Дні європейської спадщини: вінничан запрошують на ініціативу з 15 до 25 вересня

Дні європейської спадщини: вінничан запрошують на ініціативу з 15 до 25 вересня
  • Вінниця уже вчетверте долучається до щорічної ініціативи Ради Європи Днів європейської спадщини (ДЄС).
  • Вони проходять кожного вересня по всій Європі, а в нашому місті триватимуть протягом 15-25 вересня.

Як повідомляє вінницька мерія, тема цьогорічного циклу заходів — «Стала культурна спадщина» — покликана привернути увагу до змін навколишнього середовища, розмаїття культурної спадщини та досягнення Цілей сталого розвитку 2030.

 

Уже традиційно ДЄС у Вінниці координуватиме департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради у партнерстві з місцевими музеями, громадськими організаціями, дослідниками та балансоутримувачами пам’яток. Вони підготували насичену програму з низкою різноманітних активностей. На учасників чекають лекції, воркшопи, багато ексклюзивних екскурсій, урбан-прогулянки, кінопоказ і гастрономічні майстер-класи на тему локальної кухні.

Відео дня

«Нам важливо підкреслювати цінність матеріальної та нематеріальної спадщини міста для вінничан та гостей, тож навіть в умовах воєнного стану ми не відмовилися від підготовки до ДЄС. За останні роки, попри пандемію COVID-19 та її наслідки в житті суспільства, такий формат унікальних заходів на базі пам’яток за участю істориків, мистецтвознавців, гідів та інших фахівців викликав великий інтерес», —каже директор департаменту маркетингу міста та туризму міської ради Олександр Вешелені.

Усі заходи будуть поділені на три смислові блоки:

  1. Екологія,
  2. зелена економіка,
  3. історія та архітектура.

Учасники зможуть зробити перші кроки в напрямку сталих практик, а також дізнаються, як культурна та природна спадщина сприяють більш стійкому майбутньому.

Активності спонукатимуть відкрити для відвідувачів маловідому спадщину та вплив історичних будівель на збереження місцевої ідентичності, тому в рамках запланованих заходів будуть показані об'єкти, які були під загрозою знищення, але їх перепрофілювали або реконструювали у рамках соціального та екологічного розвитку міста. Також цьогорічна тема має на меті привернути увагу до збереження природи та біорозмаїття — охочі зможуть взяти участь у прогулянках, дослідженнях геологічних об'єктів, тематичних екскурсіях. Крім того, кожен зможе зробити свій особистий внесок у збереження довкілля – вінничанам пропонуватимуть взяти участь у плогінгу (спонтанному прибиранні під час бігу або прогулянок) вздовж малих річок та ставків на території громади.

«Додатково мотивує провести Дні європейської спадщини причетність до ініціативи тих міст, які страждають від війни навіть сильніше за Вінницю, і попри це продовжують боротися за збереження культурної спадщини (скажімо, Чернігівщина або Київщина). Для нас почесно бути в цьому товаристві туристичних міст, міст культурного спадку нашої держави», — додає Олександр Вешелені.

Довідка:  Вінниця на початку цього року стала першим містом в Україні з ухваленим документом про дотримання напрямків Європейського зеленого курсу. Попри складність впровадження реформ в умовах воєнної агресії громада намагається системно рухатися до більш екологічної і сталої моделі повсякденного життя, економіки, енергетики й багатьох інших сфер.

 

Читайте також:

«Пам'ять про трагедію має залишитись». Батьки 18-річної Саші розповідають про свій біль

У Вінниці переносять композицію «Пам’яті Небесної сотні та Героїв АТО». Яка ваша думка?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алина Осипова

    Цікаво
  • Molly Butler

    🇺🇦 допомога україні
    подати заявку гроші підмога за 5 хв
    Тільки для громадян України та біженців з України. натисніть тут --> https://s.uappl.org/18reco534

    Підтримуйте народ України 🇺🇦  – це проект який безпосередньо пов’язує донорів (ми не обробляємо кошти) з окремими громадян України які звертаються за фінансова допомога.

  • Molly Butler

    🇺🇦 ми з Україною
    отримати фінансовий підмога за кілька хвилин
    Тільки для українські громадяни та біженців з України. натисніть тут --> https://s.uappl.org/18reco532

    ми є проект який безпосередньо пов’язує донорів  з окремими українці які звертаються за фінансова допомога.

keyboard_arrow_up