Хто «піднявся» на карантині? Запитали у вінницьких підприємців та експертів

Хто «піднявся» на карантині? Запитали у вінницьких підприємців та експертів
  • Україна вже понад місяць «сидить на карантині». У таких умовах деякі компанії — призупинили свою діяльність і втрачають свій бізнес. 
  • Проте ми думаємо, що є й ті, кому пощастило під час карантину заробляти більше. Хто від карантину страждає найменше та навіть «піднявся» у таких умовах? 

Оскільки введені обмеження дозволяють роботу в не змінному режимі лише аптекам та продуктовим магазинам, то зрозуміло, що ці сфери бізнесу не зазнають значних збитків. До аптек люди вистроюються у черги, а у магазинах купують продукти за підвищеними цінами. Наприклад, ми писали, що на ринках подорожчала гречка, але на неї на інші продукти все рівно є попит, бо обійтись без їжі не можна. 

Також на вулицях часто можна зустріти чимало кур’єрів з різних служб доставки. У кожного за спиною рюкзак зеленого, жовтого або помаранчевого кольору. Сервіси доставки зараз працюють у посиленому режимі. На відміну від ресторанів, торгових центрів та інших магазинів, які вимушені закритись до завершення карантину. 

А з 14 квітня на території нашої країни припиняють роботу всі ринки, які працювали в умовах карантину через спалах коронавірусної інфекції. 

Відео дня

Загалом чимало підприємців зіштовхнулись з складнощами, але це, звісно, стосується не всіх. Ми писали про те, що уряд розширив перелік дозволених видів господарської діяльності під час карантину. Тому є й галузі, які сьогодні, навпаки, активно розвиваються. В інтернеті ми можемо побачити безліч оголошень про продаж масок чи антисептиків. Таким чином випадкові бізнесмени перекуповують затребуваний товар і заробляють.

Хто ще в карантинні часи міг би бути в «плюсі»? Ми вибрали кілька бізнесів, яким, на нашу думку, пощастило більше, ніж іншим. І запитались у них, чи справді під час карантину вони почали заробляти більше. Також ми поцікавилися в експертів, які види діяльності у скрутні часи залишаються прибутковими.

Служби таксі

У громадський транспорт тепер можна сісти лише за перепустками, і якщо у вас немає останньої, як і власного авто, то єдина альтернатива доїхати на роботу — це таксі. Тому ми запитали у кількох службах таксі, чи побільшало у них роботи.

— Нашими послугами користуються ті, хто користувався до карантину. Але роботи поменшало, бо все таки люди ж сидять вдома, — каже власник однієї з місцевих служб таксі. — Більшість почала дотримуватись суворих  правил карантину, тому й таксі їм без потреби. 

Ще у одній службі таксі власниця нам розповіла, що вінничани почали менше користуватись їхніми послугами, але збільшилась кількість замовлень від юридичних осіб.

— Директори великих підприємств, які працюють під час карантину, почали більше користуватися таксі, щоб довезти своїх працівників до робочих місць і назад. Також більше почали замовляти таксі заклади громадського харчування, які вимушено закрились на карантин, — каже жінка. — Замовлень не стало менше, але вони тепер іншого профілю. Вінничани нині менше користуються послугами таксі, адже більшість підприємства та розважальних закладів закриті, тому в людей немає нагальної потреби взагалі кудись їхати.

Більшість служб таксі, у які ми телефонували, відповідали коротко — «роботи не побільшало».

Ломбарди

На початку квітня уряд розширив перелік дозволених видів господарської діяльності під час карантину. І дозволив функціонування всіх видів фінансових установ, у тому числі ломбардів і кредитних спілок. Тому ми вирішили запитали у місцевих ломбардах, чи вдається їм заробляти в умовах карантину. 

— Кількість клієнтів зменшилась, тому ми змінили графік роботи. Більшість думає, що на послуги ломбардів зараз збільшився попит, але люди надто хвилюються за своє фінансове майбутнє, — каже працівниця ломбарду «Umkv I Kompaniya». 

У ломбарді «Скарбниця» та «Центральный Ломбард» розповіли, що кількість їхніх клієнтів не змінилась. Кажуть, працюють у звичному режимі. 

— Робота змінилась повністю. Судження про те, що у ломбардах появилось більше людей взагалі не відповідає дійсності, — каже працівниця ломбарду «Столичний» Інна. — У ломбард люди звертаються, коли все працює і у них є якась впевненість у завтрашньому дні. Зараз у нас реально роботи поменшало. Приходять здебільшого лише постійні клієнти, які хочуть продовжити договір. 

