Чи повернуться відключення світла? В обленерго відповіли на питання, що турбують вінничан

Чи повернуться відключення світла? В обленерго відповіли на питання, що турбують вінничан
  • Чи варто очікувати на вимкнення світла? Якщо так, то чи будуть відключення тривалими? Не страждатимемо так само, як минулої зими?
  • У Вінницяобленерго відповіли на 10 питань, відповіді на які хотіли б знати вінничани. 

Чи заплановані на літо-осінь відключення електроенергії по Вінницькій області? 

— Можливі короткострокові вимкнення електроенергії. Вони потрібні для виконання робіт в електричних мережах 0,4-110 кВ АТ «Вінницяобленерго», передбачених програмою ремонтів, інвестиційною програмою, технічному обслуговуванні електричних мереж, розчисткою трас повітряних ліній від порослі. Зазначені вимкнення будуть короткотривалими та матимуть локальний характер, тобто буде знеструмлюватись короткостроково незначна кількість споживачів.

Про всі планові відключення повідомлення є на сайті Товариства, в особистому кабінеті споживачів, чат-боти вайбер, телеграм, розсилка на поштові адреси споживачів та мобільний додоток Е-Svitlo. Також запроваджене голосове меню колцентра Товариства в автоматичному режимі при додзвоні споживача в Колцентр (повідомлення споживачу про планові чи аварійні вимкнення в разі, якщо його адреса попала в зону відключення).

Відео дня

Чи залишились в електророзподільчих мережах області пошкодження від ракетних обстрілів? 

— За період збройної агресії р/ф у мережах «Вінницяобленерго» було пошкоджено 1 ТП 10 кВ, 1 РП 10 кВ, 16 ПЛ 110 кВ. Наразі об’єкти, що зазнали пошкоджень, відновлені повністю або частково. Пошкоджені об’єкти, що задіяні в системі розподілу, увімкнені в роботу.

Чи потрібно людям зараз економити електроенергію? 

— Стан справ в енергосистемі України на даний час стабільний, проте вимагає відповідального ставлення до споживання електроенергії. Україна втратила частину генеруючих потужностей і системи передачі. Крім того, політика заощадження електроенергії дає можливість кожному громадянину оптимізувати свої витрати. А впровадження енергоефективних технологій на підприємствах веде до зниження собівартості продукції.

Які є загрози для енергомереж і обладнання у літній період? 

— По-перше, підвищення температури веде до масового включення кондиціонерів — це відносно потужне обладнання. Побутові кондиціонери мають потужність десь від двох до п’яти кіловат. Промислові (ті що в супермаркетах, на підприємствах) ще потужніші. Їх одночасне увімкнення — це стрімке зростання споживання електроенергії, що в свою чергу призводить до зростання споживання потужності та додаткового навантаження на об'єкти генерації та системи розподілу. З підвищенням температур відбувається зростання рівня пожежонебезпеки в електроустановках та на прилеглих територіях.

По-друге, несприятливі погодні умови (дощі, грози, сильні пориви вітру). Через дощі та грозові явища виникає загроза попадання блискавок в енергообладнання, пошкодження ізоляції, падіння дерев з-за меж охоронних зон, що призводять до пошкоджень ліній елекропередач та знеструмлення споживачів.

Розкажіть про раціональне споживання електроенергії: які години пік і коли вмикати побутову техніку?

— За можливості, просимо людей користуватися в повсякденному житті енергоефективними технологіями, а саме — енергоощадними приладами, ЛЕД лампами та інше. Не вмикати потужні прилади (пральні машини, пилососи, електроплити) в години максимуму, тобто ввечері з 19 по 22-гу годину .

Напевно, є план дій персоналу «Вінницяобленерго» на випадок ракетних обстрілів енергетичної системи Вінниччини. Чи можливо якимось чином мінімізувати негативні наслідки таких атак? 

— Для ліквідації аварійних ситуацій існує аварійний запас обладнання та матеріалів. Це і трансформатори всіх класів напруги, і провід, і комутаційні апарати та інше. Передбачити обсяги обстрілів та їх наслідків неможливо. Але враховуючи вже отриманий досвід з організації ліквідації наслідків руйнувань, що були минулому, в АТ Вінницяобленерго є певні плани реагування на такі випадки.

Чи можуть люди самостійно якось зменшити свою залежність від електрики? Якщо так, то як саме, щоб не зашкодити іншим? 

— Заборони впровадження енергозберігаючого обладнання як в оселях громадян, так і на підприємствах, в Україні немає. Навіть існують варіанти встановлення персональних джерел живлення, як то вітряки, сонячні панелі, накопичувачі електроенергії.

На цей момент в енергосистемі регіону є проблеми, що можуть похитнути стабільність під час осінньо-зимового періоду?

— Основною запорукою стабільності роботи енергетичного сектору є своєчасна оплата за спожиту електроенергію споживачами та проведення інших оплат за розподіл електроенергії, передбачених законодавством.

Чи потребують переобладнання енергооб’єкти області, заміни застарілого обладнання на більш сучасне, європейське, для інтеграції в енергосистему ЄС?

— Інтеграція енергосистеми України енергосистему ЄС вже відбулась в 2022-му році, енергосистеми працюють в об’єднаному режимі.

Контактні дані Вінниця обленерго:

Матеріал підготовлено у співпраці з Технічним директором АТ "Вінницяобленерго" - Степанцем Віктором Івановичем.

Читайте також:

Скільки заплатять за поранення військового, захоплення в полон, загибель? Відповідаємо на питання

Скільки платять добровольцям, що пішли в ТрО, та як отримати учасника бойових дій? Питання і відповідь

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Аліна Володимирівна Аліна

    Навіть я вам відповім :- так, зимою буде відключення світла! Правда???.

    Аліна Володимирівна Аліна reply Аліна Володимирівна Аліна

    Олена Гнатюк ну тож так!   Як же ш без крадіжок!

    Елена Гнатюк reply Аліна Володимирівна Аліна

    Аліна Володимирівна Аліна 100%,премії ж треба!
  • AK

    Обленерго може коментувати ситуацію в межах виділеної потужності на область та може коментувати стан ліній та підстанцій 110/35/10кВ. Ось, вони за свої ремонти і сказали. А "Укренерго" скаже їм вимикати, будуть вимикати, боюсь, не в тих інтерв'ю брали.
  • Николай Фефелов

    Навіщо за кордон продають якщо собі не хватає чи ви свій народ ні за що считаєте

    Гайдик Богдан reply Николай Фефелов

    Николай Фефелов За кордон продається тільки тоді,коли є надлишок електроенергії,в визначені години,так як зберігати вироблену електричну енергію ми не маємо...Прошу не забувати,що енергетична система України об' єднана з Європейською енергосистемою.В той же час,коли іде пікове споживання електричної енергії,ми також її купуємо...Такі реалії часу зараз...

    AK reply Николай Фефелов

    Зливають пікові надлишки від СЕС, причому рідко, що є нормально.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up