До Дня Незалежності росія може завдати масовий удар. Не ігноруйте повітряну тривогу

До Дня Незалежності росія може завдати масовий удар. Не ігноруйте повітряну тривогу
Фото ілюстративне
  • Ворог концентрує ракети на території білорусі і хоче завдати масований удар по території України.
  • Попри зменшення активності російської авіації впродовж 3-4 діб, існує постійна загроза обстрілів з росії, білорусі і тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомили Командування Повітряних Сил ЗСУ.

«Авіація противника продовжує не залітати в зону дії нашої протиповітряної оборони. Водночас, фіксуємо авіаційну діяльність ворога. За добу приблизно 150 вильотів літаків здійснюють окупанти із прилеглих до України територій – росія, білоусь і тимчасово окупований Крим. Авіаційна діяльність збільшена з аеродрому Бельбек, який знаходиться поблизу Севастополя. Це пояснюється з тим, що проводять певні заходи після вибухів на аеродромі Саки, звідки злітала тактична авіація окупантів», — розповідає речник Командування Повітряних Сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Відео дня
v class="video-block">

На початок широкомасштабного наступу навколо України російська окупаційна армія зібрала авіаційне угруповання у складі 700 летальних апаратів: 450 літаків та 250 вертольотів.

«Сили оборони України вже знищили чимало авіаційної техніки ворога, втім противник має можливість поповнювати цей склад, підтягуючи з середини країни авіаційну техніку. Літаків на сьогодні дещо менше – близько 430 знаходиться зараз навколо українських кордонів на різних аеродромах білорусі, росії, тимчасово окупованого Криму. Але угруповання вертольотів значно виросло і зараз складає понад 360, які противник має у своєму розпорядженні близько до кордонів України», — сказав полковник Юрій Ігнат.

Він пов’язав це з тим, що російська армії зменшила свою авіаційну діяльність і використовує частіше штурмову авіацію і бойові вертольоти для підтримки наземних своїх військ.

Ігнат роз’яснив також щодо інформації про те, що ворог концентрує ракети на території білорусі і хоче завдати масований удар по території України.

«Це відбувається не сьогодні, не вчора, а постійно. Якщо прилітає якийсь літак на один з аеродромів білорусі, то ми розуміємо, що він перевозить озброєння. Є певні дані розвідки, що противник нарощує свої сили на території білорусі. Це, зокрема, йде і політична складова – погрожувати як Україні, так і заходу. Загроза є і була постійно, адже росія з перших днів війни використовувала білорусь задля нанесення ударів звідти по території різним ракетним озброєнням. Безумовно, потрібно готуватися до всього», — каже Юрій Ігнат.

Скоро буде День Незалежності України, тому противник використовуватиме такі дати для «вітань».

Ми повинні бути готові — не нехтуйте жодним сигналом  повітряної тривоги!

Алгоритм повітряної тривоги

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, нагадаємо, розповів про алгоритм повітряної тривоги і протягом якого часу треба йти в укриття.

— Якщо розвідка виявила, що буде завдано ударів «Градами», «Смерчами», «Ураганами» з відстані 40-50 км по, скажімо, прифронтових містах, то часу дуже мало. Тому що «Гради» розгортаються і завдають ударів — це повітряна тривога. Але від реактивних снарядів треба теж ховатися, тому що це надзвичайно руйнівна зброя. Тут дуже мало часу, — пояснює військовий.

 

— Якщо ракети летять із Каспію... Ви ж не знаєте. Повітряна тривога — вона одна. Вона гудить — і вам ніхто не повідомить, скільки у вас часу. Тому треба якомога швидше це робити. З Каспію ракети можуть летіти хвилин 40-50 до крайньої точки України. Наприклад, Х-101 має швидкість близько 800 км/год — з півночі Каспійського моря, з літака її запускають. А ракета «Калібр» до центру України хвилин 40 буде летіти. Це коли тривоги довго тривають, люди питають: «Чому не вимикається? Скільки ще? Чому так довго?», — пояснює Ігнат.

Крім того, він розповів, що є і візуальні речі. Це коли військові стоять на постах спостереження і дивляться. Якщо ракета радіолокаційно малопомітна, тобто на радарі вона може спершу бути непомітною, то армійці стоять і через засоби взаємодії повідомляють, що візуально помічена ракета. Тобто вже вмикаються більші сили та засоби щодо того, щоб її виявити – і, відповідно, в тому напрямку, де вона летить, вмикається повітряна тривога.