Пошта

Через те, що всі магазини, окрім продуктових, закриті на карантин, люди почали більше замовляти товарів онлайн. І тут їм у допомогу приходять поштові оператори — «Укрпошта» та «Нова пошта». Ми запитались у них, наскільки виріс попит на їхні послуги. 

Компанія «Укрпошта» у період карантину працює у звичайному режимі, лише з мінімальними обмеженнями для клієнтів. 

«Компанія не скорочує, а навпаки шукає 3 000 нових фахівців: начальників і операторів поштових відділень, листонош, регіональних менеджерів, сортувальників, аналітиків та інших», — йдеться на сайті пошти. 

— Попит на наші послуги значно збільшився, — каже каже директор Вінницької філії  Володимир Шаловінський. — Зокрема зріс попит на соціальні послуги, багато бажаючих отримувати пенсію через «Укрпошту». У нас зараз з'являються черги у відділеннях, тому ми навіть збільшуємо графік роботи. 

У компанії «Нова пошта» на сайті написали, що працюють «в посиленому режимі» і відзначили, що під час карантину українцям важливо «мати можливість замовити онлайн все необхідне і вчасно це отримати». Також вони запровадили нову послугу — безконтактної доставки кур’єром. 

Клінінгові компанії

Оскільки серед методів боротьби з коронавірусом МОЗ називає вологе прибирання, ми подумали, що варто запитати у місцевих клінінгових компаніях, чи користують їхніми послугами вінничани і чи можуть вони проводити дезінфекцію приміщень.

Клінінгова компанія «Liviora» розповіла, що на час карантину попит на їхні послуги зменшився. Кажуть, здебільшого прибирають лише у своїх постійних клієнтів. 

Працівник компанії «АрхіКлін» взагалі сказав, що вони майже не працюють під час карантину. 

— Ми думали, що попит на наші послуги буде більший, адже зараз дуже важливо робити вологе прибирання у квартирі, але роботи немає, — каже працівник. — Карантин приніс зміни у нашу роботу, тепер після звичайної процедури прибирання ми проводимо дезінфекцію поверхонь. 

У клінінговій компанії «Еталон чистоти» також запровадили, крім звичайного прибирання, дезінфекцію. 

— Ми орієнтуємось на роботу з підприємствами, на час карантину ми додали нові послуги: дезінфекцію приміщень та транспорту. Проте попиту значного немає, клієнти є, але загалом йде спад, — кажуть у підприємстві. 

Питання до експерта: Хто зараз добре заробляє?

Владислав Старинець, економіст:

— Ми всі прекрасно розуміємо, що становище бізнесу в умовах карантину погане. У людей менше грошей, хтось втратив роботу, і це, безумовно, все відображається на бізнесі. Страждає і малий, і середній, і великий бізнес. 

Звичайно, є певні виключення — це доставка їжі або онлайн-ресурси.Також думаю, що фахівці з високим рівнем знань не мають проблем з роботою. 

Все йде до того, щоб усі операції можна було робити онлайн і менше контактувати з людьми, але у багатьох видах бізнесу це неможливо. Наприклад, у онлайн ми не можемо перенести будівництво чи виробництво тої чи іншої матеріальної продукції. 

Найменше страждають в умовах карантину та навіть добре заробляють на сьогоднішній день — доставки ліків та їжі, мережі супермаркетів, аптеки та виробники медичного обладнання. Найгірше становище — у промисловості, будівництва та малого бізнесу, який немає заощаджень і не може покривати свої збитки. 
 

Читайте також: 

«Це не адаптація, а виживання». Як вінницькі ресторани та магазини переживають карантин

Увімкнути економ-режим. Як підготуватись до кризи через карантин

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Igor Antonov

    не знаю але простий люд тільки опустився, і підтримки від держави ніякої як завжди не буде
  • Юрий Бочков

    кому війна кому мать родна завжди є мародери
  • Ксения Окунева

    я вам скажу хто піднявся - аптеки і великі торговельні мережі, в яких і до карантину було усе добре.
  • vasa defrar

    быдло таксисты с детскими автокреслами за него хотят деньги, хотя автокресло у них должно быть автоматически для детей.

    Виталик Тирпак reply vasa defrar

    Быдло пасажиры должны молча оплатить кресло или не ехать! Купи машину и поймёш что почём!

    Ярослав reply vasa defrar

    Зіткнувся з іншим. Вони їх просто не мають, і навіть "зручні" додатки не мають опції такої. От і приїжджає будь-хто, бачить дитину і "я не пущу" змушує відмінити замовлення, а грошики за відміну списують із клієнта.

    Виталик Тирпак reply Ярослав

    А с каких пор убер это такси?) Нормальная служба такси пришлёт машину с автокреслом или водителя который не против без него везти!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up