Чому велосмугу на Стрілецькій зробили по «центру» автодороги

Чому велосмугу на Стрілецькій зробили по «центру» автодороги
Велосмугу водії порівнюють з біговою доріжкою на стадіоні. Тепер на Стрілецькій (від «Зорі» до Київської) ширина смуг для авто по три метри в кожну сторону
  • «Я перший раз не зрозумів, де мені їхати» — так автомобілісти в соцмережах кажуть про нову велосмугу на Стрілецькій. Адже частково вона проходить по центру дороги.
  • Розпитали представників міськради, за якими ДБНами робили нову організацію руху, навіщо звузили смуги для автомобілістів і чому не можна було зробити велосмуги на узбіччях дороги

В середині липня в міськраді повідомили, що на Стрілецькій від 45-го заводу і до Київської буде облаштована велосмуга. Її роблять на узбіччях дороги, за рахунок звуження проїжджої частини. А останнє зробили для того, щоб зменшити швидкість автомобілів і стимулювати водіїв рухатися обережніше.

Проте днями таке рішення розкритикували вінничани у спільноті «Дизайн міського середовища». Олександр Мазуренко зробив допис з фото нової організації руху на Стрілецькій. На світлинах він закцентував увагу, що нова велосмуга йде по центру проїжджої частини.

Відео дня

«Учора їхав, думав, що повернув на бігові доріжки на стадіоні», — коментує Андрій Голубенко.

«Я перший раз не зрозумів, де мені їхати», — написав користувач Serio Samario.

«Сьогодні, проїжджаючи по цьому «витвору» побоялася за свою безпеку», — писала Наталія Дорохова.

«Чому мені з кожним подібним дописом хочеться спіймати хоча б одного урбаніста та надавати йому підсрачників?», — пише під дописом Олексій Корж.

Яка вона, нова велодорога

Проїхали новою велосмугою від «Зорі» до Київської на велосипеді. Примітили, що автомобілям залишили по одній смузі у кожний напрямок, а обабіч дороги тягнуться велосмуги. Виїзди з сусідніх вулиць на Стрілецьку обладнали велопереїздами. 

І так велодорога з непарної частини вулиці тягнеться на узбіччі до музичної школи №2. Потім, від цієї школи і до центру зайнятості, розмітку під велосмугу нанесли посередині дороги.

При цьому простір, який відокремлений велосмугою від проїжджої частини, розкреслили під місця для стоянки авто. Таких нарахували більше трьох десятків.



А біля перехрестя Стрілецької з Київської смуга для велосипедистів знов переміщується на узбіччя.

Міський голова Сергій Моргунов пояснив на своєму брифінгу, чому смуга для велосипедистів по центру дорожнього полотна.

— Ми там зараз наносимо нову розмітку, щоб зв’язати велодоріжки між Замостянською та Київською. Біля музичної школи вона справді виходить на проїжджу частину. Але не по центру, а на одну третину дороги. Це зробили за ДБНами, погоджено з патрульною поліцією, — говорив мер Вінниці. — Хочу наголосити, що ширина смуг на Стрілецькій — 4,5 метри. І щоб привести їх у норматив (3 метри) ми маємо можливість облаштувати додатково велосмуги. І це забезпечить безпеку пересування велосипедистів та буде сприяти дотриманню швидкості руху автомобілістами.

За якими ДБНами робили нову організацію руху? Яким чином звуження дороги сприятиме безпеці? Чому не можна було зробити велосмугу з краю проїжджої частини? Про це поговорили з людьми, які дотичні до цього проекту на Стрілецькій.

«Вкрадену дорогу» віддали під парковки

Андрій Сорокін очолює відділ розвитку велоінфраструктури при міськраді у Вінниці. Він бачив обурення вінничан в соцмережах, на що відповів, що люди «критикують незавершений проект».

— Якби автор допису, під яким писали, що у водіїв вкрали дорогу, прийшов на наступний день, то побачив би, що з краю полотна там тепер є паркомісця, — говорить Сорокін. — За новою організацією велодоріжка не є по центру дороги. Розміщення розмітки там зараз таке: на непарній стороні вулиці створено 36 місць для стоянки, потім буферна зона 0,5 метра шириною, далі велосмуга і потім дві паралельних смуги для автомобілістів, шириною по 3 метри кожна. Та з іншого боку велосмуга.

Варто також зазначити, що та дорога для велосипедистів, що з парної частини Стрілецької, тягнеться вздовж вулиці чітко на узбіччі. Чому не можна було зробити так обидві велосмуги?

— На мою особисту думку, так було б більше безпеки для велосипедистів. Але, в нас діють державно-будівельні норми від 2018 року «Вулиці й дороги населених пунктів», де вказано, що при наявності паркомісць на проїжджій частині, велосмуга розміщується ліворуч від місць для стоянки (пункт 5.3.11). Якби зробили інакше, то це було б порушення ДБНів, — відповів Андрій Сорокін.

Що ще мають доробити на Стрілецькій щодо організації дорожнього руху?