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ також наголошує:

— Хочу нагадати, що ракети, які летять, скажімо, з акваторії Чорного моря, — вони летять в одному напрямку. Летить звідти на Вінниччину, наприклад. По дорозі вона може змінити курс різко праворуч-ліворуч. І тут ми вираховуємо — є спеціальний алгоритм — ми дивимося, куди вона може звернути, в якому напрямку, який вона може зробити віраж, — і довкола цієї траєкторії вмикаються всі області. Й тому дуже часто вся Україна червона. Тому що є загроза того, що ракета може змінити свій курс.

Також враховуються і всі дані розвідки, які мають Повітряні сили ЗСУ, це інформація про те, де планується удар, по яких місцях.

Увечері 7 серпня, нагадаємо, вінничани повідомили про звуки, схожі на вибухи. Згодом Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило про ракетний удар по Вінниччині.

— На жаль, маємо прильоти кількох ракет по військових об’єктах у Вінницькій області, — цитуємо повідомлення. — Є постраждалі. 

Детальніше у матеріалі:

 

Читайте також:

Не ігноруйте. Вінничанам нагадують про чотири види сигналу у разі екстрених ситуацій

Можливі ракетні удари. Що робити вінничанам після сигналу «Увага всім!»

Не нехтуйте власною безпекою. Правила безпечної поведінки у надзвичайних ситуаціях

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Svetlana Konovalova

    Збережи господи і захисти 🙏
  • Валерій Світельський

    Не боїться ''Іскандера''батько наш Степан Бандера.

    Галина Мартинчук reply Валерій Світельський

    Анна Шевченко А ви краще почитайте де Бандера просидів в тюрмі і скільки років.  А вирізали людей перебрані кгбісти. Так що не треба тут розказувати казочки. Зараз також ходять різні чутки про наших Азовців. То ви також повірите, що вони могли убивати мирне населення? Комуняки таке робили, що страшно було моїй бабусі згадувати.

    Галина Мартинчук reply Валерій Світельський

    Коля Герасимов Якби расєя не вторглася в Україну,  то про Бандеру і ніхто не згадував.

    Коля Герасимов reply Валерій Світельський

    Галина Мартинчук Бандерівці воювали з гітлерівцями, поліцаї, вбивали Радянських солдат і простих людей, наводили жах. Історію почитайте, тільки правильну.

    Анна Шевченко reply Валерій Світельський

    Галина Мартинчук Причому тут Бендера?Розповім чому ім"я Бендера я ненавиджу.В дитинстві кожну суботу до нас приїзджала сім"я з Западної України.Вони в нас ночували,а в ранці везли на базар свої вироби з глини.Серед них була стара жінка,яка розповідала страшні історії про вашого Бендеру.Ця зграя бандитів вбивала не тільки комуністів і кагебістів,а й вирізали сім"ї,чоловіків,жінок дітей простих людей,тому що коли ті прйшли забирати в них кури,свині і гсподар скав щось проти,тоді вони нікого не шкодували вирізали від малого до великого.А його раптом зробили героєм,борцем за Україну.

    Галина Мартинчук reply Валерій Світельський

    Коля Герасимов  Це через вас сраних іде війна. Причому тут Бандера. Дурбелик.

    Валерій Світельський reply Валерій Світельський

    Коля Герасимов А ви вірите в існування пекла.Якщо воно є, то там чудова кумпанія зібралась. І Мішку Горбатого чекають.
    Товкти його будуть як гамана.

    Коля Герасимов reply Валерій Світельський

    Валерій Світельський Тут вже я з вами згоден, не боїться, бо він вже в пеклі.

    Валерій Світельський reply Валерій Світельський

    Коля Герасимов Правда ваша.Але. Вуйко Степан всерівно не боїться ''Іскандера''.

    Коля Герасимов reply Валерій Світельський

    Валерій Світельський Він точно не мій батько, і не буде ним ніколи, через цих ваших сраних бандер тут і війна зараз.
  • Lyalya Chayka

    Такими постами ви їм не залишаєте ніякого вибору, окрім як це зробити. Може пошукаєте якісь інші «сенсації?
  • Nataliya Dybvadskog

    Яке там свято незалежності? Нема що ще святкувати. Боротьба ще йде! До тих пір, поки не буде в Україні ні ноги оркостана!

keyboard_arrow_up