«Це не адаптація, а виживання». Як вінницькі ресторани та магазини переживають карантин

«Це не адаптація, а виживання». Як вінницькі ресторани та магазини переживають карантин
Фото з Facebook сторінки ресторатора Валерія Сиверчука
  • У березні чимало вінницьких магазинів, ресторанів і торгових центрів відправили на карантин. Одні повністю перестали працювати, а інші «виживають» за рахунок доставки. 
  • Ми попросили представників кількох бізнесів, які «вижили», розказати про свою сьогоднішню діяльність.

Одна частина вінницьких закладів та непродовольчих магазинів припинила працювати повністю, відправивши персонал у відпустку. Інша — продовжила роботу, але без гостей. Ці заклади працюють на видачу замовлень з собою та доставку. 

За таких умов кожен викручується, як може. Підприємці, щоб не втратити вкладених у бізнес грошей і клієнтів, йдуть на різні маркетингові кроки. Під час карантину, саме закупи онлайн — найбільш безпечний спосіб придбати необхідні товари. 

Ми поспілкувалися з кількома гравцями ринку, щоб дізнатись про їхню про реорганізацію під час кризи, перехід на доставку та прогнози щодо розвитку ситуації.

Відео дня

«Доставка потрібна і нам, як бізнесу, і людям»

Мережа вінницьких магазинів «Фруктова лавка» на час карантину запровадила доставку продуктів у домівки покупців. Адміністрація магазину каже, що таким чином їм довелось адаптуватись до реалій. 

— Доставки до карантину у нас не було. Ми планували її запроваджувати, але якось не складалось, — розповідає адміністраторка Діана. — У час карантину ми її створили, для того, щоб люди мали можливість отримувати продукти, не виходячи з дому. Це необхідно нам, як бізнесу, та людям, щоб дотримуватись правил карантину. 

У мережі магазинів для того, щоб не відправляти працівників на вимушену «відпустку за власний рахунок» — перекваліфікували частину з них працювати на доставці. 

— Весь офіс працює у онлайн режимі. У фізичних магазинах скорочений графік, а частина продавчинь працює на оформленні заказів на доставку, — продовжує адміністраторка. — У нас в магазині є антисептики та запроваджена технічна перерва під час якої ми миємо підлогу дезінфікуючими засобами. Щоправда, деякі покупці цього не хочуть розуміти. Тому чим більше обмежень, тим менше людей у магазинах. А доставка нас якраз і рятує від кризи. 

Для того, щоб замовити доставку від їхнього магазину потрібно долучитись до спільноти «Фруктової лавки» у Viber і написати менеджерам у особисті повідомлення, що ви хочете замовити, вказавши адресу доставки та телефон. У цій спільноті магазину щоденно пишуть оновлений прайс на продукцію, актуальний на наступний день.

— Ми доставляємо: фрукти, овочі, зелень, сухофрукти. А на час карантину до свого асортименту вже додали бакалію, тобто, крупи, борошно, сіль, цукор та олію, — каже адміністраторка. — Ціни на продукти, які ми доставляємо, нижчі, ніж у фізичному магазині. Ми возимо так, щоб люди могли це купити. 

Як пояснює Діана, попит у них поступово з'являється, за її словами, це через те, що запровадили ще більш суворі заборони. 

— Людям не зручно чекати в магазинах і дотримуватись дистанцій та інших правил, — каже працівниця магазину. — Тому все більше людей переходить на доставку додому. У нас дуже багато клієнтів, які користуються нашими послугами, щоб доставити своїм батькам чи іншим родичам продукти. 

Здебільшого кур’єри магазину не контактують з клієнтами, є можливість безконтактної оплати. За словами Діани, працівники витримують всіх санітарних правил та норм поведінки при існуючих загрозах пандемії. Дотримуються масочного режиму, знезаражуть руки та носять рукавиці. 

— Клієнти нас попереджають, що, наприклад, у мене бабуся вже літня, тому не хочу, щоб ви контактували з нею. Тоді товар з накладною кур'єри просто залишають під дверима, — розповідає Діана. — До нашої доставки люди відносяться з розумінням та вдячністю. Як вона буде працювати надалі — не можемо сказати, а поки крутимось, як можемо. 

«Йдемо в мінус, але це краще, ніж закритись зовсім»

Валерій Сиверчук — ресторатор, чиї заклади на час карантину працюють тільки на доставку і самовивіз.

— Це не адаптація, а виживання. Якщо закрити повністю ресторан, то його після карантину реанімувати буде дуже важко. Також все, що залишилось у морозильниках чи холодильниках — зіпсується, — пояснює Валерій. — Тому ми прийняли рішення працювати собі в збиток, щоб ресторан хоч якось жив. 

