Чотири дні і ночі з «кіборгами». Вінничани були серед перших читачів книги «Аеропорт»

Чотири дні і ночі з «кіборгами». Вінничани були серед перших читачів  книги «Аеропорт»
Журналіст Сергій Лойко «списав» образи героїв книги з кіборгів — чотири дні провів з ними під обстрілами в Донецькому аеропорту з великим ризиком для життя
  • Сьогодні, 16 січня, День пам’яті захисників Донецького аеропорту (ДАП).
  • Кіборгами їх назвали вороги.
  • Чотири дні і ночі провів у ДАП під обстрілами журналіст Сергій Лойко, після чого написав книгу «Аеропорт».
  • Це видання є у нашій обласній бібліотеці.

Книга вийшла у 2015 році. Її автор, Сергій Лойко, презентував написане в Україні і за кордоном. На той час він працював фотокореспондентом американської газети Los Angeles Times.

Дізнатися історію про те, як створювалася книга, мали можливість також вінничани. Наприкінці жовтня 2015-го Сергій Лойко приїздив до Вінниці. Представляв книгу у «Плеяді».

Чому обрав наше місто для презентації?

Відео дня

Текст читали до виходу роману

Журналіст 20minut.ua пригадує, що говорив тоді гість з цього приводу присутнім у залі. До речі, серед них були вінницькі «кіборги», а також військові, які на той час лікувалися у Військово-медичному центрі.

Як говорив автор, він давав оригінал читати багатьом ще до виходу книги у світ. Робив це для того, аби максимально достовірно відтворити трагічні події. Серед таких консультантів були наші військові, які захищали ДАП, а також дехто з офіцерів Військово-медичного центру.

На знак подяки за отриману консультацію Лойко приїхав до Вінниці.

Одним з організаторів зустрічі письменника з вінничанами була волонтер Ірина Мазур-Карпенко.

— Домовилися з Сергієм Лойком про його приїзд до нашого міста у Миколаєві, коли він презентував там книгу, — говорила тоді пані Ірина. — Я брала участь у презентації у Миколаєві і бачила, з яким захопленням глядачі сприйняли його виступ. Черги за автографом підтверджували цей інтерес.

Ірина  уточнила, що з Миколаєва Сергій Лойко відправився в Емірати. Його разом з групою «кіборгів» запросила українська діаспора. Він виступав там у  День захисника України. Українці в Еміратах приймала протягом року на реабілітацію декілька груп поранених бійців, в тому числі з Вінниці. Громада фінансувала перебування бійців, реабілітацію, а декого і лікування.  

У «Плеяді» після презентації книги «Аеропорт» також вишикувалася черга за автографом автора.

Пригадую, автор видання читав фрагменти. У декого з присутніх у залі з’являлися на очах сльози.

Інколи він брав до рук гітару і виконував пісні про військові будні тих, хто боронив рідну землю під час операції, які тоді називали АТО.

Про що роман?

«Аеропорт» — це не документальна книга. За жанром — роман. І не тільки про війну. Хоча в ньому багато історій, які, за словами автора, «списані» з подій у ДАП, а герої з кіборгів,  якими він познайомився і провів поруч чотири дні і ночі.

Лінія кохання додає «родзинки» твору. Як позначилася на долі головного героя Олексія війна і кохання, про це цікаво розповів автор книги.

Фото «сталева» голова

У червні того ж 2015-го в галереї Інтер-шик представили виставку фотографій під назвою «Пекельний аеропорт». Її автором також є журналіст Сергій Лойко.

Організували виставку волонтери уже згадана Ірина Мазур-Карпенко разом Наталією Ішковою.

На неї запросили кіборгів з 79-ї десантної бригади. Приїжджав до Вінниці боєць з позивним «Танас».

Його фото з простреленою каскою на голові, зроблене Лойком в аеропорту, публікували багато світових агентств. Інтерв’ю з кіборгом друкувала тоді RIA.

За його словами, Лойко провів в аеропорту чотири доби. Бійці дивувалися його сміливості. А тепер відкрили для себе Лойка як талановитого письменника.

«Аеропорт» презентували у Києві, Харкові, Львові, Миколаєві, Вінниці, деяких інших містах. Щоразу аудиторія з неабияким інтересом сприймала розповідь про книгу.

На жаль, з того часу війна розгорілася з новою силою. Тепер кіборгами можна називати кожного, хто зупинив російських агресорів на підступах до наших міст, як і тих, хто вибиває ворога з нашої землі.

 

Читайте також:

«Не вірю, що у Вінниці буде краще, як у Бахмуті». Враження волонтера від спілкування у місті-фортеці

Наколядувала для ЗСУ: шестирічна Вікторія передала 1800 гривень волонтерам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up