Дружина загиблого захисника Сергія Багулова пише книгу памʼяті про оборонців з Вінниччини

Дружина загиблого захисника Сергія Багулова пише книгу памʼяті про оборонців з Вінниччини
Марина та Сергій Багулови
  • Дружина загиблого нацгвардійця Сергія Багулова Марина пише книгу про оборонців із Вінниччини. Меценатів для друку вже знайшла, а нині збирає історії загиблих на війні з росією чоловіків, братів, татусів, синів.

Інформацію про земляків, які віддали життя за вільну від російського нашестя Україну, вінничанка Марина Багулова збирає після смерті чоловіка Сергія. Про це розповіла Суспільному.

Сергій Багулов

Сергій Багулов народився у Росії. У 10-річному віці переїхав в Україну, на Вінниччину. Армії присвятив 23 роки. Служив у Нацгвардії. Він був командиром 1-го взводу у складі 8-го полку оперативного призначення імені Івана Богуна. 2014-го, коли РФ анексувала Крим і частини Донецька й Луганська — росіянин за національністю, заговорив українською. Звільняв Харківську облдержадміністрацію від проросійських силовиків, а потім Слов’янськ.

Після повномасштабного вторгення його БТР одним із перших зайшов до Бучі. У Сєвєродонецьку визволяв з оточення побратимів. Воював у Сіверську, штурмом брав Білогорівку на Луганщині. Там був його останній бій.

Відео дня

«Він мав на 60 днів приїхати у відпустку, вперше за 8 місяців. Ми його чекали дуже. Новий одяг купили, але 22 жовтня його не стало. 17 листопада у нас була б річниця — 21 рік у шлюбі. Але я святкувала сама», — розповідає Марина.

Марина з Сергієм прожили 21 рік

Щоб увіковічнити пам'ять про чоловіка й інших загиблих героїв із Вінниці — Марина взялася писати книгу.

«У Києві є пам'ятна дошка, в районних центрах якісь банери, а у нас нічого. От ми проживемо ще, а діти мої будуть онукам переказувати і все, ці історії помруть разом з нами. І я думаю ні. Я буду збирати ці історії. Ці історії вражаючі. Людям це необхідно», — каже Марина.

Всю інформацію жінка дублює в електронному вигляді. Якщо у полеглих захисників немає рідних — шукає їхніх знайомих чи друзів у соцмережах. Історії та фото просить надсилати на пошту.

«Я прошу писати коротку автобіографію, де воював, де служив, просила вказувати, чим займався окрім війни, що було улюбленою справою. Потім прошу історію загибелі — найчастіше їх розповідають жінки на кладовищі», — розповідає жінка.

У кожного героя її книги були мрії і плани на життя, — каже Марина Багулова. Богдан Самусь хотів видати за життя книгу про Україну, але після смерті — потрапить на сторінки однієї з них, вінницький льотчик Ігор Хмара мріяв літати, немов птах. Після загибелі — птах звив гніздо на його могилі.

Родина Багулових

Для майбутньої «Книги пам'яті» вже є 20 історій героїв. Писати про свого Сергія Марина з донькою поки не наважуються. Все думають, як почати писати про нього у минулому часі. Видати перший розділ книги авторка планує влітку 2023. З цим обіцяли допомогти меценати.

 

Читайте також:

Роман Олексів, мама якого загинула від ракетного удару у Вінниці, продовжує лікуватися за кордоном

Життя після ракетного удару. Розповідаємо про звукорежисера Верніковського, що дивом вижив 14 липня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Людмила Ткачик

    Успіхів Вам!
    24жовтня  героїчно  загинув під Луганском мій племінник з Вінниці капітан Філюк Олександр.Пішов добровольцем цікава історія
  • Нина Гуменюк

    Нехай Бог допоможе
  • Юлія Качан

    Молодчина!
  • Людмила Якупова

    Гідна мрія, успіхів!!!

keyboard_arrow_up