Чому вся карта червона? Речник Повітряних Сил розповів, як летять ракети

Чому вся карта червона? Речник Повітряних Сил розповів, як летять ракети
  • Із Каспію ракети можуть летіти 40-50 хвилин до крайної точки України.
  • Чому під час повітряних тривог треба якомога швидше ховатися, розповів речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат.

У програмі «Час: Online» речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів про алгоритм повітряної тривоги і протягом якого часу треба йти в укриття.

— Якщо розвідка виявила, що буде завдано ударів «Градами», «Смерчами», «Ураганами» з відстані 40-50 км по, скажімо, прифронтових містах, то часу дуже мало. Тому що «Гради» розгортаються і завдають ударів — це повітряна тривога. Але від реактивних снарядів треба теж ховатися, тому що це надзвичайно руйнівна зброя. Тут дуже мало часу, — пояснює військовий.

Відео дня
v class="video-block">

— Якщо ракети летять із Каспію... Ви ж не знаєте. Повітряна тривога — вона одна. Вона гудить — і вам ніхто не повідомить, скільки у вас часу. Тому треба якомога швидше це робити. З Каспію ракети можуть летіти хвилин 40-50 до крайньої точки України. Наприклад, Х-101 має швидкість близько 800 км/год — з півночі Каспійського моря, з літака її запускають. А ракета «Калібр» до центру України хвилин 40 буде летіти. Це коли тривоги довго тривають, люди питають: «Чому не вимикається? Скільки ще? Чому так довго?», — пояснює Ігнат.

Крім того, він розповів, що є і візуальні речі. Це коли військові стоять на постах спостереження і дивляться. Якщо ракета радіолокаційно малопомітна, тобто на радарі вона може спершу бути непомітною, то армійці стоять і через засоби взаємодії повідомляють, що візуально помічена ракета. Тобто вже вмикаються більші сили та засоби щодо того, щоб її виявити – і, відповідно, в тому напрямку, де вона летить, вмикається повітряна тривога.

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ також наголошує:

— Хочу нагадати, що ракети, які летять, скажімо, з акваторії Чорного моря, — вони летять в одному напрямку. Летить звідти на Вінниччину, наприклад. По дорозі вона може змінити курс різко праворуч-ліворуч. І тут ми вираховуємо — є спеціальний алгоритм — ми дивимося, куди вона може звернути, в якому напрямку, який вона може зробити віраж, — і довкола цієї траєкторії вмикаються всі області. Й тому дуже часто вся Україна червона. Тому що є загроза того, що ракета може змінити свій курс.

Також враховуються і всі дані розвідки, які мають Повітряні сили ЗСУ, це інформація про те, де планується удар, по яких місцях.

— Це надзвичайно складна система, чимало людей над цим працює. І з кожним днем, тижнем і місяцем війни воно все більше вдосконалюється. Бо ніхто не стикався з такою ракетною загрозою, як стикнулася Україна. Жодна країна світу не знала таких атак. І сьогодні ми показуємо всьому світу, як ми з тим озброєнням, яке в нас є, це все робимо — і сповіщаємо людей, і збиваємо ракети, які можемо збивати, — підсумовує Ігнат.

Нагадаємо, внаслідок ракетного удару по Вінниці, який стався 14 липня, загинуло 26 людей, з них — троє дітей. Більше інформації знайдете наших у репортажах:

 

Читайте також:

Слова та вчинки можуть образити. Чого не варто робити і казати у спілкуванні з військовими?

Тест від 20minut.ua. Дюжина питань про воєнний час та його закони

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач23

    Дякуємо Вам, наші відважні захисники! Хай Господь Вас всіх оберігає і живими додому повертає скоріше!

keyboard_arrow_up