— Ще там потрібно поставити дорожні знаки: 4.12, 4.21 та інші знаки, які повинні бути при зміні організації дорожнього руху. Розмітка там вже повністю завершена, — сказав керівник відділу розвитку велоінфраструктури міста.

Навіщо звузили смуги для авто

Радник мера і учасник групи «Транспорт та мобільність» Віктор Перлов розповів, що проект нової організації руху на Стрілецькій розробляло комунальне підприємство «Агенція просторового розвитку». Перед ними стоїть завдання розробити модель розвитку мікрорайона Замостя, де серед задач є й облаштувати нові місця для паркування.

— Велосмуга ж там не з «неба впала». Ми проводили зустріч з громадськістю, й дуже багато мешканців району звертали увагу на факт, що велодоріжка на Замостянській, по суті, відрізана від іншої велоінфраструктури. І найцікавіше, що про це говорили люди літнього віку, — розказав Перлов.

Питаємо, а для чого було звужувати дорогу, якщо автомобілів з року в рік стає все більше?

— Дорогу потрібно було звужувати, щоб зменшити кількість випадків перевищення швидкості на цій ділянці. Бо перевищення швидкості є однією з найбільш поширених причин ДТП. І це ще зробили минулого року, коли відмежували узбіччя дороги від проїжджої частини суцільною білою лінією, — відповів Перлов. — А «велосмуги» на Стрілецькій були й до того, як нанесли розмітку. Якщо подивитися по додатку Strava, то там можна побачити яскраву жовту лінію, що вказує на те, що цим напрямком дуже часто користуються велосипедисти. По суті, ми просто формалізували наявність велосипедистів на дорозі, дали їм законне місце для пересування.

«Копія» Воїнів-Інтернаціоналістів

Організатор велозмагань у місті, активіст Олександр Царевський розповів, що ще не їздив Стрілецькою на велосипеді. Проте каже, що бачив проект цих смуг.

— Зручно чи ні, поділитися враженнями поки не можу. Але те, що я бачив у проекті, то велосмуги на Стрілецькій — це копія велосмуг на Воїнів-Інтернаціоналістів. Якщо все так буде, то проблем з організацію руху для велосипедистів я не бачу, — відповів Царевський.

Велосмуга на Воїнів-Інтернаціоналістів / Фото з архіву «20хв»

Про те, що дороги для велосипедистів на Стрілецькій — це копія того, що на Воїнів-Інтернаціоналістів, сказали також Андрій Сорокін та Віктор Перлов. До речі, велосмуги на Воїнів-Інтернаціоналістів вже існують два роки. І коли їх облаштовували, то в соцмережах писали, що через таку недолугу організацію руху там будуть постійно збивати велосипедистів. Чи фіксували подібні випадки?

— На моїй пам'яті за два роки там сталася тільки одна аварія за участі велосипедиста. Порушення правил дорожнього руху були від обох учасників руху. На жаль, в результаті ДТП тоді загинув велосипедист, — сказав Сорокін.

Віктор Перлов же додав, що нині на Воїнів-Інтернаціоналістів «зручно всім».

— До цього на Воїнів був справжній «треш»: водії давали газу від Хмельницького шосе до перехрестя з Порика, 70-80 кілометрів на годину там сприймалася як нормальна швидкість, — говорить радник мера. — Як тільки ми нанесли розмітку, звузили смуги, то одразу відбулося заспокоєння трафіку: людина бачить вузьку смугу руху, інтуїтивно зменшує швидкість. І більш того, коли робили опитування користувачів про зручність / незручність нової організації руху, то люди мені відповідали, що перестали боятися переходити дорогу. Від водіїв також не отримували нарікань.

Цього року, нагадаємо, планують зробити нову організацію руху на площі Гагаріна.

Опитування

Чи потрібно робити велосмуги на дорогах?

Читайте також:

На Київському мосту поставили «камеру автофіксації» (ОНОВЛЕНО)

До Вінниці привезли муніципальний евакуатор. Коли він почне працювати?

Смертельна ДТП біля Літину: у поліції розповіли нові подробиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (57)
  • Veronika Orlova

    Зная как долго держится у нас в городе дорожная разметка, будет интересно наблюдать за движением, когда она сотрется
  • Nikolay Polyarush

    Все правильно! Владі плюс!

    Игорь reply Nikolay Polyarush

    А за шо плюс , за аварийную обстановку на дороге, а для снижения скорости можно канавы поперёк дороги выкопать , тоже  ВЛАДІ ПЛЮС буде...
  • Дмитро

    Подібне нехлюйство може призвести до аварій та травматичних ситуацій на дорозі. Не забувайте, що зараз літо і там їздить багато дітей, які точно не знають усіх тонкощів ПДР. Нехай Моргунов вийде і перемалює зі своїми "спеціалістами".
  • Нави Навигатор

    Уважаемые приезжие колхозники при власти - хватит портить мой город!

    Sasha Sinelnikv reply Нави Навигатор

    Я бы сказал не уважаемые и презираемые приезжие сЭлюки - так правильней - хватить уничтожать город.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up