Чи можуть бійців тероборони відправляти на передову? Та ще чотири питання про ТрО

Чи можуть бійців тероборони відправляти на передову? Та ще чотири питання про ТрО
  • Сили тероборони є частиною ЗСУ. Вони також захищають нашу державу на Сході та півдні, вони обороняли від російської навали Київщину та проганяли ворога із Сум.
  • У кожному регіоні нашої країни є бригада Сил територіальної оборони. 
  • Зібрали для вас відповіді на найпоширеніші запитання про ТрО.

Тероборона — це окремі війська у складі Збройних сил. Їхні учасники, як і інші підрозділи захищають наші кордони та виборюють свободу. У нашій області сформована 120-та окрема бригада територіальної оборони України. 

Її бійцями є чоловіки та жінки різного віку та з різним військовим досвідом. До прикладу, боєць з позивним «Венто» вже 29 років у військовій справі. «Венто» неодноразово брав участь в бойових діях, тож тепер ділиться із тероборонівцями своїм бойовим досвідом та навичками.

«Зараз на територіальну оборону покладено багато важливих завдань, які виконуються із честю. Окремі підрозділи виведені на передові позиції. Наші побратими дають відсіч російським окупантам. Ми обов’язково вистоїмо у цій боротьбі з ворогом. Для цього щоденно відточуємо військову майстерність особового складу, маємо необхідну амуніцію та опановуємо нові види озброєння», — йдеться на офіційній сторінці 120 бригади територіальної оборони.

Відео дня

Водночас тут є й бійці, які до 24 лютого не мали жодного відношення до військової справи. Також воюють на рівні з чоловіками й жінки. До прикладу, військова з позивним «Сова» ще з 2021 розпочала службу у 120 бригаді Сил територіальної оборони ЗСУ. Каже, що про таке рішення зовсім не шкодує, оскільки робить свій внесок у спільну перемогу.

«У цій війні ми маємо відстояти свою гідність, незалежність, територіальну цілісність. Кожен з нас прийшов обороняти рідну землю, щоб у наших дітей було майбутнє і їм було ким пишатися», — читаємо на сторінці бригади ТрО. 

Ми зібрали для вас відповіді на найпоширеніші запитання, які стосуються служби у лавах тероборони України. 

Чи можуть тероборону відправити на передову?

Так. Володимир Зеленський 10 червня підписав Закон про надання можливості територіальній обороні виконувати завдання у районах ведення бойових дій. З документом можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/tKF91L1.

Вже 12 червня цей Закон набрав чинності. У ньому йдеться про те, що раніше завдання тероборони виконувалися поза межами районів ведення бойових дій. Зараз же — рішення про виконання завдань територіальної оборони в районах ведення воєнних (бойових) дій приймається Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Як читаємо у Законі, відбувається це «з метою нарощування сил і засобів для стабілізації обстановки».

Які переваги та пільги для учасників тероборони?

Верховна Рада ще 15 березня визнала бійців тероборони ветеранами війни. Відповідні зміни внесли до закону №7151 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», прирівнявши добровольців Територіальної оборони ЗСУ до ветеранів війни.

Тож бійці ТрО можуть отримати статус учасника бойових дій чи статус особи з інвалідністю внаслідок війни.

Як читаємо на сторінці Безоплатної правової допомоги, ці статуси надають тільки, якщо військовий стримував ворожу агресію у зоні бойових дій не менше, ніж 30 календарних днів. Детальніше про документи, які є підставою, для надання статусу учасника бойових дій, можете дізнатися за посиланням: https://cutt.ly/MKGtvTg

Якщо вищезгаданий статус після припинення воєнного стану у бійця тероборони буде, то передбачені наступні пільги:

  • безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;
  • знижка плати за користування житлово-комунальними послугами в межах норм споживання (особи з інвалідністю внаслідок війни - 100%, учасники бойових дій - 75%, члени сім'ї загиблого ветерана війни - 50%);
  • безоплатний проїзд;
  • знижка вартості палива, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;
  • абонементна плата 50 відсотків від затверджених тарифів/встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів;
  • призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років (за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок).

Також з квітня здійснили перерахунки пенсій членам сімей загиблих військовослужбовців. Це стосується також членів сімей загиблих добровольців територіальної оборони.

Мінімальні гарантії щодо пенсій членам сім’ї загиблого військовослужбовця передбачають, що така пенсія на кожного члена сім’ї складає не менше:

  • 7 800 гривень на кожного з батьків та подружжя;
  • 6 100 гривень — на кожну дитину.