Ресторатор розповідає, що зараз вони працюють «у мінус». Також більшість штату відправлено у відпустку за свій рахунок. Близько з 40 співробітників залишилось по 6-7 людей на ресторан. На доставці залишились приблизно ті ж самі люди, які працювали до кризи. Трішки збільшилась кількість доставок, але вони просто більше зараз працюють.

— На доставку з наших закладів попит є, але це ж не ресторан. Останній не розрахований на те, щоб працювати тільки на доставку. Це величезна будівля, де працює безліч співробітників, — каже Валерій Сиверчук. — А ще ж потрібно платити орендну плату, величезні податки, що складають 60-70 тисяч гривень у місяць. Як це можна оплатити з доставки? У мене хіба, що вистачає тих грошей, щоб дати зарплату тим кільком працівникам, які залишились на роботі. Величезний ресторан працює для того, щоб у день приходило 200-300 людей, а не замовляли 15 доставок. 

Валерій розповідає, що таке «виживання» потрібне, щоб ресторан не пропав з поля зору людей. 

— Невідомо скільки карантин ще триватиме і чи залишаться у людей гроші, щоб ходити у ресторан після його завершення, — каже чоловік. — Подивимось, що влада запропонує, можливо, податкові канікули. Ніхто не може сказати напевно, чи не закриємо ми деякі ресторани після закінчення карантину, бо не знаємо його наслідків. Поки працюємо у режимі доставки для своїх клієнтів. 

Ресторатор каже, що вони у своїх закладах громадського харчування доставляють їжу з дотриманням всіх правил безпеки. Всі працівники у масках, кур’єри дотримують дистанції і є можливість безконтактного розрахунку. 

— На час карантину всі наші власні доставки та самовивози акційні: в пакетику з доставкою та самовивозом клієнти завжди знайдуть подарунок в знак нашої вдячності і подяки, — каже Валерій. — Вартість доставки 10 грн в будь-яку точку міста і передмістя.

Чоловік управляючий партнер і співвласник ресторанів “The Faсtory”, “Лезгинка”, “Батискаф”, “АССА”, “Red Zeppelin”, мережі кав’ярень “Чорна кішка – білий кіт”, крафтової десертної майстерні “Мус-Мус”, доставки “Довезунчик”.

«Не хотіли залишати своїх клієнтів на період карантину»

Безкоштовну доставку по місту організував магазин одягу «Selena». Продають взуття, одяг, сумки та окуляри — дистанційно. Власниця Ярослава, пояснює, що малому та середньому бізнесу потрібно якось «виживати», тому поки від держави немає жодної допомоги, кожен має якось викручуватись. 

— За час існування нашого магазину у нас з'явились постійні покупці, які роками вже з нами співпрацюють і купують товар. Нам не хотілось залишати цих людей без уваги, тому й прийняли таке рішення, — каже приватна підприємиця Ярослава. — Ми подумали і вирішили, що для того, аби зберегти робочі місця працівникам та постійних покупців, можна зробити доставку. Спочатку ми просто створили спільноту і почали розповідати друзям, рідним та знайомим про таку от адаптацію до карантину. Ті у свою чергу розповідали іншим і так до групи почали долучатись люди. 

За словами Ярослави, штаб у магазині не скоротили, але дехто пішов «за власний рахунок» у відпустку, бо немає з ким залишити дітей на час карантину. Ті працівники, які залишились, працюють дистанційно. Замовлення розводять вони на власних автівках, у деяких випадках доводилось звертатись до кур'єрів. 

— Весь товар, який є у наявності, ми пофотографували та виклали у спільноту в Viber. Покупці пишуть у особисті повідомлення продавцям про ту модель одягу чи взуття, яка їм сподобалось і вони б хотіли придбати, — розповідає власниця. 

За словами Ярослави, у них починають з'являтись покупці, щоправда, небагато. 

— Бурхливої реакції немає, бувають дні, коли просто цікавляться, але не купують, — каже жінка. — На це, звісно, впливає те, що під час карантину багато людей не отримують зарплати, сидять у домівках і тому наш бізнес просто «виживає». Оберти, звичайно, зменшились у рази. Проте загалом, ми задоволені, що запровадили таку доставку. 

За словами власниці, привозять товар до під'їзду, людина, якщо хоче, може приміряти. Можлива, безконтактна оплата. Кур'єри обов'язково у масках, рукавицях та з антисептиком. Якщо покупець виходить без маски та рукавиць, то їхні працівники надають свої запасні. 

— Думаю, після карантину, цю доставку ми залишимо для тих, хто не має можливості прийти у фізичний магазин. Наприклад, мамусі у декреті, які не мають часу їхати у інший кінець міста, щоб придбати взуття чи одяг, — каже Ярослава. 

 Читайте також: 

Мешканець з мого будинку захворів на коронавірус. Що тепер робити?

«Продукти в упаковках — протирайте спиртом»: як безпечно ходити в магазин під час карантину

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up