Десяту медаль, золоту, штангіст з Могилева виборов у … 72 роки. Здогадайтеся, де він тренується?

Десяту медаль, золоту, штангіст з Могилева виборов у … 72 роки. Здогадайтеся, де він тренується?
Микола Мельничук навіть у свої 72 продовжує "тягати" штангу, як почав з дитинства...
  • Чемпіонат України з важкої атлетики серед майстрів завершився у Києві.
  • Майстер спорту Микола Мельничук з Могилева-Подільського завоював десяту золоту медаль.
  • Як все відбувалося?

Чемпіонат України серед майстрів-важкоатлетів відбувався у Києві у спорткомплексі Національної академії біоресурсів і природокористування (НУБІП). Навчальний заклад знаходиться у чудовому місці — Голосієвському лісі.

Микола Мельничук прибув на змагання разом зі своїм колишнім учнем Олександром Діяком. У свій час той проживав у Могилеві-Подільському і тренувався у Мельничука. Тепер учень підтримував свого наставника. Допомагав йому в цьому малолітній син. Заодне пан Олександр зробив фотознімки переможних вправ зі штангою свого колишнього вчителя.

Відео дня

У вправі «ривок» Мельничук показав результат 55 кілограмів, у поштовху —67 кілограмів. Ці два результати забезпечили йому перемогу у категорії спортсменів  віком 70+.

«Ніхто не вірив, що переможу Геракла»

Микола Мельничук у розмові з розповів, що його головним конкурентом на помостів був представник Одеси. Вони одного віку. Тільки вага різна — Мельничук важить 74 кілограми, одесит на чотири кілограми більше.

«На вигляд, здавалося, що мій конкурент сильніший фізично, — каже пан Микола. — Тому уболівальники, мабуть, і судді, подумки передбачали перемоги представника Одеси.  Й сам не сподівався, що зумію підняти більшу вагу, ніж він. Допомогла сила волі. Мій життєвий принцип такий —ніколи не здаватися, боротися до останнього».

Згідно з умовами змагань, спортсмени завчасно замовляють вагу штанги. Першою вправою був «ривок». Одесит замовив 55 кілограмів. Мельничук 50. Справився з вагою. Але суперник не вступав у боротьбу, адже «заочно» випереджав на п’ять кілограмів, бо замовив вагу 55 кг. За другим підходом до штанги Мельничук підняв вагу на два кілограми більше. Нарешті за третім взяв вагу 55 кілограмів, тобто таку, яку замовляв конкурент.

«Мій візаві підійшов до секретаря змагань і попросив поставити вагу 57 кілограмів, — говорить могилівчанин. — Але, але… штанга йому не піддалася. Тому у цій вправі у нас вийшов однаковий результат».

За словами співрозмовника, у вправі «поштовх»  одесит замовив вагу 70 кг. Наш земляк стартував з 65-ти кг. Судді зафіксували таку вагу . Конкурент попросив 65 кілограмів. Взяв таку вагу. Наше земляк підійшов до штанги з вагою 67 кг. Поштовх — і вага зафіксована суддями. Конкуренту така вага не піддалася.

Першим привітав з перемогою свого колишнього тренера його учень Олександр Діяк.

Як стверджує Мельничук, це його десята медаль за час виступів на змаганнях різного рівня. Позхаторік нагороду такого самого ґатунку привіз з Італії з міжнародних змагань, що відбувалися у Турині. В Італію їздив разоом зі спортсменами, які входять до всеукраїнської ГО «Юкрейн мастерс атлетікс». Першу міжнародну нагороду виборов в Угорщині у 1999 році.

Спортзал у… дитячій кімнаті

Звання майстра спорту з важкої атлетики Мельничуку присвоїли ще у 1974 році. «Тягати залізо», як він каже, почав ще з дитинства. У них вдома була 16-кілограмова гиря. Йому з трохи старшим братом ніяк не вдавалося зрушити її з місця. Тому хлопці наполегливо тренувалися. Нарешті залізо піддалося.

Відтоді і дотепер важка атлетика його улюблений вид спорту. До пандемії Мельничук тренувався у рідному місті у спорткомплексі «Степ». Допомагав пізнавати ази непростого виду спорту молодим штангістам. Комплекс приватний.

«У спорт школі у нас, на жаль, тренуються інші,  ті, кого я називаю «ті тушками», — розповідає Мельничук. — Запитував нового міського голови, коли вже спорт школа стане справді для дітей. Геннадій Глухманюк обіцяв вникнути у ситуацію. Вірю йому, бо бачу, чоловік підтримує спорт у місті».

Тим часом Мельничук обладнав собі місце для тренування у дитячій кімнаті. Добре, що його квартира на першому поверсі. Все одно незручно.

«Якось штанга зірвалася і впала, звук такий сильний пролунав, що сусід з верху прибіг запитати, що сталося», — усміхається співрозмовник.

Незважаючи на незручності, на всілякі негаразди, він все одно не полишає тренувань. І це у своїх 72 роки!..

Читайте також:

За шість мільйонів гривень купили на аукціоні хатину у місті Бар і подумали: «А воно нам треба?..»

«Побачили з жінкою сина і разом заплакали» — вінничани про партнерські пологи

Завод HEAD: розпочинають підготовку персоналу з пошиття спортивного взуття
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • AK

    72 роки? У дядька замість хребра арматура стоїть?

keyboard_arrow_up