Інформацію про пільги ми брали з офіційного вебпорталу парламенту України. Прочитати деталі можна за посиланням: http://surl.li/buuig

Чи надходить сучасне озброєння, яке отримує Україна, до ТрО?

На це питання відповів начальник штабу ТрО ЗСУ Сергій Собко, що родом з Літина, під час пресконференції про роль ТрО в обороні країни. 

«Воїни ТрО практично з першого дня беруть участь в бойових завданнях. Що стосується озброєння тих підрозділів і частин, які виконують бойові завдання, то тут важливо розуміти, що підрозділи ТрО завжди діють у складі створених угруповань військ та сил. 

Вони діють під загальним керівництвом та контролем. По своїй суті частини та підрозділи ТрО є легкою піхотою, і мають відносно легше озброєння, ніж механізовані чи танкові частини. Розуміючи це, командування приймає своєчасне рішення забезпечення їх позаштатним важчим озброєнням. [...] Те позаштатне озброєння, яке ми додатково маємо у наших підрозділах та частинах це: міномети, протитанкові комплекси, гранатомети, кулемети тощо. Мова йде і про вітчизняні зразки, і про ту зброю, яку ми отримуємо від наших країн-партнерів». 

Чи можуть представники тероборони вручати повістки?

Так. Як пояснили нам на «гарячій лінії» Безоплатної правової допомоги, повістку вручити може насамперед співробітник територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП). Але також їх можуть вручати уповноважені особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, фізичні особи-підприємці, керуючі багатоквартирних будинків. 

Цими уповноваженими особами можуть бути й представники ТрО. Однак вони не мають права «на коліні» заповнювати вам повістку. Остання має бути підписана керівником ТЦКСП та з поставленою печаткою. 

На повістці вже мають бути вказані ваші дані. Заповнювати пустий бланк представник ТрО не має права. Така повістка є порушенням. 

Де дізнатися деталі про формування ТрО у нашому регіоні?

У Сил територіальної оборони ЗСУ є «гаряча лінія»: 0 800 507 028. Штаб ТРО також запустив сайт для дистанційної самопідготовки тероборонівців. Там є матеріали з вогневої підготовки, тактичної медицини, тактичної підготовки, виживання солдатів у різних умовах, військової топографії, підготовки зі зв’язку та інших дисциплін.

Також деталі ви можете дізнатися за телефонами Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки: 

  • Вінницький ОТЦК та СП: (0432) 66-06-35
  • Вінницький ОМТЦК та СП: (0432) 61-21-05
  • Вінницький РТЦК та СП: (0432) 61-21-05
  • Гайсинський РТЦК та СП: (04334) 2-51-41
  • Жмеринський РТЦК та СП: (04332) 5-18-33
  • Могилів-Подільський РТЦК та СП: (04337) 6-60-77
  • Тульчинський РТЦК та СП: (04335) 2-23-72
  • Хмільницький РТЦК та СП: (04338) 2-26-82

Читайте також:

«Я знаю, що мій батько Герой». Історія Романа Верещака, який ціною власного життя зупинив ворожий наступ

Він один з тих, про кого кажуть «гартовані вогнем війни». Розповідь про морпіха зі Жмеринки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Mykola Gigal

    Хто прийшов в тероборону щоб бути біля дому тепер відправили в ато
  • Nikolay Arshinov

    Предтавників тероборони ні в кому разі не можна направляти  на фронт.Війна з російсським  окпантом продовжиться на невизначений час і можливо деякі регіони України знову попадуть під окупацію. Цы бійці тероборони бууть  основою для створення в лісах і ярах диверсійно-розвідувальних загонів, на кшталг партизанів, які будуть створювати  великі проблеми  окупантам і вдень і  вночі. Зараз вже треба готувати бази в лісах з участю цих бійців, а завгосп  офісу Президента Єрмак і його кодлоОфіс пропонують цю важливу силу на фронт, залишивши місцеве населення від  оборони. юди зможуть вільно заходити ворожі ДРГ, бо на ментів і СБУ надії ніякої, бо при заході окупантів - вони на 80% переходять на сторону ворога.  Донбас перейшли 98% насторону ворога, а Беркути ,СБУ,суди і прокурори всі 100% зараз воюють проти України. Розгону тероборони не повинен допустити  Народ Україні , краще розігнати офіс Президента, то гарантовано будуть знищено ворог, а Тероборону ні в якому разі не можна  розформовувати. Слава Україні ! Смерть внутрішнім і зовнішнім ворогам , які ждуть та бажають окупації України !!!

keyboard_arrow_up