«Одна Надя народила для показухи…» Міжнародний скандал із сурогатними мамами у вінницькій клініці

«Одна Надя народила для показухи…» Міжнародний скандал із сурогатними мамами у вінницькій клініці
Під час обшуку вилучили значну суму грошей у доларах і гривнях... Фото з сайту УСБУ в області
  • Шахрайську схему заробляння грошей на сурогатних матерях викрили у Вінниці.
  • Майже мільйон доларів США заробили ділки, таку суму називають правоохоронці.
  • Серед обдурених більшість — іноземці. Що ще вдалося дізнатися?

Чотири структури працювали над розкриттям схеми заробляння грошей на сурогатних матерях, яку використовував 35-річний вінничанин. Раніше судимий чоловік зареєстрував фіктивні клініки з надання платних послуг за сурогатне материнство. Насправді — «розводив» клієнтів на гроші. Здебільшого це були іноземці. За свої послуги брав 30-50 тисяч доларів. Після отримання коштів переставав спілкуватися з клієнтами. Щоправда, в окремих випадках донори виношували дитину.

«Одна Надя народила для показухи», — так висловилася про клініку одна з її колишніх працівниць.

Поліція оголосила підозру керівнику клініки за статтею Кримінального Кодексу України «Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах групою людей». Також у його діях вбачають ще один кримінал — торгівля людьми. Щоправда, за цією статтею продовжуються слідчі дії. Підозру поки що не повідомляли.

Відео дня

Суд обрав чоловікові запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт. Його 26-річна спільниця знаходиться під нічним домашнім арештом.

У роботі над розкриттям злочину задіяні обласна поліція, управління СБУ, Могилів-Подільський прикордонний загін. Розслідування проводиться під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Після отримання грошей припиняли спілкування з клієнтом

Зз власних джерел 20minut.ua вдалося дізнатися номери телефонів клініки і її керівника. Поки триває розслідування, не називаємо установу. На сайті top20.ua навпроти клініки значиться напис, виділений червоним кольором: «Клініка припинала існування назавжди». Керівника звати Дмитро. Втім, за вказаним номером відповів жіночий голос. Жінка сказала, що не знає такої людини. За іншим телефоном почули у відповідь, що такого номера не існує.

Зате на сайті top20.ua збереглися записи відгуків. Вони датовані 2019-2020 роками. Деякі з них, схоже, могли стати підставою для привернення уваги правоохоронців. Ось один з дописів:

«Я працювала у цій клініці. Тепер я буду все розказувати. Я кістками ляжу, але вам спокою не дам. Коли є готові сурогатні мами, ви їх посилаєте на аборт, щоб більше грошей відмити. У мене є контракти 14 китайців і два договори сурогатних мам. Не наривайтеся, бо я все оприлюдню у ЗМІ».

Журналісту вдалося поспілкуватися з авторкою допису. Жінка підтвердила, що це дійсно її запис. Сказала, що має контакти постраждалих, може надати дані про фіктивні шлюби. Уточнила, що зараз у Вінниці перебуває один з потерпілих з Китаю, який не може забрати дитину, за виношування якої заплатив гроші.

Співрозмовниця погодилася на зустріч з журналістом. Навіть призначила день. Втім, через деякий час повідомила, що готова спілкуватися на певних умовах — за велику суму грошей. На жаль, її умови виявилися не прийнятними для редакції.   

Цей запис на сайті не єдиний, який свідчить, що в роботі клініки не все було «чисто».  

«Громадська організація «Сила матерів» стає на захист сурогатної мами, яка була обманута агентством, — йдеться у ще одному повідомленні. — При вступі у програму їй обіцяли 13000 доларів гонорару за першу дитину, 2000 доларів за другу, по 200 доларів у місяць, починаючи з дня вагітності. Однак агентство порахувало по якомусь своєму курсу і вийшло так, що 200 доларів це 4000 гривень. Платило за місяць 1425 гривень».

Про зниження обіцяних виплат пише ще одна сурогатна мама:

«Я теж була донором, мені постійно знижували обіцяну суму виплат з різних причин. Скрізь платять, як мінімум, 26-27 тисяч гривень, а мені заплатили 20 тисяч,  дівчині з мого села ще менше — тільки 16 тисяч».

«Надя отримала виплати тільки після скандалу, очевидцями цього було нас восьмеро людей», — читаємо ще один відгук.

У пакеті послуг — фіктивний шлюб і не тільки…

Правоохоронці називають послуги клініки фіктивними, а застосовану схему роботи — злочинною. Про це йдеться у повідомленні обласної поліції про оголошення підозри зловмисникам. Називають суму можливого заробітку, що становить майже мільйон американських доларів.

Шахрайська схема полягала в тому, що зловмисники пропонували клієнтам повний пакет послуг для участі у програмі сурогатного материнства. Деякі з них, як кажуть у народі, «пахнуть» криміналом. А деякі взагалі не виконували.

