«Дайте виїхати!» Спиртозавод у Тростянці зупинили, але протест триває. Чому?

«Дайте виїхати!» Спиртозавод у Тростянці зупинили, але протест триває. Чому?
На шостий день протесту Тростянецький спиртовий зупинив роботу, але це тільки одна вимога протестувальників, друга ще не виконана
  • Сьогодні припинив роботу Тростянецький спиртовий завод
  • Сталося це на шостий день акції протесту місцевих жителів
  • Люди від воріт підприємства не розходяться, акція триває
  • Чого ще вимагають від керівництва заводу?

-Сьогодні, на шостий день протесту, до нас вийшов директор заводу і повідомив, що завод зупинив роботу, - розповів по телефону журналісту один з учасників протесту, чоловік не назвав себе. – Але ми вимагали не тільки, щоб перестав працювати завод. Треба зробити, щоб смороду не було. Інакше може вийти так: ми розійдемося, а з труби заводської знов піде дим. Повторно зібрати людей буде не просто.

Нікуди сморід не подівся

За словами співрозмовника, директор заводу попросив у нас надати можливість йому виїхати власним транспортом з території заводу.

-Поки ми вирішували, як це зробити, як прибрати бетонні плити від воріт, він якимось чином втік через інші ворота. Чим викликав осуд пікетувальників. Услід директору лунало «Ганьба!»

Відео дня

Інформацію про зупинку спиртозаводу підтвердила голова Тростянецької ОТГ Людмила Чернецька.

-Так, це правда, - сказала співрозмовниця. – Мені повідомили про це учасники акції. За їхніми словами, інформацію людям надав безпосередньо виконувач обов’язків директора заводу пан Білейчук.

Неприємні запахи з полів фільтрації продовжують висіти над Тростянцем і сусідніми селами.

-Нікуди цей сморід не подівся, - говорить голова ОТГ. – Сама по собі зупинка підприємства нічого не дасть. Треба щось робити з полями фільтрації, куди із заводу скидають відходи. Фахівці пояснюють нам, що це можна зробити. Поки завод цього не зробить, люди вирішили не розходитися з-під воріт підприємства.

У ліс треба йти з протигазом

Учасники акції, які не пропускають автомобілі ні на територію, ні з території заводу, пояснили, що вони радилися, як бути далі.

-Директор заводу говорив нам, що треба вивезти деякі механізми, - розповідає один з пікетувальників. – Ми відповіли, що жодна машина не виїде, поки не наведуть лад на полях фільтрації. Там треба зупинии процес бродіння вивезених із заводу відходів. Це від них утворюється сморід.

Місцеві мешканці, порадившись між собою, прийняли рішення – продовжувати акцію протесту.

-Не розійдемося звідси доти, доки не припиняться «аромати» заводських «духів», - говорять люди. – Четвертий рік добиваємося цього. Нарешті вдалося змусити завод зупинити роботу. Другий крок, точніше, друга вимога – зробити так, щоб на бардополях  не було смороду, який накриває райцентр.

На сторінці у Фейсбуці один з пікетувальників Андрій Терехов повідомив неприємну новину. Чоловік написав, що сморід з бардо полів вже чути навіть у лісі.

-Недавно ходив у ліс, той, що тягнеться у напрямку верхівки, - йдеться у дописі. – І там уже теж чути як смердить. Правда, побачив також, як закидають ліс пластиком й іншим сміттям. Все це теж шкодить природі. Але тут вже не завод винен. Це вина місцевих…

Чотири роки повторюють: нема грошей

Після зупинки заводу на поля фільтрації не будуть скидати нових відходів. Це позитив. Якби на заводі встановили очисні фільтри або біогазову станцію, таких проблем, як нині, жителі селища не знали б. Для очистки відходів потрібні кошти.

Усі чотири роки, відколи завод відновив роботу, громаді пояснювали, що не мають для цього грошей. Державне підприємство, яким є Тростянецький спиртовий,  могли б підтримати МінАПК чи «Укрспирт».

Учасник акції побоюються, щоб їх не обвели навколо пальця. Що мають на увазі? Щоб знову не запустили заводські лінії. День-другий не попрацюють, а коли люди розійдуться, знов побачать дим із заводської труби.

Тому й акцію не припиняють

Доручення отримала поліція і прокуратура

Нагадаємо, 20 червня обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій прийняла рішення про при зупинку роботи Тростянецького спиртового підприємства до усунення недоліків щодо забруднення навколишнього середовища. Після того, як  дирекція спиртового не зреагувала на рішення обласної влади, голова адміністрації скерував звернення до обласної прокуратури та Національної поліції. Доручив  перевірки законність роботи підприємства, що забруднює навколишнє середовище і завдає шкоди здоров’ю місцевих жителів.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vihristyuk Svetlana

    Ганьба!!!! тим активістам, які зупинили  роботу такого підприємства....зрозуміло, що це все не безкоштовно!!!!! а "тільняжку" рвати кожен з них мастак!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up