Чому «KARAYA»? Пілот, який захищав нас від «Шахідів», розповів, що значить його позивний

Чому «KARAYA»? Пілот, який захищав нас від «Шахідів», розповів, що значить його позивний
  • Льотчик на позивний KARAYA ввечері 12 жовтня знищив п'ять іранських дронів та через пошкодження літака катапультувався на Вінниччині, відвівши винищувач від населеного пункту.
  • Військовий розповів, чому вибрав такий позивний та що він означає.

Чому «KARAYA»? Про це льотчик Вадим Ворошилов розповів Владимиру Полякову. Останній опублікував пост у фейсбуці.

Вадим випускника Кременчуцького військового ліцею, майор. Ось історія про його позивний «KARAYA»:

«Це позивний найрезультативнішого льотчика-винищувача другої світової війни та й взагалі за всю історію авіації — Еріха Хартманна. Саме слово прямого тлумачення не знає. Якщо дослівний перевід з німецької, то це — «кохана», але воно не використовувалось за даним значенням.

Відео дня

В Хартманна був цей позивний, коли він був командиром авіаційної ескадрильї «Karaya — 1», в решті льотного складу винищувачів були — «Karaya — 2», 3, 4… в залежності від бойового порядку в строю та інше.

Після закінчення другої світової війни він 10 років знаходився у засланні в радянському союзі, десь у Забайкаллі на каменоломнях. Бо радянський союз взагалі не зрозумів значення, яка людина в них була, в плані навиків, досвіду… Після 10 років заслання він повернувся до ФРН, командував авіагрупою.

Потім потрапив до США, де став можна сказати «батьком» сучасної реактивної винищувальної авіації, тому, що вся тактика ведення бойових дій, яка лягла за основу, і, навіть, зараз використовується, була написана саме ним. Така досить видатна постать у світовій історії та безпосередньо у реактивній винищувальній авіації.

По історії мені подобалось його читати, його тактику та решта…

Почався 2014 рік — вони почали нас називати нацисти/фашисти.

А він в усіх інтерв’ю казав, що «я був молодий і аполітичний, мені подобалося літати, і це було моє покликання». І я так, жартома, взяв цей позивний. Так і залишилось.

А на останок додам. Тактика Хартманна сформульована у чотирьох словах: «побачив — вирішив — атакував — відірвався». І він ніколи не змінював цій послідовності».

Вадим дав дозвіл опублікувати цю історію. Каже, щоб «не було подвійного тлумачення».

12 жовтня, нагадаємо, військовий льотчик виконував бойове завдання зі знищення ворожих БпЛА над Вінниччиною. Винищувач збив біля Вінниці кілька дронів-камікадзе. Після виконаного завдання, з технічних причин, пілот скерував винищувач МіГ-29 у поле в Турбові.

Пілот зазначив, що збивав іранські дрони Shahed 136 над Вінниччиною, але уламки одного потрапили у літак. Після цього сталося загоряння борту, і йому довелося екстрено відводити судно від міста. Льотчик встиг катапультувався перед падінням. 

— Ворог, не маючи успіхів на полі бою, починає переходити до терору цивільного населення, знищуючи не військові об’єкти, а дитячі майданчики, зупинки громадського транспорту та інші «центри ухвалення рішень» — ділиться KARAYA. — У тому числі застосовує іранські дрони. Та ми за короткий час адаптувались і до такої загрози. Хоча чесно скажу, ціль непроста, та ми досить успішно її знищуємо.

Як повідомляють у Командуванні Повітряних Сили ЗСУ, генерал-лейтенант Микола Олещук ініціював клопотання про присвоєння пілоту високого звання Героя України. Більше ми писали у матеріалах:

До речі, пілот має власний канал на Ютубі. Він викладає круті відео. Пропонуємо переглянути один з останніх:

Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! 

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

Назавжди 37. На війні загинув військовий з Хмільницького району

Захищаючи Україну загинув військовий з Хмільницького району

На Донецькому напрямку загинув 19-річний військовий з Козятинщини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Рита Лощук

    Бережи тебе боже
  • Ольга Балицкая

    Дякуємо.
  • Діана Лозан

    Дай, Боже, йому сил і витримки.
  • Валя Радківська

    Щиро дякую хай ангел його охороняє

keyboard_arrow_up