Дають гроші на зарплати робітникам. Як бізнес може отримати допомогу від центру зайнятості

Дають гроші на зарплати робітникам. Як бізнес може отримати допомогу від центру зайнятості
  • З 28 квітня підприємства, які припинили роботу через карантин, можуть отримати допомогу з часткового безробіття.
  • Кошти отримує роботодавець, щоб виплатити зарплати своїм робітникам.
  • Розказуємо, який розмір такої допомоги, які потрібно подати документи та хто може її отримати.

На позачерговому засіданні Уряду, 27 квітня, ухвалено постанову №308, за якою 6 мільярдів гривень передають у Фонд соцстрахування на випадок безробіття. При цьому, 4,723 мільярда з цієї суми виділяється на допомогу з часткового безробіття, про що повідомив Вінницький обласний центр зайнятості.

Допомогу з часткового безробіття отримають роботодавці з числа малого та середнього бізнесу, які зупинили (скоротили) діяльність під час карантину. Кошти будуть видавати для покриття витрат на зарплату робітникам, яким був скорочений робочий час. Роботодавець переказує отримані кошти своїм працівникам.

Відео дня

Скільки можна отримати?

Розмір виплат буде вирахуваний за кожну годину, на яку робітників було скорочено тривалість робочого часу, встановлений на рівні двох третин окладу (тарифної ставки). Але допомога з часткового безробіття за місяць не може перевищувати розмір мінімальної зарплати — 4 723 гривні.

Якщо центр зайнятості погодив допомогу з часткового безробіття, то переказ грошей роботодавцю буде щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування цих коштів на рахунок відповідного центру зайнятості. Далі роботодавець протягом трьох робочих днів переказує кошти працівникам. 

Такі виплати будуть нараховувати на строк зупинення (скорочення) діяльності компанії, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Які потрібні документи?

Для отримання допомоги роботодавець протягом 30 днів з дня зупинення (скорочення) діяльності звертається до центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника єдиного внеску і подає чотири документи:

  • Заява на отримання допомоги в довільній формі;
  • Копія наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;
  • Відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу;
  • Довідка, видана ДПС про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців.

Хто не отримає допомогу

Право на такі виплати мають застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудовий договір (крім осіб, що отримують пенсію і людей, які працюють за сумісництвом). Виплати не зможуть отримати ті підприємства, в яких є заборгованість з виплати зарплати та ЄСВ.

Крім того, відмовити можуть тим підприємцям, які подали не всі документи або не підпадають під статтю 55 Господарського кодексу. І ще виплати з часткового безробіття не зможуть отримати працівники, які отримують оплату часу простою, та в разі освоєння нового виробництва відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України.

Перевірки будуть?

Цільове використання коштів, які переказуються роботодавцю для виплати працівникам допомоги з часткового безробіття, можуть перевіряти протягом 90 календарних днів після останньої виплати. 

Центр зайнятості має право отримувати від роботодавця необхідні пояснення, зокрема й письмові. Якщо роботодавець подасть недостовірні відомості, то призначена допомога буде анульована, а використані виплати потрібно буде повернути назад, на рахунки служби зайнятості.

Відповіді на інші питання зі зразками документів є за цим посиланням.

Дають гроші й на дітей

Ще один різновид держдопомоги бізнесу, який зупинив роботу через карантин, це виплати на дітей, віком до 10 років. Про це йдеться на сайті Вінницької міськради.

Допомога надаватиметься на кожну дитину в розмірі прожиткового мінімуму: для дітей віком до 6-ти років – 1 779 гривень; для дітей віком від 6-ти до 10-ти років – 2 218 гривень на місяць.

— Цю державну допомогу підприємці можуть оформити у територіальних Прозорих офісах або онлайн. Проконсультуватись щодо процедури оформлення можна по телефонам: (0432)50-83-88; 50-86-70, — зазначила директорка департаменту соціальної політики Валентина Войткова. — Також для громадян, які втратили роботу або не мають можливості працевлаштуватися під час карантину, спрощено доступ і надано можливість отримати держдопомогу малозабезпеченим сім’ям, яка, в свою чергу, передбачає і доплати на кожну дитину. Середньомісячний розмір допомоги для малозабезпеченої сім’ї, в якій виховуються неповнолітні діти, становитиме від 2 800 до 3 020 гривень

Перелік документів є за цим посиланням.

У Вінниці, нагадаємо, підприємці пікетували міськраду та ОДА

 

 

Читайте також:

«Це не адаптація, а виживання». Як вінницькі ресторани та магазини переживають карантин

Карантинні пільги. Як допомагає держава, поки всі мають сидіти вдома

Хто «піднявся» на карантині? Запитали у вінницьких підприємців та експертів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • арлн

    люди стоять в центрі зайнятості а гроші не виплачують.
  • Vitaliy Kukhar

    Велюру, епіцентру та іншим подібним закладам виплатять, а звичайним не варто розраховувати
  • Оксана Крылова

    в будь якому випадку така допомога просто необхідна як на мене. Зараз бізнес переживає не прості часи як і прості робітники котрі залишилися без роботи.

    Оксана Крылова reply Оксана Крылова

    Ольга Остапчук, от і я про те ж саме. Дійсно дуже добре що така підтримка має місце бо без неї зараз ніяк.

    Ольга Остапчук reply Оксана Крылова

    маєте рацію, дійсно зараз так підтримка з боку держави дуже не завадить і добре, що вона надається.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up