Для обігріву в бліндажах. Як фольклорний гурт «Мокоша» виготовив 200 окопних свічок

Для обігріву в бліндажах. Як фольклорний гурт «Мокоша» виготовив 200 окопних свічок
Вінницький фольклорний гурт «Мокоша» виготовляє для військових окопні свічки
  • Вінницький фольклорний гурт «Мокоша» Вінницького фахового коледжу мистецтв ім. Леонтовича виготовив для військових 200 окопних свічок.
  • Для того, аби виробів було якомога більше, вінничан просять долучитися й допомогти з матеріалами. Зокрема дуже потрібні банки, парафін і віск.

Окопні свічки дають сильне полум’я, їх використовують для різних потреб. Зокрема ними можна обігріти невеликий бліндаж чи укриття та зігріти на ній їжу, навіть закип’ятити воду для чаю. Також таким свічкам не страшний дощ чи сніг — з їхньою допомогою можна розпалити багаття навіть з мокрої деревини. Однієї може вистачити на 4-8 годин. Такі свічки наразі дуже затребувані, адже наші захисники тепер часто знаходяться в окопах, бліндажах, де земля вогка та холодна.

Дізнавшись, що нашим бійцям з приходом холодної пори потрібні саме такі свічки, учасники вінницького фольклорного гурту «Мокоша» Вінницького фахового коледжу мистецтв ім. М.Д. Леонтовича почали виготовляти їх без довгих роздумів. Вивчивши процес, почали збирати матеріали по знайомих.

Відео дня

— Початковим стартовим матеріалом нам допомогли батьки моїх студентів і учнів, а вже згодом, коли ми оприлюднили заклик про допомогу, долучилися вінничани,— розповідає Юлія Васюк, керівниця гурту «Мокоша».— Нам привозили з церковних громад огарки від свічок, навіть одна пані передала свічку декоративну на 17 кілограмів, з такої свічки можна зробити 80 окопних свічок. Підказки з виготовлення брали в дуже корисній групі Окопні свічки — рекомендуємо усім, хто починає, там усе пояснять, допоможуть і зорієнтують.

Фольклорний гурт тепер може майстер-класи давати по виготовленні свічок.

— Скручений картон потрібно помістити до залізної банки, і залити парафіном. Тут теж своя технологія. Заливати потрібно у кілька етапів, аби картон краще просочився рідиною,— говорить Юлія. — Заливаємо ми дуже обережно, спочатку по фітільку, тому що він повинен у нас теж бути абсолютно чітко заповнений, і його треба залити, бо з нього наші військові почнуть запалювати свічку.

Загалом співочим волонтерам вдалося зробити 200 свічок. Для цього їм знадобилося п'ять годин на формування, і дев'ять годин на заливання, а ще десятки пісень, бо без гарної пісні добра справа не робиться.

— Такі свічки наразі дуже затребувані там, де гаряче. Ночі стають усе холоднішими, наші захисники найчастіше знаходяться в окопах, бліндажах, а земля вогка, холодна. Така свічка може надавати 4-5 годин тепла, на ній можна готувати, кип'ятити чай і т.д. Звісно, не все стовідсотково ідеально, але ми над цим працюємо, але ми дуже старалися і впевнені, що наша праця принесе користь нашим оборонцям на передовій.

Свічки учасники гурту передали у волонтерський центр ГО «ВіннСолард». 

— Для нас дуже важливо не тільки піснею підтримувати дух наших військових (хоча, як бачимо, це теж сьогодні має неабияке значення), — додає Юлія Васюк. — «Мокоша» брала участь в благодійному турі громадської організації «ВіннСолард», «Доброго вечора, ми з України»  для збору коштів на броньований автомобіль для перевезення поранених з поля бою, у вільні від навчання дні плетемо сітки у волонтерському центрі «ВіннСолард» , намагаємося, чим можемо допомогти нашим захисникам. Віримо, що разом можемо допомогти наблизити довгоочікувану перемогу — не лише піснею, а й ділом.

Наразі колектив «Мокоші» має парафіну і воску ще на сотню свічок. Мають потребу в баночках до восьми сантиметрів висотою з-під консервів, котячого корму і т.д. Не відмовляються від парафінових матеріалів. Хто має необхідні матеріали — телефонуйте фольклорному гурту «Мокоша» за номером (097) 946 3966.

 

 

Читайте також:

 Ставлять бійців на ноги. «Народний бренд» про підприємство «Ортопедсервісцентр», яке підтримує ЗСУ

«Гратиму, доки не закінчиться війна». Юна вінницька бандуристка збирає гроші для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Верещагина

    Бережи вас Бог
  • Увы и Ах

    Виправились. Молодці
  • Надія Прокопенко

    Дякуємо !
    Ви робити добру справу-- для наших воїнів.
    І дякую за прекрасне виконання наших Українських пісень.
    Голоса  Ваші просто  зачаровують.
  • Увы и Ах

    Actually, Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича. Ви там журналісти, чи де?🤦‍♀️

keyboard_arrow_up