Чи можливо у Вінниці доїхати на вокзал і з нього під час комендантської години?

Чи можливо у Вінниці доїхати на вокзал і з нього під час комендантської години?
  • В Україні діє воєнний стан і він передбачає запровадження комендантської години. У Вінниці вона триває з 23.00 до 05.00. В цей час заборонено ходити по вулиці. 
  • Однак, чи існують винятки? Що робити, якщо потяг прибуває чи відправляється із вокзалу під час комендантської години? 
  • Дізналися у поліції, як поводитися у такій ситуації.

Вінничанка Наталія нещодавно їхала потягом з Вінниці, відправлення якого припало на комендантську годину.

— Щоб не ризикувати, я завчасно викликала таксі. Близько 22.40 я була на вокзалі, поїздка обійшлася у звичну ціну, — розповідає дівчина. — Далі просто очікувала на поїзд в підземному переході, яке й служить укриттям. Там є лавки, де можна присісти. 

Коли Наталія поверталася у Вінницю, то приїхала близько 04.20. Вона спробувала викликати Uklon і за декілька хвилин машина приїхала. Ціна була буквально на кілька гривень дорожча за звичну. 

Відео дня

Якщо на вокзалі застане повітряна тривога, то всіх наполегливо просять спуститися в укриття. 

За яких обставин поліція не затримає на вулиці?

— Кожна ситуація розглядається працівниками поліції окремо. Якщо відправлення потягу, наприклад, близько півночі, то ми завжди радимо людям приїхати до комендантської години. Або, якщо потяг приїжджає у Вінницю вранці, то ми наполегливо рекомендуємо очікувати завершення комендантської години, — говорить речниця ГУНП у Вінницькій області Заріна Маєвська.

— Звісно, ми розуміємо, що є різні ситуації. Наприклад, мають їхати люди похилого віку чи пасажири з малими дітьми, тому поліцейські індивідуально підходять до кожного питання. Якщо справді немає можливості кілька годин зачекати на вокзалі, то правоохоронці з розумінням поставляться до такої ситуації, — продовжує вона.

За словами речниці ГУНП, бажано не зустрічати нікого з потяга під час комендантської години. Якщо ж людина, яку ви хочете зустріти, за станом здоров'я не може дочекатися завершення комендантської години на вокзалі, то у поліції радять сфотографувати її квиток. Тоді ви зможете показати поліцейським, що ви дійсно йдете зустрічати людину, яка вимушено опинилася в комендантську годину не вдома. З автобусами такі ж рекомендації.

— Коли поліцейські зупиняють вночі на вулиці, то у них є повноваження перевірити документи та підстави перебування. Якщо людина без поважних причин знаходиться на вулиці, тоді вони мають право доставити людину до підрозділу для проведення повної перевірки, — каже Заріна Маєвська. — Працівники поліції перевіряють усіх пішоходів та водіїв транспорту, які під час комендантської години перебувають на вулиці. 

Чи можуть таксисти їздити після 23.00?

Вінницький таксист Олег (ім'я змінене на прохання чоловіка) розповідає, що на даний час немає таксі, яке їздить у проміжок з 23.00 до 05.00.

— Я думаю, що не потрібно дозволяти їздити таксі під час комендантської години. Все-таки воєнний час! У кого потяг вночі, то може з вечора приїхати на вокзал та зачекати поїзд. Або так само, коли приїхали вночі, то зачекати до 05.00, — говорить таксист. — Чому не потрібно? Тому, що дай послаблення одним, почнуть і інші «нагліти». Це все вже перевірено часом. Будуть люди, які не їдуть на вокзал, а просто, будуть викликати таксі, наприклад, в стані алкогольного сп'яніння. Відповідно буде більше нічного безладу, чим обслуговування.

За словами Олега, зараз й без того так звані «грачі» їздять за космічні кошти на вокзал під час комендантської години.

Ми запитали у військовій адміністрації, чи надають вони перепустки для таксистів, щоб ті мали змогу законно працювати в комендантську годину. 

— Жодних перепусток для таксистів для поїздок у комендантську годину військова адміністрація не дає, — прокоментували нам в ОВА. 

А чи приїде швидка в комендантську годину?

Якщо ж у комендантську годину вам потрібно не на вокзал, а у лікарню, то швидка до вас приїде. Медики продовжують працювати цілодобово і виїжджають на виклики навіть під час комендантської години. Про це інформує МОЗ.

Основні правила щодо виклику бригади екстреної медичної допомоги:

  • Телефонувати на номер 103 варто за невідкладних станів,
  • Диспетчер телефоном приймає рішення стосовно подальших дій,
  • Рішення про госпіталізацію ухвалює лікар.

«Слід зауважити, що бойові дії ускладнюють роботу бригад екстреної медичної допомоги. До прикладу, за оголошення повітряної тривоги можлива затримка у виїзді бригад «екстренки», — кажуть в МОЗ.

Читайте також:

Чи приймуть замовлення під час комендантської години? Перевірили, як працює таксі у Вінниці

Герої тилу. Як у Вінниці позашляховики переробляють на бандеромобілі та передають на фронт

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Svitlana Pakhomova

    Вночі в інтервалі з 2-їдо 3-ї ночі приїздить автобус з Італіїї з заробітчанами, основна маса - це жінки пред, або пенсійного віку. Які зморені роботою в Італії, вони в дорозі біля 48 годин і потім треба чекати на пустому, темному, безлюдному вокзалі(небезпечно бути жинці вночі в таких місцях) вокзалі ще декілька годин,
  • Нела Зублевич

    Мої діти чекали 4 години змаленькою дитиною  нормально?
  • Лідія Нижник

    А чому під час комендантської години не може приїхати ,,швидка,, а байкери на своїх ревучих їздять ?

    Logeximo company reply Лідія Нижник

    у них есть спецпропуск либо полиции похер
  • Виталий Дужак

    Був у справах на західній Україні і знаєте що ?
    В буковелі немає і не було комендантської години, вони там відверто сміються з цього, не має її у у всьому Закарпатті, там всі живуть собі як звично. Західна Україна , Закарпаття то мабуть вже не Україна ? Чи як зрозуміти ось ці факти ? Чи там немає дрг і всього іншого ?

    Татьяна Дереновская reply Виталий Дужак

    Виталий Дужак вони сміються бо там не лазить по горах диверсанти.А от чому місцева влада не робить комфортні умови приїжджаючи,це друге питання.

keyboard_arrow_up