«Давай спробуй, це ж фігня». Як «павучки» у Шаргороді навчили киянку плести сітки, тепер робить це у столиці

«Давай спробуй, це ж фігня». Як «павучки» у Шаргороді навчили киянку плести сітки, тепер робить це у столиці
А ви знаєте, що черги за маскувальними сітками у військових - величезні! Охочі можуть долучитися до їх зменшення
  • Переселенка з Києва пані Ірина навесні тимчасово проживала у Шаргороді.
  • У  місцевій ГО «Шаргородські павучки» навчилася плести маскувальні сітки.
  • Повернувшись додому, створила у столиці команду «павучків», а тепер — ще одну.
  • Прочитайте, як жінка різко відповіла тим, хто каже: «А-а-а, сітки, це фігня…»
  • Волонтерка відкриває очі на «секрети» і проблеми, здавалося б, такої простої справи.

Шаргородські «павучки» сплели вже понад дві тисячі сіток. До частини з них доклала рук киянка пані Ірина. Наші земляки настільки надихнули її на таку роботу, що вона у Києві разом з небайдужими уже повторила результат шаргородців. Про дві тисячі маскувальних сіток вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вузлик за вузликом наближає нашу Перемогу

Волонтерка відкриває очі на всі «секрети, здавалося б, пролостої на перший погляд справи. Насправді не така вона вже й проста. Далі дізнаєтесь, чому.

Відео дня

Жінка каже, що інколи чує, мовляв, теж мені допомога маскувальні сітки, фігня це все.

Ось як вона відповіла таким «знаючим стратегам».

 —Коли чуєш такі слова, хочеться взяти цю людину за шкірку, поставити біля сітки, дати в руки стрічку і сказати, давай, спробуй, це ж фігня і легко, —говорить пані Ірина. — Чомусь склалось враження, що це дуже легко і не так важливо.

Хтось знає, яка черга за основою для сіток?

Здається, ну, що це за робота? Взяв стрічки — і плетеш.

Хочу трішки відкрити очі на цю справу. Перше, з чим ми постійно стикаємось, це дефіцит. Всього. Тканини, основи, людей.

Дуже довго шукали саме тканину. Знайшли надійного постачальника, навіть двох. Звісно, не безкоштовно. Тканина ще має «звичку» рости в ціні.

Основа. Хтось знає, яка черга за основою? Два місяці! Тобто тобі треба розрахувати свої закупівлі основи таким чином, щоб її вистачило на період, щоб не було простою. Основа продається одним здоровенним мотком. 8.9 х 70 метрів. Її потрібно правильно порізати, на необхідні для військових розміри. Це, бляха, дуже важко! Одна помилка і розмір стане менший, ніж потрібно.

З перших хвилин чуєш: «Не думали, що це так важко!»

Люди. Їх треба навчити, мотивувати, щоб вони не кидали цю справу. Перші хвилини навчання завжди одна та сама реакція. «Я не думала, що це так важко!» і я бачу людина просто хоче втекти.

Скільки треба часу щоб навчити? Для когось достатньо кількох годин, хоча це дуже рідко. Комусь потрібно 3-4 дні. І на це теж потрібен час та увага новачку.

Не всі люди затримуються, комусь «не заходить», комусь важко, хтось виходить на роботу і йому вже не до сіток.

Як мотивувати? Грошима? Ні. Вдячністю хлопців з фронту. Це — фото, відео, просто передані слова вдячності. Коли військові приїжджають і забирають сітки особисто, дівчата це ще довго обговорюють, згадують кожне слово подяки.

Навчання та контроль. Людей треба вчити і контролювати, щоб не робили помилок. Тому що всі помилки, які ми вчасно не «зловили», ми потім перев’язуємо. А це час.

Повірте, черга — величезна

Отримуючи замовлення від військових, треба, розрахувати, за який час зможемо виконати замовлення. Виходимо із наявних ресурсів, матеріальних і людських.

І черга. Це саме важке. Тому що, повірте, черга — величезна. Уявіть, вам телефонують і просять дати сітки зараз, хлопці їдуть на «нуль». А в тебе нема в наявності нічого, а те що на рамах, все розписано. На місяць - два. І ти відмовляєш. Точніше пропонуєш надати сітки через місяць. Тобі кажуть, ні, мені потрібно зараз. Як ти себе почуваєш?

Помилки. За цей час, що ми займаємось сітками, було дуже багато помилок. Кожну ти пропускаєш через себе. Тому що це втрати. Сітки, тканини, часу… Єдине, що скажу, ми дуже швидко на них вчимось. Ми стараємось зберегти кожну гривню, кожну хвилину.

Пишемо побажання повернутися живими

Посилки. Кожну сітку ми пакуємо, підписуємо. Пишемо не тільки розмір сітки, а й побажання. Повернутися живими, повернутися з перемогою, ми пишемо, що ми любимо наших захисників і чекаємо їх вдома.

До кожної посилки стараємось вкласти щось ще. Малюнки, каву, цукерки, печиво. Нещодавно нам передали з Польщі обереги. Тепер з кожною сіткою ми відправляємо і їх.

Тому, будь ласка, ставтеся з повагою до кожної справи  волонтерів.. Щоб вони не робили  —  «кікімори», окопні свічки, маскувальні сітки, шкарпетки та інше. Повірте, в це вкладається не тільки час, а й душа. Кожної з нас.

Наші хлопці на фронті отримують величезну кількість техніки. Всю її необхідно маскувати. «Павучки» кожен день отримують замовлення на маскувальні сітки.  Про величезні черги вже говорила. Кожен охочий може зменшити їх, ці черги.

Прийшовши плести сітки, ви не просто будете чекати на Перемогу України над жорстоким російським агресором, ви будете її наближати, допомагати та захищати наших воїнів, поки вони захищають нас!

Слава нашим воїнам! Слава волонтерам!

Читайте також:

«Лелека без крила, ворон з половиною дзьоба, єнот без ока…». Родина врятувала понад сто тварин і птахів

«ТЦ перед Центральним ринком немає бути!». Вінницькі підприємці вийшли на протест

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up