Перелік послуг наведено в інформації на сайті обласної поліції. Серед них — укладення фіктивного шлюбу, внесення завідомо неправдивих даних до медичних документів, пошук сурогатних матерів…

Насправді ділки створювали тільки видимість своєї легальної роботи. Вони надавали клієнтам неправдиву інформацію, аби тільки затягнути час. Це вдавалося робити, зокрема, тому, що більшість клієнтів були іноземцями. Підшукували їх через інтернет. Для цього розміщували оголошення про діяльність, нібито, як вони писали, «провідної медичної клініки сурогатного материнства».  

Після отримання повної суми грошей, або їх більшої частини, припиняли спілкування з клієнтом. Тільки в окремих випадках сурогатні матері народжували дітей.

Що нині конкретно розслідують правоохоронці? Подробиць не роз’яснюють. У пресслужбі обласної поліції вдалося дізнатися, що на теперішній час слідчі мають у роботі два факти. Один з них стосується потерпілого подружжя, другий — іноземця, який є мешканцем Китаю. Тим само підтверджується інформація про постраждалих китайців, про що писала на сайті клініки її колишня працівниця.

До розслідування залучили прикордонний спецпідрозділ «Дозор». Яка їхня роль? Про це запитав прес-секретарку Могилів-Подільського прикордонного загону Діану Кондратюк. За її словами, у рамках кримінального провадження розслідується факт можливої торгівлі людьми за участю іноземців.

«Саме тому залучили наш спецпідрозділ», — пояснила Діана Кондратюк.  

Обманом заробив на Ленд Крузер

Правоохоронці провели обшуки в офісних приміщеннях, за місцем проживання учасників злочинної схеми, їхніх приватних автомобілях. До речі, про автомобілі. Згадався ще один запис на сайті клініки: «На обмані китайців та індусів вже заробив собі на Тойоту Ленд Крузер». Він стосувався керівника клініки.

Під час обшуків виявили безперечний факт протиправної діяльності. Мова йде про договори з іноземцями про надання їм посередницьких послуг у сфері сурогатного материнства, а також заяви про визнання батьківства за іноземними громадянами.

Крім того, знайдено медичну документацію щодо діяльності клініки; свідоцтва про одруження іноземців з громадянками України; нотаріальні довіреності, підписані нашими громадянами, які представляли інтереси іноземців.

Звичайно, вилучили готівку у різних валютах, причому, немалу суму. Банківські картки, через які проводили грошові перекази, також тепер є речовими доказами у справі.  

 

Ця справа непроста

Журналіст 20minut.ua попросив адвокатіа висловити власну думку стосовно того, наскільки реально буде довести у суді оголошену підозру зловмисникам? Юрист погодився говорити анонімно.

— Не знаю, як буде з цією справою, бо, по-перше, розслідування ще не завершено; по-друге, невідомо, яку доказову базу зберуть слідчі, — говорить адвокат. — Можу припустити, що перед тим, як розпочати схему, підозрювані теж працювали з юристами.

Співрозмовник звертає увагу, що прокуратура нічого не коментує з цього приводу.

— Я бачив повідомлення поліції, СБУ, навіть прикордонників, але ніде не зайшов інформації про те, що говорить з цього приводу прокуратура, — каже адвокат. — Мабуть, для цього є якісь причини. Не просто ж так мовчить процесуальний керівник?..

Адвокат каже, що йому відомо про окремі кримінальні провадження, які були резонансними, про них «гуділи» у ЗМІ, аплодували нашим правоохоронцям, спецпідрозділу, а що далі?.. Бувало, такі справи в суді «розсипалися», як картковий будиночок. Або взагалі не доходили до суду.

— Можливо, тому прокурори не хочуть підставляти себе і в цьому випадку? — припускає адвокат.

 

Читайте також:

Медикам Вінниччини заборгували зарплату — інформація обласної статистики

На Вінниччину доставили 60 тисяч доз вакцин Sinovac (CoronaVac)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Элла Скарятина

    Жаль клиентов они ж ведь хотели ребенка и сур маму даль. Беременность это не легко. Есои уж и идти на такое то только в те центры кто десятилетиями на рынке. да и мониторить стоит отзывы формы и все такое а то можно попасть!
  • Верника Никулина

    Сурогатне материнство єзвісно певноюмірою ризикованим. Лише потрапивши до надійного центру можна бути упевненому, що все пройде добре і без проблем.  Я приймала участь в програмі, виношувала малюка дл безплідної іноземної пари, все пройшло добре. Отримала в якості винагороди майже 900000 гривень, договір бувофіційним.
  • Daily

    три роки слідства три роки будуть збиратися  на судове засідання  .То ковід то суддя не вийшов то ще раз ковід то сервер завис то клавіатура зависла ми приїхали але спізнились  і так без кінця

keyboard_arrow_up