До Вінниці приїдуть археологи, щоб дослідити знайдені залишки підземель

До Вінниці приїдуть археологи, щоб дослідити знайдені залишки підземель
  • До нашого міста приїдуть спеціалісти зі Львова, які мають дати оцінку знайденим у центрі залишкам підземель.

Поруч зі школою № 17 демонтували стару будівлю. Під час робіт земля обвалилася й люди побачили внизу цегляні стіни. Знахідка схожа на невелике приміщення, від якого розходяться в різні боки проходи. Чи ведуть вони кудись, поки не зовсім зрозуміло.

У суботу, 10 серпня, журналіст RIA побачив, як у знайдене приміщення спустилися перші дослідники. Опинившись близько до знахідок, вони обговорювали побачене. Казали, що на стінах, які ховалися під товщею землі, є, ймовірно, кріплення під давні світильники, а також полиця. Ще є щось схоже на вентиляцію.

  • Залишки підземель у центрі Вінниці: що знайшли під аварійною будівлею

    Відео дня
    /li>

Що кажуть чиновники

Ми поговорили з завідувачем сектором культурної спадщини Вінницької облдержадміністрації Михайлом Потупчиком. Він розповів, що незабаром до Вінниці приїдуть археологи, які будуть обстежувати знахідки.

— Вже є домовленість зі спеціалістами, які найближчими днями мають почати дослідження, — каже Потупчик. — Це рятувально-археологічна служба зі Львова. Вони мають дати свій висновок щодо того, чи становить цей об’єкт культурну та історичну цінність. У залежності від висновку спеціалістів ми будемо думати що робити далі. Поки що більше сказати не можу.

Михайло Потупчик також додає, що власники ділянки можуть і не пустити спеціалістів на територію.

— Щодо будівлі, яку демонтували, то вона не була історичною пам’яткою, тому спеціальні дозволи на її знесення не були потрібні, — говорить посадовець. — А от на проведення земляних робіт уже потрібен дозвіл від Міністерства культури, оскільки це історичний центр Вінниці.

Потупчик говорить, поки що порушень він не бачить, але його відділ почне вивчати які документи на які роботи є у власників.

— Якщо вони почнуть руками розбирати навіть ту кладку, яку знайшли, то порушень у цьому не буде, — каже він. — А от якщо це буде робити техніка, то без відповідного дозволу на наглядом спеціалістів у історичному центрі цього робити не можна.

До речі, на ділянці вже працювала спеціальна техніка. Ці моменти є на відео, яке можна переглянути на сайті 20minut.uа.

Хто володіє ділянкою

За даними кадастрової мапи, ділянкою, на якій знайшли загадкові підземні споруди, володіють Андрій Зінюк та Андрій Очеретний. Останній є депутатом Вінницької міської ради.

У середині червня 2019 року виконком міської ради дозволив передати у власність ділянку за адресою: Монастирська, 24 цим людям. Її віднесли до категорії земель житлової та громадської забудови. Цільове призначення: для будівництва багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. 1 липня ділянку приватизували.

В останній поданій депутатом декларації значиться, що він та його родина володіють чотирма земельними ділянками в Бохониках і трьома квартирами у Вінниці. За 2018 рік депутат отримав майже 700 тисяч гривень зарплати від концерну «Поділля», а його дружина — 46 тисяч від Державної архітектурно-будівельної інспекції України та майже 13 від приватної компанії.

У грошових активах Андрій Очеретний має загалом понад 120 тисяч доларів, 7200 євро та 77000 гривень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Орест Лютий

    То ви зрозуміли хто у вас може отримувати ласі шматки, це депутати і його дружина яка працює в архітектурі, ту халупу, що рознесли вони придбали за безцінь і ніякого конкурсу на аукціоні не було....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up