада почали відстороняти від роботи держслужбовців та освітян, що не мають щеплення проти ковіду. Зокрема, у Вінниці відсторонили 117 освітян, що відмовилися від вакцинації.

Список співробітників, які обов’язково мають вакцинуватися проти коронавірусу, нещодавно поповнився. Цей наказ Міністерства охорони здоров’я України починає діяти з 9 грудня.

Для кого вакцинація обов’язкова?

Відтак, обов’язково прищепитися від COVID-19 мають робітники:

Відео дня

Цей Перелік затверджений постановою уряду ще в 2015 році. Отож, у Вінницькій області стратегічно важливими є три об’єкти, працівники яких мають обов’язково вакцинуватись.

Це:

Що буде в разі відмови?

У МОЗ роз’яснюють, що працівники вказаних організацій, які станом на 9 грудня 2021 року, не матимуть хоча б однієї дози вакцини проти ковіду, будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати. Час відсторонення — до введення принаймні однієї дози вакцини або до завершення карантину.

На керівника підприємства покладається контроль за проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 серед працівників та відсторонення від роботи тих, хто не вакцинувався.

Відсторонення відбувається шляхом видання наказу або розпорядження керівника з обов’язковим доведенням його до відома особам, які відсторонюються.  

Якщо під час перевірки виявиться, що на підприємстві працюють люди, які ухиляються або відмовляються від щеплення, то в такому випадку йдеться про порушення статті 44-3 Адмінкодексу «Порушення правил щодо карантину людей». Відповідальність — штраф для посадової особи 34-170 тисяч гривень.

Важливо, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави.

Які є винятки?

Не можна відстороняти від роботи тих робітників, які мають протипоказання до вакцинації. Це потрібно підтвердити медичним висновком — форма № 028-1/о. Довідку можна отримати у сімейного лікаря.

До тимчасових протипоказань належать:

До абсолютних протипоказань вакцинації належать:

Можна проводити вакцинацію із пересторогою:

Таким людям можна відтерміновувати щеплення від ковіду. Тривалість відтермінування визначається для окремих ситуацій у відповідності до чинних рекомендацій МОЗ.

Повний перелік протипоказань є в цьому документі.

 

Читайте також:

З початку осені від корони вакцинувалися 176 тисяч 102 вінничанина. Жінки переважають

Були проти щеплення: 117 невакцинованих освітян у Вінниці відсторонили від роботи

«Одна Надя народила для показухи…» Міжнародний скандал із сурогатними мамами у вінницькій клініці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ruslan Basill

    А хіба Ляшко не порушує конституцію України своїми постановами??? Чому його не притягнуто до кримінальної відповідальності???
  • Сергій Андрушко

    Я уявляю як у антиваксів підгорає від цієї новини.

    Наша Країна reply Сергій Андрушко

    Сергій Андрушко Нихрена там не подгорает . Не парь себе мозг 🧠 по этому поводу. Ты лучше свой проколотый пукан побереги пусть аденовирус шимпанзе и эмбрион НЕК293 нормально устроится в твоём экспериментальном организме )). Считай себя элитой )

    Сергій Андрушко reply Сергій Андрушко

    Ирина Ирина скинув у приват

    Ирина Ирина reply Сергій Андрушко

    Сергій Андрушко покажи сертификат
  • Галина Хвалс

    Міністра охорони здоровя вакцинуйте в першу чергу
  • Сергей Валерьевич

    Це така добровільна вакцинація?
    Влада змушує вакцинуватись єкспериментальною вакциною, а відповідальність за можливі негативні наслідки для здоров'я не несе, та щей на законодавчому рівні знімає відповідальність з виробників цього шмурдяка.
    Виникає логічне запитання - ЧОМУ?

    Евгений Валерьевич reply Сергей Валерьевич

    Дима Мельник да, действительно, испытуемые получают оплату за исследования но это испытатели, так сказать, первой категории. Люди, которые заключают контракт с производителем, проходят полнейшее обследование всего организма, сдают все анализы и всё время испытаний практически живут в лабораториях полностью обвешанные датчиками. Такие  испытания проводятся полностью под контролем и для производителя важна точность и достоверность данных. В отличии от испытуемых второй категории, данных о которых нет, ни обследований ни анализов ни мониторинга нет и где каждый живёт своей жизнью, где можно выйти на улицу и заразиться чем-либо ещё, из-за чего нельзя получить точной картины и информации на которую можно полагаться. За что денег и не платится. В таком случае, испытуемые, условно говоря, второй категории, получают возможность воспользоваться препаратом бесплатно.

    Дима Мельник reply Сергей Валерьевич

    Сергей Валерьевич  за эксперементы всегда платят деньги. Раз вакцинированные их не получают. Значит их получает кто-то другой ☝️
    Это бизнес

keyboard_arrow_up